baner cook&love wejście do sklepu

Przepisy na Wielkanoc




Wielkanoc jest najważniejszym świętem kościelnym. Poranek wielkanocny zaczyna się od Rezurekcji, która od XVIII w. jest odprawiana o świcie, a nie o północy jak to kiedyś było w zwyczaju. Rezurekcji towarzyszy bicie dzwonów kościelnych, które wg legendy krążącej na Podhalu mogą zbudzić śpiących rycerzy w Tatrach. Po mszy ludzie udają się do domów na śniadanie wielkanocne, podczas którego dzielą się jajkiem życząc sobie nawzajem wszystkiego najlepszego, a także spożywają poświęcone potrawy. Potrawami królującymi w tym dniu na stole są wszelkiego rodzaju kiełbasy, ciasta drożdżowe głównie baby, a także mazurki i serniki. Drugi Dzień Świat Wielkanocnych to tzw. śmingus dyngus. Jest to zabawa polegającą na polewaniu się wodą, która na zapewnić szczęście. Dawniej śmingus i dyngus były to dwa odrębne zwyczaje. Dyngus ozn. wymuszanie datków pod groźbą przymusowego oblania wodą, a śmingus było to smaganie się rózgą lub gałązką. Poniedziałek wielkanocny to także krakowski odpust zwany Emaus odbywający się przy Klasztorze Norbertanek na Zwierzyńcu. Jest on pamiątką po wędrówce Chrystusa do Emaus. Z drugim Dniem Świat Wielkanocnych związane są też liczne zabawy np. chodzenie z kurkiem, dziady śmingusowe czy siuda baba. A także kawalkada wielkanocna, czyli procesja konna odbywająca się w Pietrowicach Wielkich koło Raciborza.

Przepisy kulinarne na Wielkanoc