baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia duńska

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Kuchnia duńska przepisy kulinarne

Dania i jej tradycja kulinarna mogą oczarować każdego miłośnika dobrego jedzenia. Kuchnia duńska może się pochwalić ciekawymi przysmakami, których sporządzenie ułatwiają tradycyjne przepisy – od lat promowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jakich przysmaków koniecznie trzeba spróbować podczas wizyty w tym kraju?
Kuchnia duńska przez wielu z nas kojarzona jest głównie z kanapkami. Faktycznie, na terenie tego państwa pożywne kanapki stanowią ważną część codziennej diety. Do ich sporządzania wykorzystuje się pieczywo zbożowe lub ryżowe. Grubo posmarowane masłem, podawane są z lokalnymi przysmakami. Najczęściej pojawia się na nich tatar wołowy lub pasztet z cielęciny, choć wielkim powodzeniem cieszą się też plastry pieczonego mięsa: wołowego lub cielęcego. Ryby to kolejny składnik, który często pojawia się na duńskich kanapkach. Łososie, śledzie oraz wędzone węgorze stanowią przecież ważną część skandynawskiego menu. Marynowane śledzie lub gorące dania z tą rybą w roli głównej można tu spotkać w niemal każdym zakątku. Ryby z sosami, marynowane lub opiekane – oto przysmaki, których z pewnością warto skosztować w czasie pobytu na terenie Danii. Wyjątkowo ciekawym specjałem jest gotowana płastuga, którą zazwyczaj podaje się ze skorupiakami. Ryby są też jadane na surowo. W tej kategorii przysmaków wyróżnia się odpowiednio przygotowane, surowe mięso łososia, podawane z zimnym sosem z musztardy, oleju oraz cukru.
Dania może się też pochwalić szerokim i ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Kuchnia duńska najchętniej sięga po cielęcinę oraz wieprzowinę, choć coraz większą sławą cieszą się tu również dania sporządzane na bazie wołowiny. W gronie dań mięsnych najbardziej popularnymi przysmakami są filety. Przepisy stosowane w duńskich kuchniach pozwalają je serwować na wiele ciekawych sposobów, np. z ziemniakami i smażoną cebulą lub też z masłem oraz frytkami. Są to dania bardzo popularne i dość często spotykane na całym świecie. Jakie dania mięsne mogą zaskoczyć miłośników dobrej kuchni? Duńskie zrazy z mielonego mięsa, serwowane z surówkami i ziemniakami, cieszą się dużym uznaniem. Smażone mięso podawane z jajkiem sadzonym to kolejny, dość charakterystyczny dla tego kraju przysmak. Do dań mięsnych bardzo ważnym dodatkiem są sałatki ze świeżych warzyw. Sałata, pomidor i jajko to kompozycja, z którą w Danii można się spotkać najczęściej. Sałatki ze szparagami i makaronem to kolejny popularny przysmak. W wielu sałatkach tego typu pojawiają się też owoce. Zazwyczaj przepisy zalecają korzystanie z soczystych brzoskwiń lub jabłek. Te drugie są częstym dodatkiem do sałatek śledziowych- przysmaku, bez którego trudno wyobrazić sobie dietę skandynawską. Zdrowe, smaczne i pełne owoców są też duńskie desery. Przepisy najchętniej koncentrują się na tych przysmakach, w których podstawowym składnikiem staje się jabłko. Ten owoc rewelacyjnie smakuje po upieczeniu i doprawieniu wanilią.