baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia hiszpańska




Hiszpania to wspaniały kraj, który zachwyca swą kulturą oraz wyjątkową tradycją. Wielu sympatyków na też kuchnia hiszpańska, której trudno się oprzeć. Jakie przepisy cieszą się w tym kraju największą popularnością? Jakich potraw koniecznie trzeba spróbować podczas pobytu na terenie tego kraju?
Kuchnia hiszpańska to wyjątkowa różnorodność. Każdy region ma zestaw swych ulubionych potraw, a przepisy stosowane na terytorium tego kraju korzystają z niezwykle różnorodnych składników. Kilka różnych tradycji kulinarnych sprawia, że kuchnia hiszpańska to niezwykła dieta, która nie może się znudzić. To dieta, która zaskakuje i zachwyca. Asturia przykładowo wyróżnia się potrawami, w których bardzo ważne miejsce zajmuje fasola. Aragonia kusi świeżymi warzywami i owocami, podczas gdy na terenie hiszpańskiego wybrzeża prym wiodą potrawy z ryb i owoców morza. Andaluzja może się za to pochwalić wyjątkowymi zupami i chłodnikami. W tej części kraju znane są m. in. tak ciekawe przepisy, jak te na rzymską zupę migdałową. Jest ona jednym z najbardziej oryginalnych dań, jakich warto spróbować podczas pobytu w Hiszpanii. Ten kraj znany jest też z małych przekąsek, które podbiły świat. To tapas – niewielkie przysmaki, których genezy można szukać na terenie Andaluzji. Wielkim uznaniem cieszą się również hiszpańskie wina, których asortyment może zaskoczyć turystów odwiedzających ten kraj po raz pierwszy.