baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia litewska




Czym może nas zaskoczyć kuchnia litewska? Jakie przysmaki cieszą się największym powodzeniem w tym kraju? Ci, którzy mieli okazję podróżować po tym kraju, doskonale znają litewskie specjały. Tym najważniejszym, bez którego kuchnia litewska nie może się obejść, jest ciemny chleb żytni. Tradycyjne przepisy głoszą, że aby odkryć jego smak, koniecznie trzeba go spożywać z miodem lub mlekiem. Obecnie jednak najchętniej jest on podawany z wędlinami oraz z wędzonym mięsem. Chleb taki w kuchni litewskiej jest też częstym dodatkiem do zup.
Kuchnia litewska kusi licznymi zupami oraz daniami z ziemniaków. Bardzo popularne są w tym kraju placki ziemniaczane, które w każdym regionie smakują inaczej. Swe własne przepisy mają mieszkańcy Żmudzi, znanej z placków żmudzkich. Z ziemniaków powstaje również tak ciekawe i popularne na Litwie danie, jakim jest kiszka ziemniaczana. Popularne są tu również cepeliny – spore pyzy, nadziewane mięsem. Kuchnia litewska ma też własne przepisy na tak popularne w Polsce gołąbki. Powstają one w bardzo podobny sposób, jednak do farszu zamiast mięsa zaleca się wykorzystanie ryb. Takie rybne gołąbki smakują wspaniale. Litwini chętnie sięgają też po mięsa oraz po kapustę. Popularnym zestawem obiadowym jest w tym kraju kapusta duszona, podawana z mięsem: z golonką lub też z żeberkami. Specjałem, którym może zachwycić kuchnia litewska, jest pieczony boczek podawany z dodatkiem sosu chrzanowego oraz pieczeń wołowa z dodatkiem aromatycznych ziół. Innym specjałem jest faszerowana grzybami pierś z kurczaka, która bardzo często pojawia się na litewskich stołach.
Innymi wyrobami, z którymi kojarzona jest Litwa, są wędzone i suszone mięsa oraz słynna litewska kiełbasa jałowcowa. Znane i cenione są też litewskie browary, a piwo jest częstym dodatkiem do obiadów.

Kuchnia litewska przepisy kulinarne: