baner cook&love wejście do sklepu

Pietruszka

  • Porcje : 1
  • Porcje: 1



Pietruszka przepisy kulinarne

Jej ojczyzną są kraje śródziemnomorskie, choć obecnie znana jest niemal na całym świecie. Szczególnie popularna jest w kuchni polskiej, w której sięga się po nią często. Jako przyprawa, jako warzywo – tak wykorzystywana bywa pietruszka zwyczajna, której spożywanie z pewnością może przynieść wiele korzyści. Co warto wiedzieć na temat tej rośliny?
Uprawiana obecnie na całym świecie pietruszka nie ma zbyt wielkich wymagań dotyczących gleby czy warunków klimatycznych. W efekcie jest jedną z najchętniej uprawianych w przydomowych ogródkach roślin. Świeże liście pietruszki do zdrowa i smaczna przyprawa. Znajdują się w nich ogromne ilości witaminy C, nie brak w nich również karotenu. Cennym dla zdrowia składnikiem są też witaminy z grupy B oraz magnez i żelazo – składniki niezwykle ważne dla dobrej formy. Pietruszka może stać się ważnym składnikiem w diecie tych, którzy mają problemy z trawieniem oraz tych, którym przykre niespodzianki płata układ moczowy.
Świeże liście pietruszki są znane jako przyprawa, i tak też najczęściej korzysta się z tej rośliny. Ziele pietruszki może wchodzić w skład licznych mieszanek, może też sprawdzić się jako samodzielna przyprawa. Świetnie pasuje ona do dań rybnych, mięsnych i warzywnych, jest zarazem cennym dodatkiem do ziemniaków oraz jaj w każdej postaci. Liczne przepisy na omlety, farsze czy też pasty do chleba zalecają wykorzystanie w nich pietruszki jako podstawowej przyprawy. Pietruszka jest też świetnym dodatkiem do grzybów oraz sosów – szczególnie sosów powstających na bazie majonezu.