baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia filipińska

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Kuchnia filipińska przepisy kulinarne

Kuchnia filipińska jest dość urozmaicona, zaś bystry obserwator zauważy w niej wpływy innych tradycji kulinarnych Dalekiego Wschodu. Jest jednak dość obszerna grupa potraf, które występują tylko i wyłącznie w kuchni filipińskiej. Jak zatem wygląda typowo filipińska dieta? Jakie dania można w niej spotkać?
Kuchnia filipińska ma silny związek z historią wysp, a co za tym idzie – widoczne są w niej dość silne wpływy hiszpańskie. Niektóre z popularnych filipińskich potraw spotkać można także w rejonie Morza Śródziemnego, jednak dieta Filipińczyków ma też wiele własnych potraw. Filipińską specjalnością są zatem naleśniki z mięsem o nazwie lumpia oraz lechon, czyli prosię pieczone w całości.
Ważnym składnikiem wielu potraw jest ryż. Jest on najpowszechniej stosowanym dodatkiem do licznych dań mięsnych i warzywnych, bywa też serwowany jako samodzielne danie. Filipińczycy, jak na mieszkańców wysp przystało, bardzo chętnie korzystają także z tego, co daje im woda. Ich dieta jest zatem bogata w owoce morza. Dodatkiem do potraw jest filipińskie piwo lub luba, czyli napój alkoholowy, który powstaje ze sfermentowanego mleczka kokosowego.

Filipińczycy i ich dieta

Moda na orientalne potrawy trwa w najlepsze. Dieta z odległych państw podbija nasze serca, wciąż też zaskakuje swą różnorodnością. Dieta z Filipin jest jedną z tych, które stają się coraz bardziej popularne. Dlaczego to menu zyskuje coraz większe uznanie? Bo kuchnia filipińska jest dość urozmaicona. W diecie tej łączą się wpływy różnych tradycji kulinarnych Dalekiego Wschodu. Efektem jest bogactwo tej diety oraz szeroki asortyment potraw, którymi kuchnia filipińska podbiła nasze serca. Dieta ta jest jednocześnie dość specyficzna, co wynika z położenia Filipin oraz z wyspiarskiego charakteru tego kraju. Kuchnia filipińska jest tez odbiciem tradycji i historii, stąd tez nikogo nie powinny dziwić dość silne wpływy kuchni hiszpańskiej. Takie śródziemnomorskie akcenty sprawiają, że dieta z odległych wysp, mimo swej egzotyczności, wydaje nam się wyjątkowo bliska, wręcz swojska.
Jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla tej kuchni? Filipińską specjalnością są oryginalne naleśniki z mięsem o nazwie lumpia oraz lechon, czyli prosię pieczone w całości. Tymi przysmakami kuchnia filipińska może oczarować każdego. Ważnym składnikiem wielu potraw jest też ryż, uznawany na Filipinach za najlepszy dodatek do licznych dań mięsnych i warzywnych. Często bywa i tak, że ryż pojawia się na stołach jako danie samodzielne. Wyspiarskie położenie Filipin sprawia, że dieta ta chętnie korzysta z ryb oraz owoców morza. Dzięki temu kuchnia filipińska jest dietą nie tylko smaczną i pożywną, ale i przyjazną dla naszego zdrowia.