Kuchnia węgierska
Kuchnia węgierska przepisy kulinarne
Kojarzona jest z ostrymi przyprawami i papryką, choć wybór przysmaków jest tu znacznie szerszy. Dieta węgierska wprawnie nie jest uznawana za dietę najzdrowszą, jednak wielu jej przysmakom nie można się oprzeć. Kuchnia węgierska to wspaniałe przepisy na dania proste i wyjątkowe zarazem, których bez wątpienia warto spróbować. Wśród produktów, po które każą sięgać takie przepisy, ważne miejsce zajmuje wspomniana już papryka. Dieta ta opiera się jednak na wielu warzywach, które na przestrzeni wieków trafiały na teren kraju. W efekcie kuchnia węgierska to liczne przysmaki, w których pojawiają się bakłażany i kabaczki. Węgrzy chętnie sięgają też po figi i morele, dość popularne są też w tym kraju migdały. Kuchnia węgierska to dieta bardzo zróżnicowana, a na jej charakter wpływ wywierały różne kultury, polityczne wpływy oraz burzliwe dzieje. Pamiątką po okresie rządów tureckich są w tym kraju nieco orientalne przysmaki, jak słodycze z dodatkiem tureckiego miodu. Popularność dań z mąką w roli głównej to pamiątka po czasach, gdy silne były tu wpływy niemieckie, natomiast efektem obserwowania zwyczajów węgierskich żydów jest spora ilość ciekawych dań z rybą lub gęsią w roli głównej. Jakie przepisy najchętniej są wykorzystywane przez miejscowych kucharzy? Z jakimi potrawami bywa najczęściej kojarzona dieta węgierska? Dania mięsne oraz ryby to ważne składniki tej kuchni. Węgrzy uwielbiają też pożywne zupy oraz chrupiące placki. Specjałem, znanym doskonale i w Polsce, jest placek po węgiersku, podawany z wołowym gulaszem oraz z surówkami. To przysmak, który ma wielu sympatyków w całej Europie i który najlepiej promuje kuchnię węgierską poza granicami tego kraju.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze