Kuchnia szwedzka
Specjalnością Norwegów jest Kaldtbort – zimny stół. Podobnie jak w innych krajach skandynawskich, jada się obficie, zwłaszcza jeśli chodzi o śniadanie, co ma zapewne związek z zimnym klimatem i chęcią zabezpieczenia ciała przed chłodem dzięki pełnemu żołądkowi.
Najważniejsze potrawy narodowe to: spekemat – wędzone mięso, spekeskinke – wędzona szynka, spekepolse – kiełbaski, fenalaar – nóżki baranie i farepolse – kiełbasa barania. Najsmaczniejsze, lecz i najdroższe jeśli chodzi o restauracje, są: łosoś, pstrąg i morski pstrąg. Cenione są delikatne potrawy: kokt torsk med lever – gotowany dorsz z wątróbką oraz hellefisk – halibut. Z dań mięsnych popularne są: farikal – duszona baranina z kapustą, kjottkaker – kulki mięsne, lapskaus – gulasz z duszonego mięsa z ziemniakami, cebulą i innymi warzywami. Do specjałów kuchni norweskiej należą też potrawy z pieczonych słonek, łosi, pardw i reniferów.
Popularne desery to: tilsetorte bondepiker – szarlotka z bitą śmietaną oraz multer med krem – arktyczne maliny z kremem.
Do posiłków Norwegowie piją wodę, która jest tam znakomita. Napoje alkoholowe nie są popularne.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze