baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia kubańska




Jakimi specjałami może zachwycić Kuba? Jakie potrawy pojawiają się najczęściej na stołach mieszkańców tego kraju? Rosnące zainteresowanie tą wspaniałą wyspą sprawiło, że nie tylko kubańska kultura, ale i jej tradycja kulinarna stały się przedmiotami silnego zainteresowania. Tutejsze przysmaki jednym kojarzą się z daniami znanymi w Afryce, innym z przysmakami typowymi dla kuchni hiszpańskiej. Kubańczycy mają jednak swe własne przepisy na smaczne dania, dzięki czemu ich kuchnia staje się jedyna w swoim rodzaju. Wyspiarskadieta bez wątpienia ma swój niepowtarzalny charakter. Choć jest dość skromna, może zachwycić bogactwem smaków. Z jakimi przysmakami może być kojarzona kuchnia kubańska?
Kuchnia kubańska kojarzona jest zazwyczaj ze smażoną cebulą oraz papryką, duszonym mięsem orz fasolką. Dzięki aromatycznym przyprawom proste, wiejskie dania zmieniają się w wykwintne specjały. Ważną rolę w świecie przypraw odgrywają tu takie zioła i rośliny przyprawowe, jak kmin, oregano oraz pietruszka. Czosnek i cebula to niemal podstawowe dodatki do wielu potraw. Wielką ciekawostką są w kubańskiej diecie kwaśne pomarańcze, dzięki którym potrawy mogą zadziwić swym unikalnym smakiem. Wśród dań najbardziej popularnych na tej wyspie znajduje się pieczona wieprzowina, która zazwyczaj serwowana jest z czarną fasolą oraz z ryżem. Z czarnej fasoli powstaje również zupa. Ważną rolę w diecie mieszkańców wyspy odgrywają też banany. Tylko sporadycznie są one jadane na surowo. Zazwyczaj owoce te są smażone w całości lub plasterkach, często też są one rozgniatane przed podsmażeniem.

Kuchnia kubańska przepisy kulinarne: