baner cook&love wejście do sklepu

Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!

złote mleko

Kwiecień plecień – wczesnowiosenna aura nie rozpieszcza. Słonecznych dni wciąż jeszcze jak na lekarstwo. W taki czas nie trudno o zatem przeziębienie, wychłodzenie organizmu i spadek odporności.
Niedawno odkryłam wspaniały napój, który nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pięknie pachnie oraz przyjemnie smakuje.

Złote mleko – czyli?

Koktajl w sam raz dla miłośników ziołowych herbatek o lekko orientalnej nucie.

Dodatkową zaletą „herbatki” jest jej działanie immunostymulujące, łagodzące, przeciwzapalne.

Wszystko za sprawą kompozycji składników tj. kurkuma, cynamon, imbir, rumianek, miód manuka i olej kokosowy nierafinowany.

Podstawowe indyjskie złote mleko, od wieków stosowane było w ajurwedzie – napój stanowi bowiem doskonałe panaceum na wszelkie infekcje wirusowe, choroby o podłożu bakteryjnym i grzybiczym.

golden milk

Jak działa „złote mleko”?

– wykazuje działanie przeciwbólowe;
– łagodzi kaszel, uśmierza ból głowy;
– uspokaja, wycisza (zaleca się pić wieczorem) – wzmacnia układ nerwowy, wykazuje działanie przeciwdepresyjne;
– warto pić napój przy suplementacji witamin D3 oraz K2, gdyż usprawnia regenerację kośćca;
– wspomagająco przy leczeniu cukrzycy;
– przyspiesza gojenie się ran;
– poleca się przygotowywanie napoju cierpiącym na chorobę Alzheimera;
– oczyszcza organizm (aktywność przeciwrodnikowa).

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania złotego mleka?

Weź:
250 ml mleka (najlepiej gdyby było to mleko roślinne: rumiankowe, kokosowe, migdałowe)1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczkę kurkumy,
szczyptę pieprzu ( piperyna zawarta w pieprzu intensyfikuje przyswajalność kurkuminy)
1 łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego
1 szklankę naparu z 2 łyżek stołowych suszonych kwiatów rumianku
1 łyżkę miodu opcjonalnie (najlepszy będzie miód Manuka- działanie antybakteryjne)

Do przygotowanego, odcedzonego z kwiatów, naparu z rumianku (czas parzenia ok. 15 minut), dodałam mleko, olej kokosowy, kurkumę, pieprz, imbir, cynamon. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą i przez chwilę wolno podgrzewałam na małym ogniu w rondelku (nie wolno nie doprowadzić napoju do wrzenia). Odstawiłam „złote mleko” pod przykryciem na ok. 10 minut do przestudzenia, po czym dodałam miód.

Innym sposobem na przygotowanie napoju jest zblendowanie (przez ok. 45 sekund) ciepłego naparu z rumianku z resztą składników. Powstaje wówczas delikatna, przyjemna piankowata konsystencja.

Napój zawsze pijemy na ciepło.

wiosna

Spróbuj dla zdrowia i energii – na całą wiosnę!

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz