Znalazłem bardzo ciekawy przepis na jednym z blogów kulinarnych. W związku z tym, że jestem małym łakomczuchem (o sporych gabarytach) nie mogłem nie wypróbować tego przepisu. Połączenie słodyczy rodzynek z ostro słodkim smakiem cynamonu od zawsze mnie powala.
Słodkie bułki są tak niesamowicie banalne i szybkie w przygotowaniu, że każdy poradzi sobie z ich wykonaniem.

Cynamonki
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
- 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
- szczypta soli
- Składniki na nadzienie:
- 1/4 kostki masła, roztopionego
- około pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
- jajko do posmarowania
Instrukcje
- 1. Na początku należy zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż ciasto zacznie samo odchodzić od palców i odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości wykładamy ciasto na oprószoną stolnicę i dzielimy je na 4 równe części. Ciasto należy dobrze rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i opcjonalnie wcześniej namoczonymi rodzynkami. Tak przygotowany „placek” zwijamy jak roladę i kroimy na plasterki o grubości palca. Rozkładamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między ciastkami – sporo urosną. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Cynamon, Rodzynki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.