Klopsiki w sosie koperkowym są łagodnym i pożywnym obiadem. Są dobre zarówno z ziemniakami, kluskami a nawet z grubym makaronem (według gustu).

Przepis na klopsiki w sosie koperkowym
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego prymat
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3,5 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz biały
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- koperek
- 2 szklanki bulionu
- ½ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki puszystej poznańskiej
Instrukcje
- 1. Opis pracy: cebulę należy obrać i posiekać. Na patelni podgrzewamy masło i dajemy cebulę, którą posypujemy odrobiną pieprzu białego i smażymy na szklisto cały czas mieszając. Teraz cebule należy przestudzić. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy usmażoną cebulę, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy teraz masę mięsną, przyprawiając ją solą, pieprzem białym, przyprawą prymat i gałką muszkatołową, a następnie z masy formujemy kulki. Uformowane kuleczki mięsne układamy teraz na desce i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W drugiej fazie pracy zagotowujemy bulion, do którego wkładamy klopsiki i gotujemy je 16 minut. Teraz wyjmujemy klopsiki i wsypujemy posiekany koperek do wywaru i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru. Wszystko podgrzewamy kilka minut, przyprawiając solą i pieprzem białym. Gotowy gorący sos możemy polać na klopsiki.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Koper włoski, Wieprzowina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.