Awokado
Avocado przepisy kulinarne – Pomysły na potrawy z avocado
Owoce awokado powoli zadomawiają się już w polskich kuchniach, jednam można odnieść wrażenie, że mogłyby być jeszcze bardziej popularne. Wyszłoby nam to tylko na zdrowie. Awokado jest pełne zdrowych tłuszczów, które pomagają uchronić się przed zmarszczkami i działają stymulująco, poprawiając wydolności mózgu.
Awokado w profilaktyce
Specjaliści od zdrowego odżywiania uważają awokado za prawdziwe super-owoce. Ich miąższ zawiera dużą ilość witamin, minerałów, dobroczynnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 pomagają zapobiegać powstawaniu zmarszczek, zwiększają zdolności zapamiętywania, działają też kojąco w przypadku bólu i stanów zapalnych stawów. Awokado zawiera również kwas oleinowy, który jest bardzo zdrowy dobre dla skóry i ma działanie przeciwzapalnie.
W składzie tego owocu znajdziemy dużo witaminy E, która pomaga utrzymać miękką, gładką i zdrową skórę, a włosom nadaje dodatkowego połysku. Wysoki poziom potasu pomaga w regulacji ciśnienia krwi i jest dobry dla mięśni, ponieważ wspomaga budowę tkanki mięśniowej. Owoc awokado zawiera również bardzo dużo błonnika, kwasu foliowego i witaminy C, A i B, oraz magnez.
Pochodzenie awokado
Awokado pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale uprawiane jest obecnie przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Izraelu, Chile, Meksyku, Brazylii i na Dominikanie. Jest owocem pochodzącym z wiecznie zielonego drzewa, znanego jako persea americana, który może osiągać wysokość nawet do 65 metrów. Zwykle jednak sięga jedynie do około 25 metrów. Pojedyncze drzewo daje około 180 owoców rocznie.
Istnieje wiele odmian tego owocu, najbardziej popularne, to Hass i Fuerte. Awokado Hass ma na stałe brązowo-czarną skórę, podczas gdy, a Fuerte ma ja gładką, ciemnozieloną. Drugi z tych rodzajów ma również typowy kształt, nieco zbliżony do gruszki.
Co zrobić z awokado?
Najłatwiej obierać, odkrajać kawałki i po prostu jeść. Można też robić pastę z awokado i wykorzystywać ją do smarowania chleba, zamiast masła lub. Najłatwiej zrobić ją rozcierając owoc i mieszają z posiekanym czosnkiem, doprawiając imbirem, kminkiem, pieprzem i papryką. Warto też dodać trochę cytryny i odrobinę soli.
Awokado jest również świetnym dodatkiem do krewetki, tworząc wykwintną przystawkę. Jest to pożywne i wspaniałe połączenie, które jest wciąż pozostaje łatwe do przygotowania.
Oczywiście awokado nie jest lekiem na wszelkie zalewające nad problemy. Można jednak założyć, że dzięki niemu będziemy trochę zdrowsi, co przełoży się na ogólne samopoczucie.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze