Kuchnia polska
Kuchnia polska znana i ceniona jest w całej Europie. Może się pochwalić wspaniałymi potrawami oraz długą tradycją. Czym wyróżnia się kuchnia polska? Jakie przepisy zajęły wyjątkową pozycję w jej dziejach?
Szczególnie ciekawe potrawy miłośnicy tradycyjnych przysmaków mogą znaleźć na polskiej wsi. Tu kulinarne tradycje Słowian są doskonale widoczne do dziś. Kasze, mąki oraz groch do dziś zajmują w niej bardzo ważne miejsce. Wędzone mięsa i wędliny to kolejne przysmaki, które na polskich stołach zyskały uznanie już w czasach słowiańskich.
Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia ludowa? Jest ona smaczna i prosta, oparta na tych produktach, których dostarczały pobliskie lasy oraz pola. Sól oraz zioła w tej diecie odegrały ważną rolę, a i dziś są one bardzo ważnymi przyprawami. Kuchnia polska to jednak nie tylko menu znane mieszkańcom wsi. To również bardziej „światowa” kuchnia dworska, w której chętnie sięgano po nowinki pojawiające się na europejskich dworach. Dobrym przykładem mogą być tu przyprawy korzenne, z których tak chętnie korzystali możniejsi panowie.
Do dziś kuchnia polska chętnie sięga po stare i sprawdzone przepisy. Nadal cenione są staropolskie zupy, wśród których ważne miejsce zajmuje barszcz czerwony oraz grochówka. Pierogi i kołduny, dania z kapusty oraz aromatyczne kiełbasy to kolejne ważne składniki, którymi polska dieta zachwyca gości w Europy od lat.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze