Kuchnia chorwacka
Kuchnia chorwacka przepisy kulinarne
Jest smaczna, różnorodna i zdrowa. Zadziwia bogactwem smaków i historycznym charakterem. Kuchnia chorwacka to wyjątkowa dieta, która powoli zdobywa coraz większe uznanie w całej Europie. Przepisy na chorwackie przysmaki cieszą się coraz większym powodzeniem. Co warto wiedzieć na temat chorwackiej tradycji kulinarnej? Jakie przysmaki zasługują na szczególe wyróżnienie?
Bogactwo kuchni chorwackiej to efekt historii tego kraju oraz jego położenia. Wpływy tureckie, greckie i rzymskie są w niej doskonale widoczne do dziś. Z czasem dołączyły do nich wpływy francuskie oraz włoskie, dzięki czemu na brak urozmaicenia w tutejszym menu narzekać nie można. Wśród najbardziej popularnych dań w Chorwacji prym wiedzie mięso z grilla. Popularne są również paluszki sporządzane z mięsa mielonego oraz mięsa serwowane z warzywami. Ze względu na długą linię brzegową, Chorwacja może się pochwalić szerokim asortymentem potraw z rybą w roli głównej. Ryby grillowane oraz ryby w sosie – oto przysmaki, których koniecznie trzeba spróbować w czasie wycieczki do Chorwacji. Oprócz ryb na chorwackich stołach bardzo często pojawiają się owoce morza, wśród których szczególnym uznaniem cieszą się kalmary. Doskonałe wina są ważnym dodatkiem do takich potraw, co w kraju znanym z wyśmienitych trunków dziwić zresztą nie powinno. Bogaty jest również świat chorwackich deserów, przy czym na specjalne wyróżnienie zasługują tutejsze lody. Swym smakiem podbiły one serca turystów, a dobra opinia na ich temat znana jest już niemal na całym świecie.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze