Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.
Kuchnia słowacka
Doceniona przez polskich turystów i smakoszy w ostatnich latach Słowacja stała się prawdziwym fenomenem. Fenomenalne są jej atrakcje turystyczne, które urzekają swą wyjątkowością. Taka jest też słowacka kuchnia – prosta, pożywna i intrygująca jednocześnie. Oparta na pasterskiej tradycji, chętnie sięga po sery i warzywa, a przepisy na dania z tych produktów według słowackich receptur cieszą się coraz większym zainteresowaniem w całej Europie. Dlaczego kuchnia słowacka stała się tak popularna? Jakie potrawy zajmują w niej ważne miejsce? Głównym walorem diety słowackiej są sery, produkowane w różnych odmianach. Bryndze, sery wędzone i twarogowe – w tym kraju każdy znajdzie coś dla siebie. Podawane do kanapek i sałatek, są też często samodzielnymi potrawami lub dodatkami do innych przysmaków. Wśród najsłynniejszych słowackich potraw z serem w roli głównej znalazły się kluski i pierogi z bryndzą, popularnym daniem jest też smażony ser podawany z surówkami. Zachwycić mogą również tutejsze zupy. Jedną z tych najbardziej popularnych stał się kapuśniak. Słowacy lubią też pieczenie, które podają z knedlami (czyli potrawami z ciasta drożdżowego) oraz pożywnymi sosami. Wielkim uznaniem cieszą się tu również gulasze, będące efektem silnych wpływów węgierskich na kulinarną tradycję Słowacji. Kuchnia słowacka znana jest również z ziołowych herbat oraz piw. Dla miłośników tego napoju Słowacja jest istnym rajem, a liczne odmiany złocistego trunku łączy jedno – wyborny smak.
Kuchnia słowacka przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze