Kucharz bez dobrego wyposażenia jest jak żużlowiec próbujący prześcignąć konkurencję na rowerze. Niewątpliwie najważniejszą kwestią jest smak potraw oraz ich prezencja. Jednak patrząc na to “od kuchni” równie ważny jest czas wykonania oraz energia włożona w przygotowanie dania. Im lepsze narzędzia w kuchni tym łatwiej jest poddać produkty obróbce aby stworzyć z nich kulinarne arcydzieło. A komfort pracy kucharza jest bardzo ważny dla poziomu świadczonych przez niego usług.
Noże jako zwykłe narzędzia kuchenne można kupić niemal wszędzie i to w bardzo niskich cenach. Jednak byle jaki nóż oznacza byle jaką pracę w kuchni. Po pierwsze - takim najzwyklejszym nożem nie uda nam się pokroić wszystkiego. Bardzo często będziemy musieli długo walczyć zanim uda nam się w całości wykonać swoją pracę. Po drugie zwykłe noże tępią się błyskawicznie. Ich ostrzenie niepotrzebnie zajmuje nam czas. Ponadto z każdym kolejnym ostrzeniem noże te stają się coraz bardziej tempe. W związku z tym szybko się zużywają i bardzo często trzeba wymieniać je na nowe co pociąga za sobą dodatkowe koszty.
Zwykły nóż to zatem element wyposażenia, który trzeba bardzo często wymieniać. Jednocześnie wydłuża on czas potrzebny na przygotowanie dania a jak wiadomo: czas to pieniądz.
Jeśli chodzi o noże kuchenne to do perfekcji zostały dopracowane noże japońskie. Jest to produkt w stu procentach warty swojej ceny. Umiejętności wytwarzania ostrych narzędzi wywodzą się z wielowiekowej tradycji wykuwania mieczy samurajskich. Umiejętności te zostały zaadaptowane na potrzeby współczesnych mistrzów kuchni przez spółkę Yoshida powstałą w latach 50. ubiegłego wieku. Firma ta odniosła ogromny sukces wypuszczając na rynek serię noży Bunmei. Miało to miejsce w 1960 roku a ów noże są niesamowicie popularne do dnia dzisiejszego. Noże oferowane przez Yoshida są bowiem wykonane ze stali nierdzewnej (a zatem jest to o wiele lepszy materiał niż w przypadku zwykłych noży) i dodatkowo posiadają równie wygodną i wyważoną klingę, co noże tradycyjne. Jednak prawdziwą furorę zrobiła linia Global.
Czym jest nóż z serii Global? Jest to narzędzie stworzone z jednego kawałka stali, które łączy w sobie absolutną precyzję, wytrzymałość i estetykę. Pierwsza, wypuszczona w latach 80. XX wieku linia została stworzona przez wspaniałego projektanta. Jej twórcą był bowiem Komin Yamada. Aktualnie japońskie noże Global są używane przez najlepszych szefów kuchni w renomowanych hotelach i restauracjach a także przez słynnych kucharzy w licznych programach telewizyjnych.
Największą zaletą noży kuchennych Global jest materiał. Firma Yoshikin opatentowało specjalną stal nierdzewną do ich wytwarzania. Ponadto każdy nóż jest wytwarzany z taką samą precyzją w długim, starannym procesie co sprawia, że wszystkie produkty są odporne na korozję, przebarwienia oraz rdzę. Każdy nóż jest także odpowiednio wyważony.
Wielkim plusem jest także sama konstrukcja noża. Boczna powierzchnia klingi to łagodny łuk. Tak stworzony nóż nie tylko skuteczniej kroi a żywność łatwiej od niego odchodzi, ale jest on również trwalszy.
Rękojeść noża to kolejna zaleta, gdyż jest ona pokryta wgłębieniami w regularnych odstępach. Dzięki temu kucharz ma pewność, że nóż nie wyślizgnie mu się z ręki.
Kulminacją zalet noży kuchennych Global jest ich niesamowita wytrzymałość połączona z łatwością konserwacji oraz wspaniałym, stylowym designem.