baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na pizze




Pizza – królewskie danie

Pizza to danie, które na stałe zagościło w naszym menu. Powoli przestaje być nazywana zwykłym fast foodem. W Polsce coraz częściej powstają wyspecjalizowane restauracje, oferujące pizzę o wyszukanych smakach.

Mówi się, że prawdziwa pizza, to ta na cienkim cieście. Jednak gdy sięgniemy do historii tego dania, okaże się, że pierwsze placki bardziej przypominały nasz chleb. Były to zbożowe chlebki, wypiekane na rozgrzanych kamieniach. Podawano je z dodatkiem warzyw, rzadziej z mięsem.

Bezspornie prawdziwą ojczyzną pizzy są Włochy. To tam sztuka przygotowania pizzy została opanowana do perfekcji. Włosi zaczęli dodawać do niej pomidory i mozarellę. Nieodłącznym składnikiem włoskiej pizzy były także zioła – tymianek, pieprz, bazylia i oregano. Wszystkie te składniki połączone w całość, stworzyły niepowtarzalny smak dania, które w XX wieku stało się synonimem włoskiej kuchni.
Pierwsza pizzeria powstała w 1830 roku w Neapolu. Margherita, czyli pizza w sosem pomidorowym i serem, została tak nazwana na cześć włoskiej królowej Małgorzaty. Odwiedzając Neapol, królowa była zachwycona smakiem nowatorskiej potrawy. W drugiej połowie lat 50. XX wieku pizza stała się niezwykle popularna w USA. Dzięki temu stała się elementem kultury masowej. Pizzą zajadały się wojownicze żółwie ninja – postaci z amerykańskiego komiksu.

Jaka powinna być idealna pizza? O gustach się nie dyskutuje, dlatego trudno odpowiedzieć na to pytanie. Smakosze pizzy szukają nowych smaków, gustując w dodatkach takich jak szparagi, szynka parmeńska czy owoce morza. Statystyczny zjadacz pizzy zadowoli się capriciossą (z hiszpańskiego – kapryśna), polaną sosem czosnkowym.

Ta różnorodność kompozycji smakowych oraz prostota przygotowania uczyniły pizzę daniem lubianym przez miliony ludzi na całym świecie. Sprawdza się tutaj powiedzenie, że najsmaczniejsze są proste dania.
Idąc do restauracji lub zamawiając pizzę na domową imprezę, warto przypomnieć sobie długą historię tej potrawy. Pizza to przecież prawdziwie królewskie danie.

Tajemnica pizzy doskonałej

Pizza to niewątpliwie jedna z najbardziej popularnych potraw serwowanych w gastronomii. Jednocześnie jest to danie, które łatwo i szybko możemy przygotować w naszej domowej kuchni. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujemy pewność co do jakości i świeżości składników, które zostały wykorzystane do jej produkcji. Jak zatem przygotować idealną pizzę?

Na smak pizzy wpływ mają trzy główne składniki: ciasto, sos i farsz. Farsz jest w zasadzie najmniejszym problemem, gdyż każdy z nas ma jakieś preferencje, a w przypadku domowej pizzy niczym nie jesteśmy ograniczeni i na jej wierzch możemy położyć w zasadzie wszystko. Musimy jedynie pamiętać, aby nie był to produkt zawierający duże ilości wody, bowiem  takim przypadku możemy mieć problemy z odpowiednim dopieczeniem spodu pizzy.

Zajmijmy się jednak samym ciastem. Od wielu już lat wypróbowanym i szeroko stosowanym przepisem na udane ciasto jest ten zakładający użycie wody, mąki, drożdży, kilku łyżeczek oleju oraz soli. Ciasto wymieszane w odpowiednich proporcjach, pozostawiamy na pewien czas do wyrośnięcia. W tym czasie zajmujemy się sosem. Najprostszym sposobem na jego wykonanie jest użycie przecieru pomidorowego i odpowiedniej ilości ziół prowansalskich. Wszystko podgrzewamy na patelni aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętajmy o tym aby sos nie był zbyt rzadki. Tak przygotowanym sosem smarujemy powierzchnię rozciągniętego na blaszce ciasta. Na tak przygotowany spód kładziemy wybrane składniki lub wcześniej przygotowany farsz.

W tym momencie możemy popuścić wodze fantazji i położyć składniki jakie tylko przyjdą nam do głowy. Dobrym pomysłem na wykonanie farszu jest przysmażenie pokrojonej kiełbasy, cebulki i pieczarek. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy farsz, który swoim smakiem zaskoczy niejednego konesera pizzy. Całość posypujemy serem i na koniec jeszcze odrobiną ziół prowansalskich.

Całość wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Pamiętajmy aby piekarnik miał około 220 stopni. Po upływie około kwadransa należy sprawdzić stan spodu pizzy i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę panującą w piekarniku. Gotową pizze serwujemy na stół z wcześniej przygotowanymi sosami. Jednym z nich będzie sos pomidorowy, który przygotowujemy w identyczny sposób jak ten, którym smarowaliśmy spód pizzy. Równie popularny jest sos czosnkowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować naturalnego jogurtu (250 g), 2-3 ząbków czosnku, 2 łyżeczek majonezu. Posiekany drobno czosnek wrzucamy do jogurtu wraz z majonezem i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Efekt gwarantowany.

Jaka pizza jest najlepsza?

Olbrzymia ilość pizzerii może sprawić nieco problemu z wyborem, o ile nie mamy oczywiście swojej ulubionej. Do wyboru mamy różną grubość ciasta oraz sposób wypiekania, ciasto to kwestia osobistych gustów i smaków. Najsmaczniejsza jest pizza wypiekana w piecu na drewno, istotny wpływ ma również rodzaj użytego drewna.

Ponieważ mamy różne preferencje co do smaków, najlepiej kierować się przy wyborze pizzy swoimi doświadczeniami lub radami znajomych. Można także skorzystać ze strony jakapizza.pl lub aplikacji na smartfon lub tablet. Uzyskamy dzięki nim informacje i opinie użytkowników, którzy skorzystali z oferty konkretnej pizzerii. Pizza jest dość popularnym daniem kuchni włoskiej, nie tylko w Polsce ale i na świecie. Trudno powiedzieć skąd wzięła się ta popularność, jest przecież wiele innych równie smacznych potraw, które jednak nie zdobyły tak wielu serc klientów. Być może wpłynęła na to duża ilość pizzerii a tym samym jej powszechność, nie bez znaczenia jest również ogólnie dostępna usługa dowozu pizzy na telefon.

Bez wątpienia pizza stanowi nieodłączny element naszej kuchni, którym zajadamy się ze smakiem od lat. Najlepsze wyroby znajdziemy oczywiście w pizzeriach oferujących świeże, własna wyroby pieczone w piecach na drewno.

Pizza – idealnym smakołykiem dla najmłodszych?

Dzieci uwielbiają pizzę – jest to fakt niezaprzeczalny. My dorośli, staramy się by nasze pociechy jadły zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Pizza kojarzy się z posiłkiem mało zdrowym i mało wartościowym, dlatego staramy się ograniczać jej spożywanie przez nasze dzieci. Jednak czy mamy rację? Czy to popularne, włoskie danie jest aż takie „ble” dla naszych maluchów?
Pizza może być naprawdę dobrym, cennym posiłkiem, idealnym dla dzieci. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób ją przygotować i podać.

Przepis na pizzę

Odpowiednia dla dzieci będzie np. pizza margeritha (jedna z popularniejszych włoskich pizz). Do stworzenia tego przysmaku potrzebujemy tylko drożdży, mąki, wody i szczypty soli. Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pizzę. Po rozwałkowaniu smarujemy je przygotowanym sosem. Sos przygotowujemy z oliwy z oliwek, ziół (bazylia, oregano), pasty pomidorowej. Na wierzch naszego placka kładziemy plasterki sera np. typu mozzarella.

Przygotowując pizzę w domu warto pamiętać, by dzieci również włączyć do wspólnej pracy. Tym sposobem wpajamy im właściwe nawyki żywieniowe, o frajdzie ze wspólnego gotowanie nie wspominając.
Wielkim błędem jest zaliczanie pizzy do dań typu fast-food. Sami decydujemy o tym, co się znajdzie na naszym placku. Jeżeli tuczące dodatki i mało zdrowe sosy zamienimy na wartościowe warzywa to pizza okaże się być idealnym, pożywnym daniem dla naszych pociech.