baner cook&love wejście do sklepu
sok z aronii

Sok z aronii

Piękna, głęboka czerwień, wyraźny smak oraz niezwykłe właściwości zdrowotne – to właśnie słowa, które najlepiej opisują czym jest sok z aronii. Sama aronia pochodzi z Ameryki Północnej i pochodzi z tej samej rodziny co nasza rodzima jarzębina. W Europie aronia pojawiła się za sprawą rosyjskiego botanika Iwana Miczurina i to właśnie dzięki niemy możemy korzystać z niezwykłych właściwości zdrowego soku z owoców tej rośliny.

Sok z aronii – właściwości

Sok z aronii powinni docenić wszyscy nowocześni ludzie. Coraz więcej czasu spędzamy przed komputerami – w pracy i w czasie wypoczynku. Sok z aronii jest wyjątkową substancją, która bardzo mocno pobudza regenerację narządu wzroku i pomaga zniwelować niebezpieczne promieniowanie wyświetlaczy. Ogólnie aronia jest doskonałym sposobem na wszelkiego rodzaju promieniowanie – również słoneczne. Dlatego sprawdzi się idealnie jako suplement diety u osób lubiących kąpiele słoneczne oraz długie pobyty w solarium. Lecz to nie koniec możliwości soku z tego niezwykłego owocu. Aronia jest pełna bioflawonoidów, które chronią przed grzybami, wirusami oraz zarazkami. Bioflawonoidy mają także silne działanie przeciwutleniające i pozwalają przeciwstawić się nowotworom oraz zmianom rakowym. Picie soku z aronii to także okazja do zachowania nie tylko zdrowia, ale i urody. Antocyjany i rutyna zawarte w owocach pozwalają na pozbywanie się wolnych rodników i dłuższe zachowanie młodości oraz gładkiej cery.

Sok z aronii – lek na choroby cywilizacyjne

Regeneracja nadwątlonego ciągłą pracą przy komputerze wzroku to jeden z problemów współczesnego świata. Ale zła dieta i stres również są przyczynami wielu niebezpiecznych i groźnych chorób. Sok z aronii ma udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe i doskonały wpływ na regulację poziomu cholesterolu. Nie bez znaczenia jest też fakt, ze sok z aronii pomaga obniżyć ciśnienie, co w dzisiejszych czasach jest rzeczą niezwykle ważną.

Sok z aronii – jak przygotować?

Przyrządzenie soku z aronii nie jest trudne. Na jeden kilogram oczyszczonych owoców aronii potrzebujemy dodatkowo ok. 400 gramów cukru, sok z jednej dużej cytryny i szklankę wody. Owoce należy rozgnieść lub zmiksować, dodać wodę i sok z cytryny. Całość trzeba gotować przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Gotowy wywar trzeba jeszcze przecedzić przez gęste sito – dzięki temu pozbędziemy się resztek łupinek i pestek owoców. Gotowy i klarowny sok przelewamy do butelek lub słoików i przez kwadrans pasteryzujemy. To wszystko – godzina pracy i zdrowy sok z aronii jest już gotowy. Można pić go po rozcieńczeniu wodą lub jako pyszny dodatek do herbaty.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu