baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia koreańska

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Kuchnia koreańska należy do jednych z najstarszych na świecie. To jednocześnie bardzo zdrowa dieta, bazująca na lekkostrawnych produktach. Rolniczy charakter Korei oraz warunki naturalne, sprzyjające uprawie roślin sprawiły, że to właśnie owoce ziemi są podstawą koreańskiego menu.
Tradycyjny koreański obiad może się składać nawet z 20 dań. Wszystko to za sprawą szerokiego asortymentu drobnych przystawek i przekąsek. Zgodnie z zasadą przyjętą od Chińczyków, wychodzi się tu z założenia, że im więcej dań – tym lepiej. Żadne danie nie może jednak swą obfitością dominować nad pozostałymi, zatem ważna jest tu równowaga oraz zachowanie umiaru.
W daniach podawanych w Korei często pojawia się ryż lub makaron. Często na stole pojawiają się owoce morza. Popularne są również zupy, marynaty, surówki i desery. Do przyprawiania często wykorzystywany jest imbir oraz korzeń żeń-szeń. Dodatkiem do dań często bywa ziarno sezamu. Chętnie korzysta się tu również z sosu sojowego. Szczególnie cenione są tu warzywa. Jada się sporo cebuli, marchwi, kapusty, ogórków, papryki oraz fasoli.

Kuchnia koreańska przepisy kulinarne: