baner cook&love wejście do sklepu
domowe sposoby na oczyszczanie wątroby

Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby

Wiosna to najlepsza pora na uzdrawianie jednego z najważniejszych organów w naszym ciele – wątroby oraz powiązanego z nią pęcherzyka żółciowego. Według medycyny chińskiej właśnie wiosna najbardziej sprzyja oczyszczeniu tej pary narządów. Wątroba zasilana jest w tym czasie optymalną ilością energii, a więc jest wyjątkowo podatna na regenerację i odnowę. Wiele kultur uważa, że wątroba […]

Czytaj dalej

Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!

Kwiecień plecień – wczesnowiosenna aura nie rozpieszcza. Słonecznych dni wciąż jeszcze jak na lekarstwo. W taki czas nie trudno o zatem przeziębienie, wychłodzenie organizmu i spadek odporności. Niedawno odkryłam wspaniały napój, który nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pięknie pachnie oraz przyjemnie smakuje. Złote mleko – czyli? Koktajl w sam raz dla miłośników ziołowych herbatek o […]

Czytaj dalej

Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata

  Jak minęły Wam wakacyjne dni Kochani? Mnie lato upłynęło stanowczo za szybko, zostawiając po sobie jedynie delikatną nić babiego lata, a zwiastując tym samym nadejście kolorowej jesieni. Jakie są Wasze najprzyjemniejsze letnie wspomnienia? Do moich zaliczam bez wątpienia słodycz i radosny kolor kumkwatu, owocu spotykanego na Korfu. Te malutkie cytrusy o jadalnej cienkiej skórce, […]

Czytaj dalej
tarczyca

Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!

WSTĘP Epidemiologia chorób tarczycy Zaburzenia pracy tarczycy dotykają coraz większej liczby ludzi i należą do najpowszechniej występujących chorób współczesnej cywilizacji. U około 200 milionów osób na całym świecie (ok. 5% światowej populacji) zdiagnozowano dysfunkcję pracy tego największego gruczołu dokrewnego, pełniącego w ludzkim organizmie bardzo ważną rolę m.in. regulatora procesów metabolicznych, w tym związanych z wzrastaniem […]

Czytaj dalej

Zoodle czyli jak zrobić zakręcony „makaron” z cukinii?

Zoodles to jedna z najpopularniejszych form warzywnego „makaronu” z cukinii. Jeśli już znudziło Wam się tradycyjne mączne spaghetti, warto przerzucić się na jego wersję witariańską:) Makaron z warzyw polecam wszystkim osobom, które z różnych względów muszą wykluczyć mąkę ze swojej diety. Zoodles – noodle z cukinii Przygotujecie je przy użyciu bardzo pomysłowego urządzenia (dostępne modele: […]

Czytaj dalej

Bezglutenowy, warzywny FlatBread

Ten smaczny, łatwy w wykonaniu przepis na „płaski chleb” przypadnie do gustu każdemu zjadaczowi kanapek w zdrowym wydaniu ;P Flat Bread w tej wersji jest bezglutenowy, a do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 3 podstawowych składników tj. migdały, jajka, świeże brokuły (lub marchewka). Oczywiście dosmaczamy według uznania solą, pieprzem, kurkumą, oregano – tak jak lubimy. Chlebek […]

Czytaj dalej


Cook&Love

Zdrowa żywność – po czym ją poznać? Zdrowa żywność cieszy się coraz większą popularnością. Zainteresowanie produktami pozbawionymi sztucznych barwników, konserwantów i chemii rośnie z roku na rok. Polacy coraz częściej sięgają na półkę po produkty bio i eko ale czy oby sięgają na właściwa półkę? Warto wiedzieć, że zgodnie z prawem unijnym zdrowa żywność to taka, która jest w co najmniej 95% wyprodukowana metodami ekologicznymi. Aby być pewnym, że taką właśnie kupujemy, musimy niestety poświęcić na to kilka minut i dobrze zapoznać się z informacjami zamieszczonymi na danym produkcie. Z pewnością o prawdziwą zdrową żywność trudno w sieci. Na półkach widnieje coraz więcej produktów określanych w nazwie „bio”, „organic” czy „eko” jednak nie mają one nic wspólnego z tego typu produktami. Jest to typowe oszustwo marketingowe, a klient niemający zbyt dużo czasu naiwnie sięga na półkę i wybiera niby zdrową żywność. Po czym więc poznać prawdziwy zdrowy produkt? Przede wszystkim po znajdującym się na opakowaniu produktu zielonym listku z dwunastu gwiazdek oraz napisem „ekologiczny”. To świadczy o tym, iż dany produkt posiada w UE certyfikat. On właśnie uprawnia do zamieszczania na opakowaniu czy też metce oznaczenia bio lub eko. Aby go zaś otrzymać, producent danej żywności oddaje swoje produkty w ręce przedstawicieli jednostek certyfikujących (będących pod kontrolą Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), którzy sprawdzają czy zostały zachowane odpowiednie standardy. Jeśli tak, dany produkt otrzymuje certyfikat jakości a następnie co roku poddawany jest takiej samej kontroli. Co wyróżnia zdrową żywność to także cena. Produkty ekologiczne maja zazwyczaj wyższą ceną, szczególnie, jeśli ich zakupu dokonujemy w specjalistycznym sklepie ze zdrowa żywnością. Produkty te z racji tego, iż zawierają mniej konserwantów maja też zazwyczaj krótszy termin przydatności. Poza tym owoce i warzywa wyróżnia mniej atrakcyjny wygląd. Ponieważ są niekropione przybierają mniejsze rozmiary i nieco bardziej krzywe kształty. Zdrowa żywność i żywność ekologiczna - co je różni? Konserwanty, substancje wzmacniające smak i zapach oraz sztuczne barwniki stanowią składnik większości produktów spożywczych, dostępnych na sklepowych półkach. Osoby, które zdają sobie sprawę z ich szkodliwości, często decydują się na zmianę nawyków kulinarnych i spożywanie zdrowej żywności. Jednak czy takie produkty naprawdę są ekologiczne i bezpieczne dla zdrowia? Określenie zdrowa żywność często bywa uznawane za synonim żywności ekologicznej, która jest produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, niedopuszczającego stosowania nawozów sztucznych i pestycydów. Niestety, istnieje pomiędzy nimi zasadnicza różnica. Brak odpowiednich regulacji prawnych sprawa, że hasło zdrowa żywność można umieścić niemal na każdym produkcie spożywczym. Tę sytuację wykorzystuje wiele firm działających w branży spożywczej, które starają się przekonać konsumentów do wyboru swoich produktów, umieszczając na nich hasło „zdrowa żywność”. Zazwyczaj idzie to w parze ze zwiększeniem ceny, ponieważ wiele osób wieży, że zakup takich produktów jest opłacalny. W przypadku żywności ekologicznej obowiązują natomiast ściśle określone zasady, które regulują sposób produkcji i znakowania pożywienia. W Polsce, jako kraju członkowskich Unii Europejskiej, respektowane są normy zawarte między innymi w takich dokumentach jak Rozporządzenie Rady nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. oraz w Rozporządzenie Komisji nr 94/92 z dnia 14 stycznia 1992 r. Dokumenty te były wielokrotnie nowelizowane, co świadczy o tym, że temat żywności ekologicznej cieszy się dużym zainteresowaniem społeczeństwa UE. W Polsce stosuje się też wewnętrzne regulacje prawne, które zostały przedstawione w Ustawie o Rolnictwie Ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. i jej późniejszych nowelizacjach. Zgodnie z zapisami znajdującymi się w tych oraz innych aktach prawnych, hasłem „produkt ekologiczny” może być oznaczony wyłącznie taki produkt, który składa się z naturalnych składników w minimum 95% i uzyskał odpowiedni certyfikat, potwierdzający spełnienie polskich i unijnych norm. Za certyfikację i kontrolę żywności ekologicznej odpowiedzialne są Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz minister właściwy do spraw rolnictwa i upoważnione przez niego jednostki. W krajach członkowskich UE żywność ekologiczną można rozpoznać po logo obowiązującym od 1 lipca 2010 r. Prezentuje ono unijne gwiazdki ułożone w kształcie liścia, umieszczone na zielonym tle. Podsumowując, kupowanie „zdrowej” żywności nie jest równoznaczne ze zdrowym odżywianiem. Konsumenci, którzy przywiązują dużą wagę do swojej diety, powinni wybierać produkty ekologiczne, ponieważ obowiązujące normy prawne gwarantują, że jest to żywność najbezpieczniejsza dla zdrowia człowieka. Cook and Love sklep internetowy ze zdrową żywnością Na chwilę obecną każdy pragnie się zdrowo odżywiać. Jeśli Ty także należysz do takich osób, to powinieneś wiedzieć, gdzie możesz kupić żywność organiczną. Dzięki temu zdrowe odżywianie nie będzie dla Ciebie żadnym wyzwaniem, bo wszystko będziesz mieć pod ręką. Żywność liofilizowana czy każdą inna, jaką chcesz kupić, dostępna jest w sklepach online ze zdrową żywnością, ale coraz częściej powstają też takie sklepy stacjonarne. Jeśli więc masz w planie jej zakup, to nie musisz się niczym martwić, bo na pewno znajdziesz wszystko, czego szukasz. Zdrowa żywność sklep będzie starał się zaoferować swoim klientom wszystko, co najlepsze, dlatego nie musisz się niczego ponawiać. Jeśli chcesz kupić coś w takim sklepie, ale nie chcesz wychodzić z domu, to zamów to online. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale też nie będziesz musiał niepotrzebnie się denerwować chodząc po mieście w poszukiwaniu tego, co Ci potrzebne. Żywność organiczna może być trochę droższa od tej zwykłej, natomiast dzięki temu zadba się o własne zdrowie. Jeśli nie chcesz w przyszłości poważnie chorować, to zdrowe odżywianie teraz może Ci w tym pomóc. Dbanie o siebie to podstawa, dlatego warto jest to robić, a wszystko będzie tak, jak należy. Żywność ekologiczna może się więc sprawdzić i jeśli tylko masz taką możliwość, to ją kup, a na pewno tego nie pożałujesz i wszystko będzie tak, jak należy. Zdrowe odżywianie nie musi być takie trudne i jeśli tylko się postarasz, to na pewno zadbasz o siebie i będziesz mieć satysfakcję z efektów.