Przepyszna włoska pizza 🙂 Potrzebujesz akcesoriów kuchennych? Zobacz kamień do pizzy oraz nóż do pizzy dostępny w naszym sklepie 🙂

Przepis na pizzę Funghi
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki na ciasto: – 1 łyżeczka cukru drobnego, 6-7 g suchych drożdży, 225-250 ml letniej wody, 325-350 g mąki pszennej (do pizzy), 1 łyżeczka soli, 1, 5 łyżki oliwy z oliwek.
- Składniki na farsz: 250-300 g pieczarek, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 2-3 ząbki czosnku (rozgnieść), 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1, 5 łyżki oliwy z oliwek, sól, mielony pieprz czarny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 125-150 g sera mozzarella, świeże listki bazylii.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: w naczyniu należy umieścić drożdże i cukier drobny, do których dolewamy 60 ml wody. Wszystko pozostawiamy do wyrośnięcia na około 16-17 minut, aż mieszanka zacznie się pienić. Mąkę do pizzy i sól należy ze sobą wymieszać. W środku mieszanki należy zrobić średniej wielkości wgłębienie. Następnie dolewamy tam oliwę, wyrośnięte drożdże oraz resztę pozostałej wody. Całość należy porządnie wyrobić na jednolite ciasto. Teraz ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez około 5-6 minut. Uformowane ciasto należy owinąć przezroczystą natłuszczoną folią, a następnie dajemy je do miski. Ciasto pozostawiamy na około 31-32 minuty do wyrośnięcia, do czasu kiedy podwoi swoją wielkość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i ponownie je zagniatamy przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto formujemy na wybrany przez siebie kształt np. owala, i umieszczamy je na natłuszczonej blaszce do pieczenia. W drugiej fazie pracy zajmiemy się przygotowanie farszu. Na początek należy pokroić pieczarki w średnio-małej grubości plasterki. Oliwę, czosnek i pomidory wrzucamy na dużą patelnię i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Wszystko należy dusić przez około 21-22 minut. Następnie do nich dołączamy koncentrat pomidorowy, dosłownie przez chwilę gotujemy, aby później powstały sos wystudzić. Wystudzony sos należy równomiernie rozłożyć na cieście. Na wierzch sosu układamy plasterki pieczarek oraz starty na tarce ser mozzarella. Pizzę należy zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 23-26 minut. Gdy pizza będzie gotowa można ją ozdobić świeżymi listkami bazylii.
- Rodzaj dania :Przepis na pizze
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Pieczarki, Pomidory, Ser mozzarella
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.