baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia szwajcarska

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Kuchnia szwajcarska nie jest szeroko znana i mało kto potrafi wymienić potrawy charakterystyczne dla tego kraju. Ze względu na położenie geograficzne oraz występowanie trzech różnych rejonów językowych, łączy w sobie typowo alpejskie smaki z silnym wpływem kuchni włoskiej, niemieckiej i francuskiej. Najbardziej charakterystyczne produkty szwajcarskie to oczywiście sery, których rocznie produkowanych jest około 130 tysięcy ton. Znane na całym świecie są sery Gruyere, Appenzeller, Tete de Moine oraz Emmentaler. Można je dostać również w polskich delikatesach. Będąc w Szwajcarii warto spróbować Bergkease, który najlepiej smakuje kupiony wysoko w Alpach np. na przełęczach. Sery w Szwajcarii je się pod różną postacią (najrzadziej na kanapkach), ale najchętniej spożywany jest w formie ciepłej jako fondue czy raclette. Do fondue dodaje się wino oraz inne dodatki, w zależności od regionu. Popularne wśród turystów są serowarnie np. w Appenzell czy Gruyere, gdzie można podejrzeć cały proces produkcji. Podobną ofertę mają duże i małe fabryki czekolady, z której również Szwajcaria słynie. Popularne są czekolady Lindt oraz Cailler, których rodzaje i smaki mogą przyprawić o zawrót głowy, jednak największą dumą Szwajcarów pozostaje Sprüngli, których eleganckie salony z czekoladkami i pralinkami spotkać można tylko w niektórych większych miastach. Szwajcarzy uwielbiają czekoladę, jedzą jej podobno najwięcej w Europie. Stąd być może popularność napojów typu kakao, których przeróżne rodzaje i smaki są dostępne w każdym markecie. Kuchnia szwajcarska jest dość prosta, ale różni się według regionu językowego. I tak w kantonach niemieckojęzycznych popularne są kiełbaski na wzór niemieckich Bratwurstów, które w sezonie grillowym namiętnie są jedzone niemal codziennie. Typowo szwajcarską kiełbasą jest Cervelat, która przypomina naszą zwykłą grubą parówkę. Szwajcarzy robią też często placki ziemniaczane zwane Rosti, które smażone są na specjalnej do tego przeznaczonej patelni, a przyrządzane z grubo tartych ziemniaków. Dania mięsne oparte są przeważnie na wieprzowinie i wołowinie, ale równie często jadana jest cielęcina i jagnięcina. Ryby nie są tak popularne, zaś wędzonych praktycznie nie jada się wcale. Kantony włoskojęzyczne nawet architektonicznie i klimatem przypominają słoneczną Italię, stąd w menu znajdziemy typowo włoskie dania typu spaghetti oraz pizza. Dania te przeniknęły również do pozostałych kantonów i są coraz chętniej jadane w domach i restauracjach. Francuskie i niemieckie kantony chętnie sięgają po kuchnię alzacką, dla której charakterystyczny jest na przykład Flammkuchen, czyli rodzaj pizzy na cieniutkim cieście z sosem śmietanowym z cebulą i boczkiem, a także Speatzle, rodzaj klusek jedzonych jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie np. z boczkiem i serem. Z badań statystycznych wynika, że najchętniej jedzonym warzywem przez Szwajcarów jest marchew. Jedzona jest ona przeważnie na ciepło w potrawkach warzywnych i jako dodatek do mięs, ale jest też głównym składnikiem narodowego ciasta Szwajcarów Rüebli Torte, które jedzone jest podczas Wielkanocy oraz 1 sierpnia w dniu narodowego święta. Ze względu na różnorodność i wiele wpływów z kuchni ościennych krajów, smaki Szwajcarskie wydają się ciekawe i mogące zaspokoić wszelkie gusty.