Pietruszka
Pietruszka przepisy kulinarne
Jej ojczyzną są kraje śródziemnomorskie, choć obecnie znana jest niemal na całym świecie. Szczególnie popularna jest w kuchni polskiej, w której sięga się po nią często. Jako przyprawa, jako warzywo – tak wykorzystywana bywa pietruszka zwyczajna, której spożywanie z pewnością może przynieść wiele korzyści. Co warto wiedzieć na temat tej rośliny?
Uprawiana obecnie na całym świecie pietruszka nie ma zbyt wielkich wymagań dotyczących gleby czy warunków klimatycznych. W efekcie jest jedną z najchętniej uprawianych w przydomowych ogródkach roślin. Świeże liście pietruszki do zdrowa i smaczna przyprawa. Znajdują się w nich ogromne ilości witaminy C, nie brak w nich również karotenu. Cennym dla zdrowia składnikiem są też witaminy z grupy B oraz magnez i żelazo – składniki niezwykle ważne dla dobrej formy. Pietruszka może stać się ważnym składnikiem w diecie tych, którzy mają problemy z trawieniem oraz tych, którym przykre niespodzianki płata układ moczowy.
Świeże liście pietruszki są znane jako przyprawa, i tak też najczęściej korzysta się z tej rośliny. Ziele pietruszki może wchodzić w skład licznych mieszanek, może też sprawdzić się jako samodzielna przyprawa. Świetnie pasuje ona do dań rybnych, mięsnych i warzywnych, jest zarazem cennym dodatkiem do ziemniaków oraz jaj w każdej postaci. Liczne przepisy na omlety, farsze czy też pasty do chleba zalecają wykorzystanie w nich pietruszki jako podstawowej przyprawy. Pietruszka jest też świetnym dodatkiem do grzybów oraz sosów – szczególnie sosów powstających na bazie majonezu.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze