Atrakcyjne dozowniki do oliwy i octu to nie tylko funkcjonalne, ale także nadzwyczaj dekoracyjne uzupełnienie każdej zastawy stołowej. To dodatki, które z pewnością zachwycą wszystkie osoby przykładające dużą wagę do detali. Jeśli szukają Państwo eleganckich dozowników do oliwy i octu do własnego użytku lub na prezent dla kogoś bliskiego, miło jest nam poinformować, że tego rodzaju produkty stanowią ważną część naszego asortymentu.
Staraliśmy się jak najbardziej urozmaicić naszą ofertę. Dlatego też oferujemy zarówno pojedyncze dozowniki do oliwy i octu, jak i zestawy dozowników, często z atrakcyjnymi podstawkami. To jednak nie wszystko. Nasz asortyment obejmuje również designerskie karafki do oliwy albo octu. Zawsze staramy się bazować wyłącznie na produktach od najbardziej cenionych producentów. Dlatego w naszym sklepie mogą Państwo zamówić dozowniki Rosendahl. Eva Solo, Blomus, Moho, Menu, Nuance oraz bardzo fantazyjne produkty Alessi.
W naszym asortymencie można znaleźć wiele karafek i dozowników do octu i oliwy w klasycznej, prostej formie. Z reguły są to eleganckie szklane naczynia z dodatkami ze stali nierdzewnej i oczywiście szczelnym korkiem, który stanowi gwarancję, że przechowywane przyprawy na dugo zachowają swój niepowtarzalny aromat. Oszczędnym zdobnictwem i prostą formą wyróżniają się także piękne dozowniki Wesci i Silit, wykonane z wytrzymalej stali nierdzewnej. Z pewnością będą się one doskonale nadawać na prezent z okazji parapetówki.
Oczywiście nie każdy lubi klasyczne wzornictwo. Jest wiele osób, którym bardziej podobają się wyrafinowane dodatki i akcesoria kuchenne, często w niestandardowej kolorystyce i o nietypowym kształcie. Aby w pełni sprostać oczekiwaniom naszych klientów, poszerzyliśmy ofertę sklepu o niezwykłe dozowniki do oliwy i octu Alessi. To naczynia przypominające kształtem dzbanki, dojrzałe oliwki (ten model posiada nawet elegancki stalowy listek), egzotyczne ptaki itd. Tego rodzaju drobiazg z pewnością będzie się wyróżniał na stole. Jeśli szukają Państwo naprawdę atrakcyjnych akcesoriów, to znakomity wybór.
Oliwa z oliwek – olej roślinny pozyskiwany z owoców oliwki, wykorzystywany jest w kuchni i w kosmetyce. Cenne właściwości oliwy sprawiają, że jest szeroko stosowana w gastronomii do przyprawiania sałatek i smażenia. Znane i cenione smakowe oliwy uzyskiwane są po dodaniu przypraw i ziół do oliwy np. bazylii, pieprzu, rozmarynu, czosnku lub oregano. Na bazie oliwy z oliwek tworzone są też popularne sosy winegret – idealne sprawdzają się przy wszelkiego rodzaju sałatach.
Oliwa z oliwek posiada charakterystyczny smak i zapach, powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła, ponieważ jest wrażliwa na światło – poniżej 15⁰ C mętnieje, jednak jest to proces odwracalny. Najbardziej wartościowa oliwa pozyskiwana jest na zimno – jest to oliwa z pierwszego tłoczenia bez żadnych dodatków, polepszaczy smaku i konserwantów, oznaczona jest jako oliwa naturalna (vergin, extra vergin).
Oliwa posiada zmienny od złocisto-żółtego do żółto-zielonego kolor a jej temperatura dymienia wynosi 210⁰ C (temperatura dymienia – zaczyna się w momencie palenia tłuszczu i wydzielania szkodliwych związków) – ogólnie przyjęta temperatura smażenia wynosi 180⁰ C. Oliwa z oliwek zawiera: nasycony kwas tłuszczowy – 15%, kwas oleinowy – 60–75%, kwas linolowy – 14–18%, kwas palmitynowy – 10–18%, kwas linolenowy -2%, kwas stearynowy – 2%, witaminę E.
Prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek:
• chroni organizm przed wystąpieniem chorób serca,
• zapobiega rozwojowi cukrzycy,
• zapobiega miażdżycy,
• zapobiega chorobom nadciśnienia tętniczego,
• zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi,
• zapobiega tworzeniu i rozwojowi komórek rakowych,
• minimalizuje ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet,
• działa przeciwzapalnie,
• chroni przed zachorowaniem na astmę oskrzelową,
• przeciwdziała rozwojowi krzywicy u dzieci i zapobiega osteoporozie u dorosłych,
• przeciwdziała występowaniu zaparć,
• spowalnia starzenie organizmu.
Oliwa stosowana jest też w kosmetyce, jej cenne właściwości wykorzystywane są nawilżania suchej skóry – znajdująca się w jej składzie witamina F chroni skórę przed przesuszeniem. Oliwa może, być stosowana po kąpieli zaaplikowana na wilgotną skórę zatrzyma, wodę i nawilży skórę. Polecana jest dla osób z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą, problemami alergicznymi – oliwa przywraca naturalną barierę lipidową i wzmacnia naskórek.
Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV – nałożona na skórę chroni ją przed promieniami słonecznymi. Oliwa jako naturalny olej roślinny może być stosowana do różnego rodzaju zabiegów pielęgnacyjnych – dodana do kąpieli nawilży i odżywi skórę, może stanowić bazę do wyrobu domowego peelingu. Wmasowana w skórę głowy odżywia cebulki włosów i nawilża suche zniszczone włosy – oliwa pomocna jest w walce z łupieżem.
Oliwa z oliwek jest, cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych a zawarte w niej witaminy posiadają, działanie antyoksydacyjne. Oliwa spożywana systematyczne chroni przed rozwojem chorób krążenia, działa przeciwzapalnie i spowalnia procesy starzenia organizmu. Jej cenne właściwości sprawiają, że może być stosowana zarówno w kuchni, jak i kosmetyce – biorąc, pod uwagę jej skład i działanie oliwa powinna, znaleźć zastosowanie w każdym domu.