baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia węgierska




Kuchnia węgierska przepisy kulinarne

Kojarzona jest z ostrymi przyprawami i papryką, choć wybór przysmaków jest tu znacznie szerszy. Dieta węgierska wprawnie nie jest uznawana za dietę najzdrowszą, jednak wielu jej przysmakom nie można się oprzeć. Kuchnia węgierska to wspaniałe przepisy na dania proste i wyjątkowe zarazem, których bez wątpienia warto spróbować. Wśród produktów, po które każą sięgać takie przepisy, ważne miejsce zajmuje wspomniana już papryka. Dieta ta opiera się jednak na wielu warzywach, które na przestrzeni wieków trafiały na teren kraju. W efekcie kuchnia węgierska to liczne przysmaki, w których pojawiają się bakłażany i kabaczki. Węgrzy chętnie sięgają też po figi i morele, dość popularne są też w tym kraju migdały. Kuchnia węgierska to dieta bardzo zróżnicowana, a na jej charakter wpływ wywierały różne kultury, polityczne wpływy oraz burzliwe dzieje. Pamiątką po okresie rządów tureckich są w tym kraju nieco orientalne przysmaki, jak słodycze z dodatkiem tureckiego miodu. Popularność dań z mąką w roli głównej to pamiątka po czasach, gdy silne były tu wpływy niemieckie, natomiast efektem obserwowania zwyczajów węgierskich żydów jest spora ilość ciekawych dań z rybą lub gęsią w roli głównej. Jakie przepisy najchętniej są wykorzystywane przez miejscowych kucharzy? Z jakimi potrawami bywa najczęściej kojarzona dieta węgierska? Dania mięsne oraz ryby to ważne składniki tej kuchni. Węgrzy uwielbiają też pożywne zupy oraz chrupiące placki. Specjałem, znanym doskonale i w Polsce, jest placek po węgiersku, podawany z wołowym gulaszem oraz z surówkami. To przysmak, który ma wielu sympatyków w całej Europie i który najlepiej promuje kuchnię węgierską poza granicami tego kraju.