baner cook&love wejście do sklepu

Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby

Wiosna to najlepsza pora na uzdrawianie jednego z najważniejszych organów w naszym ciele – wątroby oraz powiązanego z nią pęcherzyka żółciowego. Według medycyny chińskiej właśnie wiosna najbardziej sprzyja oczyszczeniu tej pary narządów. Wątroba zasilana jest w tym czasie optymalną ilością energii, a więc jest wyjątkowo podatna na regenerację i odnowę.

Wiele kultur uważa, że wątroba jest „miejscem duszy”. Coś w tym jest! Gruczoł ten utrzymuje bowiem emocjonalno-fizyczną równowagę w organizmie. Jej czynność jest niezbędna dla zachowania homeostazy metabolicznej.

Jest to największy narząd ludzkiego ustroju – u dorosłego człowieka osiąga wagę 1,5 kg.

Warto zatroszczyć się o wątrobę, uporządkować środowisko wewnątrz i na zewnątrz niej, spełnia ona bowiem w naszym ciele wiele istotnych funkcji.

Główne czynności wątroby:

1. przemiana makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów;
2. wychwytywanie i unieszkodliwianie (neutralizacja) toksycznych substancji, jakimi są:

a. składniki leków,
b. nadmiar hormonów czy szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii
c. konserwanty, substancje chemiczne, barwniki obecne w spożywanej żywności
d. zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska zewnętrznego

3. dostarczanie oczyszczonej krwi do więzadeł, ścięgien, mięśni, oczu i innych narządów;
4. regulacja kwasowo-zasadowa;
5. wspieranie procesów termoregulacji;
6. wspieranie procesów krzepnięcia;
7. wpływ na głęboki, zdrowy sen;
8. równoważenie emocji;
9. gromadzenie zapasów witamin: A, D, K, B12, żelaza (w postaci ferrytyny ) oraz niezbędnych substancji tj. glikogen, tłuszcze, białka;
10. wpływ prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

W wątrobie produkowana i wydzielana jest żółć, niezbędna do właściwego przebiegu procesów trawiennych oraz wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym.

Rosyjski fizjolog Iwan Pawłow słusznie określił wątrobę jako: ” główne chemiczne i biochemiczne laboratorium organizmu”. Mnogość funkcji jakie spełnia w ustroju wątroba świadczy o jej niewiarygodnej sile oraz o ogromnych umiejętnościach regeneracyjnych.

Mimo to, atakowanie jej każdego dnia, potężną dawką toksyn, dostarczanych z tym co jemy, pijemy i czym oddychamy, sprawia, że przekroczona zostaje w końcu wydolność tego narządu. W ślad za tym, pojawiają się zaburzenia niemal wszystkich organów oraz układów naszego ustroju.

Toksemia wewnętrzna – objawy

Z czasem dochodzi do tzw. toksemii wewnętrznej i związanych z tym charakterystycznych objawów tj. przewlekłe zmęczenie, częste bóle oraz zawroty głowy, problemy ze snem (zwłaszcza w okresie optimum energetycznego wątroby w godzinach nocnych od 01:00-03:00 – kiedy to narząd powinien się regenerować), skurcze, alergie, niedokrwistość oraz stany zapalne i stłuszczenie wątroby.

O tym, że zakłócona została praca tego gruczołu, świadczyć mogą również objawy na poziomie sfery emocjonalnej, a więc utrzymujące się uczucie gniewu i złości. Osoby o przeciążonej wątrobie są nadwrażliwi, ironiczni, uparci, ale również agresywni, porywczy i impulsywni. Cechy te kształtują metaforycznie tzw. typ „wątrobowy” człowieka.

Wątroba to organ, który oczyszcza nasze ciało, co stanowi swoistą metaforę do umiejętności utrzymywania uporządkowanego i czystego otoczenia. Sprzątasz od święta, a wokół siebie masz bałagan – jak to nazywasz artystyczny nieład;P ? A może wątroba zaczyna szwankować? Hmmm? Jeśli robimy wiosenne porządki wokół siebie, pomyślmy także o swoim wnętrzu.

Co przyczynia się do osłabienia wątroby?

Do obniżenia wydajności pracy wątroby przyczynia się niewątpliwie zła dieta, obfita w tłuszcze zwierzęce, alkohol i cukier. Wysoce obciążają ją pokarmy mocno przetworzone, nafaszerowane konserwantami, „polepszaczami” smaku (np. słynny glutaminian sodu), zapachu, barwnikami itp.

By zwiększyć zdolność wątroby do detoksykacji, trzeba ograniczyć do minimum kontakt z następującymi substancjami i czynnikami tj.

– alkohol,
– nikotyna,
– kofeina,
– antybiotyki,
– pestycydy,
– opary farb,
– spaliny,
– produkty pochodzenia zwierzęcego obfitujące w tłuszcze i cholesterol,
– nie należy nadużywać leków przeciwbólowych,
– hormony sterydowe,
– przewlekłe stany zapalne,
– stres.

Co pomaga w uzdrowieniu wątroby?

Umiarkowanie kwaśny smak to coś, co nasza wątroba lubi najbardziej! Wspomaga on odnowę nie tylko wątroby, ale także pęcherzyka żółciowego.

Kwaśny smak stymuluje krążenie krwi oraz wpływa na wzmożoną aktywność wątroby, co przekłada się na efektywne usuwanie toksyn obecnych we krwi. Prawidłowy przebieg i skuteczność oczyszczania wątroby wspomaga również obecność pewnych minerałów, aminokwasów i witamin oraz antyoksydantów.

Pokarmy wspierające regenerację wątroby to:

1. Pełne ziarno zbóż – tu najlepsze efekty przynosi spożywanie orkiszu;
2. Zielone warzywa liściaste: nać pietruszki, selera, kapusta, brokuły, sałaty, jarmuż (stymulowanie lepszego przepływu krwi w wątrobie);
3. Buraki, dynia, marchew – w tym świeżo wyciskane soki z tych warzyw;
4. Kiełki (rzeżuchy, lucerny, brokułów);
5. Nieznaczne, ale regularne spożywanie kiszonek np. miso, kiszona kapusta, ogórki i inne warzywa ukiszone;
6. Czarna rzepa, biała rzodkiew;
7. Kwaśne produkty: kiszona kapusta, cytryna, grejpfruty, zielone jabłka, pomarańcze;
8. Niewielkie ilości olejów roślinnych tłoczonych na zimno: olej sezamowy, oliwa z oliwek;
9. Niskotłuszczowe, małe ryby (2 razy tygodniowo);
10. Herbatka z mniszka lekarskiego – wspiera ona oczyszczanie krwi, eliminację odpadów z żółci, zobojętnia kwasy;
11. Niewielkie ilości roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola) i orzechów.

Trzeba pamiętać, że osłabiona wątroba rozpaczliwie potrzebuje przeciwutleniaczy, zwłaszcza tych pochodzących z naturalnych produktów, nieprzetworzonych, surowych –  zawierają one enzymy, usprawniające trawienie.

Niesamowite efekty przynosi codzienne picie świeżo wyciskanych soków głównie z warzyw (z niewielkim dodatkiem owoców). Dostarczają organizmowi istotną porcję antyoksydantów w łatwo przyswajalnej formie.

Ciekawą inspiracją jest sok oczyszczający wątrobę:

Składniki:

– 1 garści liści mniszka lekarskiego (mogą być zamiennie liście cykorii lub endywii),
– 1 różyczka brokułów,
– 1/2 obranej cytryny,
– 1 marchew,
– 1 burak
– 1/4 czerwonej cebuli

Sok najlepiej przygotować przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej.

W czasie detoksykacji wątroby, dobre efekty przynosi spożywanie produktów bogatych w naturalną siarkę organiczną (ze względu na obecność aminokwasów tj. tauryna, cysteina) – pokarm zawierający te związki, stymuluje i usprawnia wydzielanie żółci.
Organiczną siarkę znajdziemy w naturalnych źródłach pokarmowych m.in. w jajach, warzywach krzyżowych (kapusta, brokuły, brukselka) i cebulowych (por, czosnek, cebula, dymka).

W trakcie detoksykacji wątroby należy zrezygnować ze spożywania produktów zasobnych w węglowodany tj. pieczywo, makarony, ryż, płatki zbożowe, ciasta, ziemniaki. W ustroju bardzo szybko przekształcają się one w cukier. W wątrobie nadmiar węglowodanów zamieniany jest w tłuszcze, co staje się bezpośrednią przyczyną stłuszczenia tego cennego narządu. Stąd już tylko o krok od otyłości brzusznej.

Nadmiar tkanki tłuszczowej wokół brzucha jest niebezpieczny i szkodliwy. Wolne kwasy tłuszczowe są uwalniane w tym rejonie ciała i docierają bezpośrednio do wątroby, przyczyniając się do kumulowania się tłuszczu w narządzie i powstania stanu zapalnego.

Inne czynniki wspierające detoksykację wątroby to:

1. Ostropest plamisty – zawiera silimarynę, która wykazuje silne działanie ochronne na komórki wątroby, broniąc je przed toksynami. Silimaryna istotnie podwyższa stężenie glutationu (najsilniejszego antyoksydantu wytwarzanego w ludzkim ustroju) – badania wykazały, że dawka silimaryny 420 mg/dzień daje najlepsze efekty w uzdrawianiu wątroby.

2. Kurkuma – zawiera substancję biologicznie czynną kurkuminę – również silny przeciwutleniacz podwyższający poziom glutationu. Kurkuma wpływa na regulację poziom cholesterolu, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wydalając z niego nadmiar śluzu. Warto spożywać ją w postaci pasty lub jako dodatek do potraw, a nawet soków.

3. Nasiona sezamu – zawierają sezaminę, która chroni hepatocyty przed uszkodzeniami ze strony silnych toksyn (m.in. alkoholu) oraz wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne

4. Rzeżucha – wywodzi się z rodziny krzyżowych (tych samych co brokuły, kapusta itp.) – zawiera w swym składzie izotiocyjanian fentyloetylowy, wzmacniający skuteczność procesów oczyszczania wątroby.

5. Dawcy grupy metylowej – chodzi m.in. o grupę witamin, które oddają część elementów swojej struktury (grupy metylowe), przyczyniając się w ten sposób do oczyszczania wątroby, głównie z nagromadzonych metali ciężkich – są to m.in.: kwas foliowy, biotyna, inozytol.

6. Buraki – zawierają betainę HCL (z organicznego chloru) – ekstrakty z buraków mogą działać przeciwzapalnie, łagodzą i zmniejszają ból, wpływają na detoksykację wątroby. Betaina ochrania drogi żółciowe, a także wpływa na zmniejszenie poziomu szkodliwej homocysteiny w organizmie.

Z wątrobą ściśle powiązany jest pęcherzyk żółciowy. Jest on, tak samo jak wątroba, wrażliwy na nadmiar tłuszczów i cholesterolu w diecie, które to czynniki są główną przyczyną powstawania kamieni żółciowych. Kumulacja kamieni w przewodach żółciowych kończy się zwykle resekcją pęcherzyka żółciowego (cholecystektomią), co w konsekwencji zmusza chorego do restrykcyjnego przestrzegania ścisłej diety, a także do zażywania środków żółciopędnych już do końca życia.

Wcale nie musi tak być – wystarczy już teraz zrobić porządek także w odniesieniu do tego organu.

Oczyszczając wątrobę, wspieramy jednocześnie uzdrawianie pęcherzyka żółciowego. Obowiązują tu takie same zasady eliminacji szkodliwych czynników.

Regeneracyjny wpływa ma i w tym przypadku regularne picie naturalnych, świeżych soków i naparów z ziół. Chodzi przede wszystkim o:
– sok z buraka,
– sok z grejpfruta,
– sok z jabłek,
– sok z pomidorów (obniża poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo, oczyszcza z toksyn),
– herbatkę z kwiatów mniszka lekarskiego,
– sok z karczocha (rozwodniony) – wspomaga wydzielanie żółci, poprawia jej krążenie i uczestniczy w eliminacji cholesterolu
– zioła: bobrek trójlistny, rozmaryn, mięta pieprzowa, kurkuma (stymuluje pracę woreczka żółciowego)

Zadaniem soków oczyszczających jest nawodnienie organizmu, przywrócenie równowagi elektrolitowej. Rozcieńczanie soków pozwala utrzymać właściwy poziom płynów w organizmie oraz działa moczopędnie, a wspiera usuwanie toksyn. Soki to ogromna bomba przeciwutleniaczy, wpływających na uzdrawianie organów wewnętrznych.

Soki oczyszczające warzywne (z ograniczonym dodatkiem owoców – ze względu na zawarty w nich cukier) można komponować z ulubionych składników, sprzyjających regeneracji, a dzięki ich różnorodności i bogactwu smaków, sam proces oczyszczania nie będzie ogromnym wyrzeczeniem czy udręką.

Warto spróbować dla zdrowia!

Źródło:
1. Cabot S., Jasinska M. 2009. Leczenie chorób tarczycy. Mada
2. Żak-Cyran B. 2011. Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Galaktyka
3. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. 2014. Dietoterapia. PZWL

cook&love wejdź do sklepu

2 komentarze o Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby

  1. MIZI 4 maja 2017 at 20:59 #

    Sprawnie działająca wątroba to podstawa dla każdego z nas. Bez sprawnie działającej wątroby nikt z nas nie jest przecież w stanie funkcjonować prawidłowo. Dlaczego? Bo wątroba to niezwykle zapracowany narząd, który odpowiada za realizacje wielu ważnych zadań. Jakie funkcje wątroby są dla nas najważniejsze?
    Najważniejsze funkcje wątroby to funkcja detoksykacyjna i metaboliczna. Warto jednak pamiętać, że wątroba jest specyficznym i bardzo ważnym zarazem filtrem, pełni też rolę magazynu dla wielu ważnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Dlaczego sprawnie pracująca wątroba jest tak ważna dla każdego człowieka.
    Głównym zadaniem wątroby jest filtracja krwi. To właśnie w wątrobie w krwi usuwane są te substancje i toksyny, które dla naszego organizmu stanowią poważne zagrożenie. Sprawnie działająca wątroba zapewnia jednocześnie każdemu z nas odpowiednią ilość energii. Wynika to z faktu, iż jedną z ważniejszych funkcji wątroby jest przekształcanie poszczególnych składników odżywczych w tak ważną dla naszego organizmu energię. Narząd ten odpowiada również za wytwarzanie odpowiednich ilości żółci, niezbędnej w procesie trawienia. Dzięki wątrobie cukry proste są przemieniane w glukozę, a białka są rozkładane na aminokwasy. Praca wątroby wpływa też na nasze hormony oraz na ilość cholesterolu. Warto też pamiętać, jak ważnym narządem dla każdego z nas jest wątroba w okresie płodowym. W tym czasie pełni ona funkcję narządu krwiotwórczego i odpowiada za te zadania, za które w okresie późniejszym odpowiedzialny jest szpik kostny.

  2. Hurom 13 czerwca 2017 at 13:22 #

    Ja od kilku lat bardzo regularnie pije świeżo wyciskane soki oraz koktajle warzywne. Wiedziałam, że są zdrowe i zawierają wiele substancji odżywczych, ale nie słyszałam że tak dobrze działają na wątrobę! Super, że takie pyszności można połączyć z dbaniem o zdrowie i zdrową dietą. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz