baner cook&love wejście do sklepu

Bakłażan

  • Porcje : 3
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 20 Min



Bakłażan przepisy kulinarne

Rozpoczął się nam sezon na bakłażana, który z roku na rok staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Ten „afrodyzjak” którym jest owe warzywo, które przybyło do nas zza wschodniej granicy używane jest na naszych terenach do przygotowywania najróżniejszych dań, zaczynając od zakąsek poprzez zupy, dania główne, a kończąc na słodkich deserach z bakłażanem w roli głównej. W naszych restauracjach możemy spotkać między innymi kozi ser zawijany bakłażanem, czy też grillowany, popularny u francuzów ratatoulie czyli takie nasze polskie leczo czy już całkiem abstrakcyjny aczkolwiek smaczny deser w postaci tarty z bakłażanem i mozzarellą. Jeszcze 10 lat temu mało kto w Polsce słyszał o tym przysmaku z terenów naszych rosyjskich sąsiadów co dopiero mówiąc o możliwości kupna go w sklepie, na tę przyjemność stać było jedynie nieliczną grupę ludzi, których stan materialny pozwalał na odrobinę luksusu. A dziś produkty takie jak bakłażan między innymi są niezwykle popularne na polskim rynku gastronomicznym.