baner cook&love wejście do sklepu

Kukurydza




Smaczna i zdrowa, często pojawia się w naszym menu. Znana już tysiące lat temu na terenie Meksyku kukurydza stała się ważnym składnikiem wielu potraw. W wyniku wypraw Kolumba trafiła ona na europejskie stoły i szybko zyskała popularność na całym kontynencie. Dziś jest ona ważnym składnikiem naszej diety, a wielu sałatek nie można sobie już wyobrazić bez jej udziały. Jest ona podstawowym składnikiem wielu wspaniałych przysmaków typowych dla kuchni meksykańskiej, jednak i w Polsce pojawiają się coraz ciekawsze przepisy z jej udziałem.
Jak wykorzystywana jest w kuchni polskiej kukurydza? Trafiła ona na nasze ziemie dość późno, bo dopiero w XIX wieku, szybko jednak stała się ważnym elementem naszej diety. Najważniejszym produktem powstającym z kukurydzy była i jest mąka kukurydziana. Znana i ceniona jest też kasza kukurydziana, która pojawia się albo jako dodatek do innych potraw, a którą można też wykorzystać do sporządzania delikatnych deserów. Takie budynie były swego czasu bardzo popularne w polskiej kuchni. Ciekawym przysmakiem jest też grysik kukurydziany. W dobie rosnącego zainteresowania Polaków kuchnią meksykańską coraz bardziej popularnym przysmakiem staje się tortilla – placek powstający z mąki kukurydzianej, który podaje się z pikantnym nadzieniem. To jeden z hitów diety meksykańskiej, który podbił serca miłośników dobrej kuchni na całym świecie.
W Polsce kukurydza znalazła też zastosowanie jako ważny składnik surówek oraz sałatek. Smaczna i zdrowa stała się ważnym elementem polskiej diety, a jej kolby cieszą się w kraju ogromną popularnością.