Kuchnia tajska
Rosnące zainteresowanie kuchnią azjatycką sprawiło, że coraz większym uznaniem w naszym kraju cieszy się dieta tajska. Jakimi cechami wyróżnia się kuchnia tajlandzka? Jaki wpływ na ona na nasze zdrowie?
Kuchnia tajlandzka opiera się przede wszystkim na warzywach oraz tych dodatkach, dzięki którym kusi unikalnym smakiem i aromatem. Dieta ta chętnie sięga po tak specyficzne produkty, oberżyna tajlandzka lub też mleczko sporządzane z ziaren sorgo. Wspaniały smak tajskich potraw jest też efektem sięgania po papaję oraz po soczyste pędy bambusa. Takie składniki sprawiają, że kuchnia tajlandzka zachwyca swym smakiem. Jest to jednocześnie dieta niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Dlaczego? Oprócz składników, które są źródłem cennych witamin i minerałów, ważną rolę odgrywa tu sposób przygotowania potraw. W Tajlandii największym uznaniem cieszy się gotowanie na parze. Taki sposób przyrządzania potraw sprawia, że zachowują one swą wysoką wartość odżywczą. Stosowanie roślinnych przypraw oraz takich ziół, jak kolendra, imbir czy bazylia jest kolejną cechą, dzięki której tajska dieta ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. W efekcie miłośnicy zdrowego stylu życia cenią ją coraz bardziej, a przepisy na tajskie dania stanowią wspaniałe urozmaicenie naszej codziennej diety.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze