Kuchnia marokańska
Kuchnia marokańska przepisy kulinarne
Maroko to wspaniały kraj, którym Polacy dość mocno zainteresowali się w ostatnich latach. Częste wyjazdy turystyczne na teren tego państwa sprawiły, że doceniona została nie tylko jego kultura, ale i dieta. Kuchnia marokańska faktycznie ma się czym pochwalić, a jej specjały nie bez powodu cieszą się tak wielkim uznaniem na całym świecie. Jakie przepisy są w tym kraju najbardziej popularne? Jakimi daniami wyróżnia się ta dieta?
Kuchnia marokańska to przede wszystkim przepisy na dania, w których główną rolę odgrywa kuskus. Ten drobny makaron, znany na terenie Afryki Północnej już około 3 tysięcy lat p. n.e., zazwyczaj podawany jest z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Co ciekawe, w południowej części kraju największą popularnością cieszą się przepisy na kuskus z rodzynkami. Ponieważ kuskus ma ogromną wartość odżywczą, dieta z jego udziałem jest nie tylko pożywna, ale i zdrowa. Nic dziwnego, że ten tradycyjny specjał do dziś zajmuje ważne miejsce w tutejszym menu. Kuchnia marokańska chętnie sięga po mięso. Jagnięcina oraz baranina są tu bardzo popularne, choć to mięso wołowe oraz drób zajmują najważniejsze miejsce w lokalnej diecie. Na talerzach Marokańczyków pojawiają się również ryby, te jednak nie zajmują w diecie aż tak ważnego miejsca. Ważne są za to warzywa, jak niezwykle popularny bakłażan czy też papryka, cebula oraz pomidory. Zupa z baraniny i soczewicy, szaszłyki i kebaby – oto popularne dania, z którymi dieta tego kraju tak często jest kojarzona. Kuchnia marokańska chętnie sięga też po przyprawy, przy czym najważniejsze są tu przyprawy ziołowe. Ceniona jest też oliwa z oliwek, której obecność bardzo często uwzględniają marokańskie przepisy. Goszcząc w tak pięknym kraju, jak Maroko, warto też pamiętać o silnej pozycji herbaty. Jest ona parzona w dość specyficzny sposób. W efekcie prosząc o herbatę można tu otrzymać słodki napój z dodatkiem mięty, który ze znaną nam zieloną herbata nie ma zbyt wiele wspólnego.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze