Newsletter - Nowości + kody rabatowe %)
Uzdrawiająca moc wyciskanego soku

wyciskany zdrowy sok

Pij soki na zdrowie!

To mrzonka! Tak, właśnie – sok sam w sobie nie posiada żadnych uzdrawiających mocy... Należy jednak o nim wspomnieć, gdy mowa o zdrowiu i uzdrawianiu, gdyż może on w fantastyczny sposób przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia.

Dostarczanie organizmowi szerokiego wachlarza składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie jest podstawową zasadą stojącą za piciem soków w celu zwalczenia czy zapobiegania chorobom. Sok może być postrzegany jako lek tylko w sensie dostarczania organizmowi niezbędnych substancji, które pozwolą mu się samemu uleczyć i zregenerować. Teoria ta zyskała dużą wiarygodność dzięki sukcesom terapii opartych na odżywianiu. Wielki sukces odniosła terapia Gersona, w której picie soków stanowi część opartej na odżywianiu metody leczenia poważnych przypadłości, zwłaszcza nowotworów złośliwych – pacjenci, którzy zostali spisani na straty przez medycynę konwencjonalną, obserwowali poprawę zdrowia lub całkowity zanik choroby przy przestrzeganiu takich terapii. Nick Ledger, prezes UK Juicers, stworzył firmę sprzedającą urządzenia do wyciskania soków w wyniku osobistej walki, jaką stoczył z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Nick stosował picie soków jako część metody odżywiania, która wyeliminowała symptomy chorobowe i znacznie podniosła poziom jakości jego życia. Nick postanowił więc żyć z propagowania tego pozytywnego stylu życia. Nie trzeba jednak być chorym, by doświadczyć na własnej skórze rzeczywistych korzyści płynących ze świeżych owocowych i warzywnych soków – każdy może tutaj skorzystać.

Jest się czego bać...

Gotowanie niszczy Twoje jedzenie! Ta informacja może Cię rozczarować, jeśli lubisz jeść. Ale nie zniechęcaj się! Możesz pić soki, spożywając jednocześnie tradycyjnie przygotowane potrawy i w ten sposób zachowasz w swojej diecie wszystko to, co niszczone jest w trakcie gotowania.

Wysoka temperatura zmienia strukturę składników odżywczych obecnych w pożywieniu. Zawartość witamin znacznie spada, enzymy są niszczone, przyswajalność minerałów maleje, a białka stają się trudniejsze do strawienia. Im wyższą temperaturę stosujesz, tym większe zachodzą zmiany. Prawdopodobnie nie przez przypadek ludzie i trzymane przez nich zwierzęta są kilkakrotnie bardziej podatne na choroby; tylko te gatunki spożywają żywność poddaną wcześniej obróbce cieplnej. Jako że ustalanych jest coraz to więcej powiązań między sposobem odżywiania a brakiem zdrowia, argumenty przemawiające za surowym, naturalnym pożywieniem stają się coraz bardziej przekonywujące. Strona naukowa jest złożona, ale niektóre związki zawarte w żywności po obróbce cieplnej mogą stać się potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia.

Dobre wieści...

Picie soku z większej ilości produktów, niż można by z łatwością przeżuć, to doskonały sposób dostarczenia organizmowi wielkiej dawki składników odżywczych, niezbędnych w wielu procesach odbudowy i regeneracji, mających miejsce w naszym ciele. Pomaga ono również zwalczyć efekty naszych mniej przemyślanych wyborów dotyczących tego, co jemy i pijemy.

Większość ludzi zauważa przy regularnym spożywaniu soków przypływ energii i zwiększoną ogólną witalność. Skóra i włosy mogą stać się bardziej lśniące, zyskują zdrowy wygląd, a apetyt zazwyczaj zmniejsza się, jako że organizm nie domaga się już pierwiastków, których próżno szukać w gotowanym jedzeniu. Rzeczywista lekkostrawność soków jest jednym z najistotniejszych czynników przy walce ze złym zdrowiem. Gotowana żywność czy źle zestawione produkty spożywcze mogą obciążać układ pokarmowy, świeże soki zapewniają wartości odżywcze w formie najłatwiejszej do wykorzystania przez organizm. Po prostu nie ma porównania między odżywczymi zaletami świeżych soków z owoców i warzyw, a pakowanym sokiem produkowanym w wysokiej temperaturze, dostępnym w przyulicznych sklepach. Nawet tak zwany „świeżo wyciśnięty” sok pomarańczowy często jest pasteryzowany.

Każdy może czerpać korzyści ze świeżych soków, a inwestując w dobrej jakości wyciskarkę do soku, inwestujesz w swoje zdrowie. Niektóre wyciskarki do soku, takie jak Omega 8004, mogą przyrządzać sok z trawy pszenicznej, będący skoncentrowanym „super-pożywieniem”, bogatym w chlorofil. Już niecałe 3 dkg soku pszenicznego ma posiadać podobną zawartość składników odżywczych, co kilka kilogramów warzyw. Dwuślimakowa wyciskarka typu Green Power Kempo wyciśnie sok nawet z kiełków konopi, dając wyborne i wysoce odżywcze mleko konopne, bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe i proteiny. W soku wytworzonym z pomocą dobrej jakości malaksera znajduje się więcej wartości odżywczych dzięki zmieleniu i tarciu, podczas których skutecznie oddzielane są włókna roślinne. Poza skutecznym wyciskaniem soku z warzyw i trawy pszenicznej, większość tego typu wyciskarek do soków ma również przetwarzać produkty spożywcze na inne sposoby. Przykładowo, Champion Juicer może przyrządzać masło orzechowe czy pyszne owocowe sorbety bez dodatku cukru. Tym, którzy woleliby wydać nieco mniej na sokowirówkę, odśrodkowa sokowirówka, taka jak L’Equip XL 215 Juicer otwiera drzwi do świata soków z surowych warzyw i owoców, i choć nie jest to ten standard co w przypadku malaksera, zalety wciąż są ogromne, jest to też prawdopodobnie najprostsze w budowie i najłatwiejsze w użyciu urządzenie.

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl