Kuchnia czeska
Kuchnia czeska przepisy kulinarne
Kuchnia czeska może zaskoczyć swymi specjałami. Są one proste, pożywne, a jednocześnie – smaczne. Co jedzą Czesi? Jakie dania pojawiają się na ich stołach najczęściej?
Kuchnia czeska niemal automatycznie kojarzona jest z knedlikami. Czesi znają kilka rodzajów tego dnia. Są więc knedliki z bułki, są też knedliki ziemniaczane. Podaje się je zazwyczaj z gulaszem. Czesi chętnie jedzą również mięsa, w szczególności te, które można podawać z gęstymi sosami. Popularne są w tym kraju również zupy. Chętnie podawana jest tu zupa gulaszowa, cenionym przysmakiem jest też zupa czosnkowa. Flaki oraz rosół wołowy serwowany z kluseczkami to kolejne potrawy, które na czeskich stołach pojawiają się dość często. Znanym i cenionym smakołykiem w kuchni czeskiej jest smażony ser. Przed smażeniem kawałek sera jest starannie panierowany, smażony na oleju, a następnie podawany z sosem tatarskim. Innym czeskim przysmakiem (który zresztą można spotkać w wielu innych tradycjach kulinarnych) są placki ziemniaczane. Kuchnia czeska tu również piwo, a o jego popularności świadczyć mogą chętnie organizowane w tym kraju festiwale piwne. W samej tylko Pradze w dalszym ciągu działają dwa zakłady piwowarskie, których „produkty” mają wielu sympatyków.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze