Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.
Kuchnia kanadyjska
Kanada jest państwem, którego kulturę tworzy wiele różnych narodowości. Dlatego ciężko mówić o jednolitej, tradycyjnej tamtejszej kuchni. Specjałów, z których słynie Vancouver, możemy nie znaleźć w prowincji Quebec.
Ogólnie mówiąc, wszyscy Kanadyjczycy na pewno cenią świeże jedzenie. Bez względu na to czy chodzi o warzywa, czy na przykład o rybę. Lubią robić zakupy na targach i właśnie stamtąd pochodzi najwięcej produktów używanych do gotowania. Dzisiejsza kuchnia kanadyjska jest kombinacją tradycji i nowoczesności. Wciąż łatwo można spróbować potraw tradycyjnych, takich jak wędzone mięso, ale kucharze coraz więcej uwagi poświęcają innowacjom.
Najważniejszym specjałem kulinarnym Kanady jest syrop klonowy. Nie przesadzimy, nazywając go symbolem kuchni tego państwa. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. W przeszłości służył wyłącznie jako dodatek do deserów, dzisiaj bywa składnikiem różnych sosów i koktajli.
Pod względem popularności, zaraz za syropem klonowym plasuje się łosoś. Smakosze ryb zgodni są co do tego, że najlepsze łososie pochodzą z Oceanu Spokojnego. Najświeższego znajdziemy w licznych azjatyckich restauracjach w Vancouver.
Łatwą w przygotowaniu i bardzo popularną przekąską jest poutine. Jada się ją zwykle wieczorem, a składa się z frytek z dodatkiem sera. Podawana jest z sosem wołowym albo drobiowym. Poutine to wyjątkowo popularne danie w prowincji Quebec.
Jeśli łosoś króluje na zachodzie kraju, to na wschodzie szczególne miejsce zajmuje homar. Kanadyjczycy wyznają zasadę, że najlepsze przepisy na przygotowanie homara, to te najprostsze.
Mieszkańcy Kanady od zawsze byli miłośnikami dziczyzny. Tego typu specjały wciąż cieszą się powodzeniem, w szczególności jeśli chodzi o mięso jelenia północnoamerykańskiego, bizona i foki.
Kuchnia danego regionu zwykle uzależniona jest od tego, skąd pochodzi większość jego mieszkańców. Dlatego w niektórych miejscach znajdziemy polskie pierogi, krokiety, gdzie indziej popularne będą owoce morza i wodorosty. Jeśli chodzi o tubylców, lubują się oni m.in. w bobrzych ogonach, niedźwiedzim mięsie, zającach polarnych czy morsach.
Kuchnia kanadyjska przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze