Miłośnicy kuchni czeskiej w sezonie grzybowym powinni pokusić się o przygotowanej przepysznej i niezwykle aromatycznej kulajdy, czyli zupy grzybowej.

Kulajda czeska zupa z grzybów
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- masło;
- półtora litra bulionu – można zastosować zarówno drobiony, jak i warzywny;
- trzy ziemniaki;
- spora cebula;
- około pół kilograma świeżych grzybów leśnych – najlepsze są oczywiście prawdziwki, ale można sięgnąć również po inne grzyby;
- przyprawy: sól, kminek, pieprz, odrobina cukru;
- koperek, szczypiorek, natka pietruszki;
- kwaśna śmietana naprawdę dobrej jakości;
- odrobina octu lub białego wina do zakwaszenia zupy.
Instrukcje
- 1. Rozpoczynamy gotowanie od posiekania cebuli i pokrojenia grzybów. Następnie podsmażamy je na maśle, dosypując soli oraz pieprzu do smaku. Następnie całość zalewamy bulionem. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do zupy, doprawiamy kminkiem. Najlepszy jest ten mielony, ale sięgnąć można również po cały. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki i grzyby będą miękkie. Zaprawiamy śmietaną. Dodajemy odrobinę ostu lub wina – ostrożnie, aby nie przesadzić. Dosypujemy koper, szczypior i natkę. Czesi najczęściej jadają kulajdę z jajkiem ugotowanym na półmiękko. Serwować można ją również z pieczywem.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Prawdziwki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.