skeppshultWszystkim miłośnikom skandynawskich klimatów zapewne dobrze znana jest marka Skeppshult. Prostota formy, wysoka jakość i tradycyjne wzornictwo to synonimy szwedzkiego stylu. Skandynawska firma Skeppshult to odlewnia niezwykle wytrzymałych naczyń żeliwnych, dedykowanych osobom, które cenią sobie profesjonalizm, doświadczenie oraz rzemiosło, pozwalające tworzyć produkty w najwyższym gatunku. Rekomendowane są one nie tylko przez ludzi związanych z gastronomią zawodowo, ale również przez indywidualnych odbiorców, którzy dobrze wiedzą jak ważną rolę dla smaku i jakości potrawy odgrywają solidne naczynia.

Historia fabryki rozpoczyna się w 1906 roku, w miejscowości Skeppshult nad rzeką Nissan w Szwecji. Rzetelna wiedza i przemyślana wizja pierwszego założyciela odlewni, Charlesa E. Anderssona, stały się podwaliną dynamicznego rozwoju marki Skeppshult na terenie Skandynawii, sukcesywnie zdobywając międzynarodowy rynki.

W fabryce Skeppshult, pomimo rozwoju technologi produkcyjnej, po dziś dzień bardzo istotną rolę odgrywa czynnik ludzki, a więc kunszt, doświadczenie, wiedza oraz wierność wartościom.
Dzięki marce Skeppshult, dowiedzieć się możemy, czym jest autentyczność i żywotność produktów z żeliwa. Fabryka stawia na wyselekcjonowane, wysoce jakościowe surowce, dzięki którym przedmioty gospodarstwa domowego uzyskują piękną, oryginalną formę. Na wszystkie produkty, marka Skeppshult udziela 25-letniej gwarancji.

Szwedzkie wyroby powstają w sposób bezpieczny dla środowiska naturalnego (Environment Friendly). Marka bazuje na tradycyjnych metodach produkcji, gdzie każdy jej etap podlega ścisłej kontroli, będącej warunkiem postępu nowoczesnego przedsiębiorstwa przemysłowego.

Co warto wiedzieć o naczyniach i akcesoriach żeliwnych marki Skeppshult?

Naturalne żeliwo (połączenie żelaza i węgla, bez żadnych dodatków), z którego produkowane są patelnie, garnki, brytfanny Skeppshult jest wyjątkowo wytrzymałe i żywotne. Są to wyroby ultra-ekologiczne, zdrowe dla użytkownika, a przy tym niezwykle estetyczne (klasyczne kształty, eleganckie, stabilne uchwyty).

Co ze smakiem potraw, gotowanych, duszonych, smażonych w naczyniach Skeppshult?

Maestria – to słowo powinno wyjaśniać wszystko. Obróbka termiczna potraw w żeliwie jest idealna. Materiał ten zapobiega przywieraniu jedzenia do ścian naczynia, równomiernie rozprowadza ciepło, przez długi czas zatrzymując wysoką temperaturę dań. Żeliwne garnki i patelnie powleczone są zewnętrzną warstwą „non stick”, która chroni przed przywieraniem i uszkodzeniami mechanicznymi. Nadaje naczyniom czarny, lśniący i gładki wygląd. Warstwę ochronną powlekają naturalne oleje, m.in. rzepakowy, pozyskiwany w regionie Carlshamn (delikatnie nawilża powierzchnię żeliwa).

Można powiedzieć, że naczynia żeliwne Skeppshult to naprawdę ciężka artyleria w dziedzinie gotowania. Śmiało stawią czoła bardzo intensywnym pracom kuchennym oraz upływającemu czasowi. Im dłużej naczynia żeliwne są eksploatowane, tym mocniej zyskują na wartości.
Naturalne żeliwo z łatwością wchłania detergenty, dlatego chemiczne preparaty do czyszczenia nie są tu wskazane. Do mycia i konserwacji garnków czy patelni z żeliwa w zupełności wystarczy czysta, bieżąca woda. Następnie naczynie należy dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i zaimpregnować zwykłym, jadalnym olejem bądź oliwą (ma to nie dopuścić do utleniania żelaza zawartego w żeliwie i powstawania rdzy).

Jeśli zaintrygowały Cię wyroby żeliwne produkowane w Szwecji, zapoznaj się z całą, dostępną w naszym sklepie ofertą marki Skeppshult. To prostota i elegancja w bardzo funkcjonalnym wydaniu.

Patelnie żeliwne Skeppshult

Marka Skeppshult tworzy niezawodne patelnie grillowe i do smażenia o zróżnicowanych rozmiarach (średnica 18-36 cm). Posiadają uchwyty ze stali nierdzewnej, drewna lub z silikonu, które są niezwykle odporne na ciepło. Patelnie z serii Skeppshult Excellence wyposażone są w innowacyjną, funkcjonalną składaną rączkę, która usprawnia proces przesuwania i podnoszenie naczynia (oszczędność miejsca w szafce kuchennej i podczas serwowania potrawy).
Szwedzkie patelnie żeliwne wyróżnia grube, wklęsłe dno, zapewniające stabilność podczas gotowania.

Rondle i garnki żeliwne Skeppshult

Garnki żeliwne Skeppshult są wyjątkowo uniwesalne. Hitem są naczynia Grytstapel Skeppshult. Można ich używać zarówno do gotowania (na wszystkich typach kuchenek i płyt), pieczenia, grillowania oraz smażenia. To symbol oryginalnego designu, funkcjonalności i komfortu.
W sklepie dostępne są również żeliwne garnki z linii Traditon ze szklaną lub żeliwną pokrywą. Idealnie nadają się do gotowania gulaszów, sosów i zup, a także dań egzotycznych. Miłośnikom pieczonych mięs zapewne przypadną do gustu żeliwne gęsiarki. Można w nich przyrządzić perfekcyjnie aromatyczną, pełną wartości odżywczych pieczeń bądź zdrowe duszone warzywa.

Młynki do przypraw Skeppshult

Skeppshult oprócz funkcjonalnych naczyń żeliwnych stawia na dodatki, usprawniające proces przygotowania smacznej potrawy. Popularne są m.in. solidne żeliwne młynki do przypraw, będące świetną alternatywą dla młynków elektrycznych. Młynek P-Swing zamykany drewnianym wieczkiem, wypełniony jest wewnątrz specjalną wkładką, przyspieszającą dokładne rozcieranie przypraw. Przechowywane w tak szczelnym pojemniku, nie tracą swego intensywnego aromatu. Urządzenie to wyróżnia niezwykle subtelny i stylowy design, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta. Podobnie jak młynek do ścierania przypraw i ziół z linii Tradition. Jest mały, a więc poręczny i funkcjonalny „a la moździerz”. Zamykany naturalnym korkowym wieczkiem. Tradycyjne rozwiązanie w każdej kuchni.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl