baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia tunezyjska




Kuchnia tunezyjska może zaskoczyć nieco orientalnym charakterem, choć z drugiej strony liczne przepisy stosowane w tym kraju nawiązują do kuchni francuskiej. Popularne bagietki i wszechobecne w tym kraju francuskie rogaliki są na to najlepszym dowodem. Jak zatem wygląda tunezyjska dieta? Jakie rarytasy można w niej znaleźć? Kuchnia tunezyjska to przede wszystkim smaczne i pożywne zupy. Powstają one na bazie bulionu, do którego dodaje się głównie warzywa oraz makarony. Doprawiane pieprzem oraz chilli mogą zaskoczyć swym smakiem tych, którzy są przyzwyczajeni do tradycyjnych, polskich zup. Ciekawostką może być tu zupa z ciecierzycy. Sałatki warzywne z oliwkami i ziołami, a bardzo często również z tuńczykiem są kolejnym ważnym składnikiem tunezyjskiej diety. Wśród przekąsek wyróżniają się tunezyjskie krokiety, których podstawowym składnikiem jest chrupiące ciasto. Farsz może powstać z różnorodnych składników, a niemal każdy kucharz ma swe własne przepisy na takie nadzienie. W daniach obiadowych ważne miejsce zajmuje kuskus. Zwykle podaje się go w wersji pikantnej, choć popularnością cieszy się też słodsza odmiana tego dania. Tu pojawiają się daktyle i rodzynki, częstym dodatkiem są też orzechy. Bardzo popularne są też dania z makaronem oraz ryżem. Kebaby oraz owoce morza (szczególnie popularne na wybrzeżu) to kolejne ważne składniki w tunezyjskim menu. Wśród mięs najczęściej spotykane są pieczone kurczaki. Można też skusić się na gulasz sporządzony z kawałków baraniny oraz ziół. Wśród najlepszych dań obiadowych, godnych polecenia, znajdują się jajka podawane w ostrym sosie pomidorowym oraz duszone warzywa.

Kuchnia tunezyjska przepisy kulinarne: