baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia estońska

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Kuchnia estońska przepisy kulinarne

Co najchętniej jadają Estończycy? Jakimi specjałami może oczarować nas kuchnia estońska? Podobnie jak w przypadku wielu innych państw leżących nad Bałtykiem, tak i w Estonii dieta wyróżnia się bogactwem i sporym zróżnicowaniem. Choć kuchnia estońska jest dość prosta i sycąca, nie brak w niej wyjątkowych specjałów. Międzynarodowe uznanie zdobyły estońskie wypieki, a przepisy na ciasta z orzechami i bakaliami zdobyły ogromną popularność również w Polsce. Równie znane są estońskie naleśniki. Zróżnicowane przepisy sprawiają, że na terenie Estonii można spotkać się z licznymi rodzajami tych przysmaków. Restauracje mogą tu zaskoczyć szerokim asortymentem i wyborem, dzięki któremu każdy smakosz znajdzie tu naleśniki odpowiadające jego preferencjom. Nadzienie słodkie lub pikantne, mięsne lub warzywne – takimi rarytasami kuszą restauracje wyspecjalizowane w naleśnikach. Niektóre naleśniki, szczególnie te ze słodkim farszem, mogą się doskonale sprawdzić jako wykwintne desery. Obok naleśników w kuchni estońskiej ważną rolę zajmują mięsa (a szczególnie wieprzowina), warzywa oraz ryby. Wśród potraw znanych i cenionych znajdują się estońskie zupy rybne i warzywne, których z pewnością warto spróbować. Estonia przyciąga też piwami, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do posiłków lub ich składnik. Znane są bardzo dobrze przepisy na zupy piwne, które wśród Estończyków cieszą się dużą popularnością. Suchary z dodatkiem ziół są z kolei ciekawą przystawką do posiłków, choć najczęściej podawane są jako przekąski dla amatorów piwa estońskiego.