baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia słowacka

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Doceniona przez polskich turystów i smakoszy w ostatnich latach Słowacja stała się prawdziwym fenomenem. Fenomenalne są jej atrakcje turystyczne, które urzekają swą wyjątkowością. Taka jest też słowacka kuchnia – prosta, pożywna i intrygująca jednocześnie. Oparta na pasterskiej tradycji, chętnie sięga po sery i warzywa, a przepisy na dania z tych produktów według słowackich receptur cieszą się coraz większym zainteresowaniem w całej Europie. Dlaczego kuchnia słowacka stała się tak popularna? Jakie potrawy zajmują w niej ważne miejsce? Głównym walorem diety słowackiej są sery, produkowane w różnych odmianach. Bryndze, sery wędzone i twarogowe – w tym kraju każdy znajdzie coś dla siebie. Podawane do kanapek i sałatek, są też często samodzielnymi potrawami lub dodatkami do innych przysmaków. Wśród najsłynniejszych słowackich potraw z serem w roli głównej znalazły się kluski i pierogi z bryndzą, popularnym daniem jest też smażony ser podawany z surówkami. Zachwycić mogą również tutejsze zupy. Jedną z tych najbardziej popularnych stał się kapuśniak. Słowacy lubią też pieczenie, które podają z knedlami (czyli potrawami z ciasta drożdżowego) oraz pożywnymi sosami. Wielkim uznaniem cieszą się tu również gulasze, będące efektem silnych wpływów węgierskich na kulinarną tradycję Słowacji. Kuchnia słowacka znana jest również z ziołowych herbat oraz piw. Dla miłośników tego napoju Słowacja jest istnym rajem, a liczne odmiany złocistego trunku łączy jedno – wyborny smak.

Kuchnia słowacka przepisy kulinarne: