baner cook&love wejście do sklepu

Zoodle czyli jak zrobić zakręcony „makaron” z cukinii?

cukiniowe spaghetti

Zoodles to jedna z najpopularniejszych form warzywnego „makaronu” z cukinii. Jeśli już znudziło Wam się tradycyjne mączne spaghetti, warto przerzucić się na jego wersję witariańską:) Makaron z warzyw polecam wszystkim osobom, które z różnych względów muszą wykluczyć mąkę ze swojej diety.

Zoodles – noodle z cukinii

spiralfix

Przygotujecie je przy użyciu bardzo pomysłowego urządzenia (dostępne modele: Spiralizer, Spirelli, Spiralfix). Jest to obieraczka, dzięki której wyczarujecie:) spiralne niteczki nie tylko z cukinii, ale także z takich warzyw jak: bataty, marchewka, seler, pietruszka, kalarepa, buraki, rzepa itp.

W tarce Spirelli można regulować grubość i szerokość spiralnych „nitek”, Dzięki nim każda sałatka lub danie na bazie duszonych warzyw będzie wyglądało bardzo apetycznie i oryginalnie.

Jak przygotować wyborne zucchini noodles?

Dokładnie umyj cukinię, nie pozbawiaj jej skórki (dzięki temu zoodle zachowają więcej wartościowych składników). Następnie użyj obieraczki tnącej bądź tarki Spirelli i pokrój warzywko w drobne paseczki lub spiralki. Z tym gadżetem trwa to zaledwie kilka sekund!

zoodle - spirelliTak przygotowane warzywa należy poddać teraz krótkiej obróbce:
1. Zblanszować (włożyć na kilka sekund do wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie)
2. Krótko podsmażyć na oliwie czy w oleju kokosowym (ok. 3 minut)
3. Pozostawić surowe (wersja raw), marynując jedynie w soku z cytryny i oliwie.

Kluczem do sukcesu jest dobry sos i dodatki do naszych warzywnych wstążek:)

Użyj:
– 1 łyżkę oliwy,
– 1 łyżka pesto z bazylii
– 1 ząbek czosnku,
– kilka pomidorków koktajlowych,
– kilka listków bazylii
– odrobina płatków chilli.
– pomidorki suszone,
– pieprz
– garść orzechów piniowych (lub nasion słonecznika)
– garść dowolnych kiełków
– kilka kuleczek mini mozarelli

Na oliwie podsmażamy pokrojone pomidorki i zgnieciony czosnek, płatki chilli, następnie dodajemy makaron z cukinii, orzeszki. Dodajemy pesto z bazylii, garnirujemy kiełkami, listkami bazylii, dodajemy mozarellę.

zoodle duszona cukinia

Powyżej – inna wersja z kuleczkami quinoa.

Gotowe – pyszne, kolorowe, wiosennie kręcące ;P !

magnolia wiosna

Cieszmy się wiosną:) !

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz