Zima to szczególny okres, w którym nasze organizmy są narażone na przeróżne infekcje. Najpopularniejszą zmorą jest przeziębienie. Jak sobie szybko z tym poradzić, bez wychodzenia z domu? Spróbuj mojego domowego sposobu, który stosuję od wielu lat. Zapomnij o drogich lekarstwach i antybiotykach. Ta cudowna mikstura postawi Ciebie na nogi! 🙂
A jakie są Wasze domowe sposoby na przeziębienie?
Podczas przeziębienia i grypy trzeba zmodyfikować swój sposób odżywiania się. Posiłki powinny pomóc organizmowi zwalczyć infekcję i szybko wrócić do formy, a przy tym nie mogą pozbawiać go cennej energii. To oznacza, że dieta przy przeziębieniu powinna być lekkostrawna, a jednocześnie dostarczać ważnych w tym okresie witamin i składników mineralnych.
Powinna ona opierać się na rosołach, zupach warzywnych, chudym mięsie, rybach i produktach mlecznych, nie może też zabraknąć w niej surowych warzyw i owoców. Znanym lekiem na przeziębienie jest herbata z cytryną, ze względu na to, że cytryna zawiera witaminę C. Jednak nie jest to najefektywniejszy sposób na dostarczenie tej witaminy do organizmu. Lepiej zdecydować się na sok z aronii. Bogate w witaminę C (bardziej niż cytryna) są także czarne porzeczki, truskawki, poziomki, papryka, szpinak oraz owoce dzikiej róży.
Warto także, aby codzienna dieta w chorobie została wzbogacona o czosnek. To naturalny antybiotyk, więc warto, by na kanapkach znalazły się dwa czy trzy ząbki czosnku. Najlepszym lekarstwem na przeziębienie jest czosnek jedzony na surowo. Zrezygnować trzeba w tym okresie z posiłków tłustych i ciężkostrawnych.
Należy także ograniczyć picie kawy i herbaty, gdyż wypłukują z organizmu ważne dla niego składniki.
Kiedy pojawia się przeziębienie, często towarzyszą mu różne specyficzne objawy, warto wiedzieć, jak i z nimi sobie radzić. Jeśli pojawi się gorączka, można wypić sok z malin albo herbatkę malinową. Bardzo ważne jest wtedy, aby pić więcej płynów. Poza herbatą malinową, która pomoże obniżyć gorączkę, warto pić i inne owocowe herbatki, a także napary ziołowe i soki ze świeżo wyciśniętych owoców. To najodpowiedniejsze napoje, kiedy pojawia się przeziębienie czy grypa. Natomiast przy bólu gardła pomoże miód. Można go dodać do ciepłego mleka. Ma działanie antybakteryjne, więc powinien przynieść ulgę.
Taki sposób odżywiania powinien pomóc, ale ważne jest jeszcze, by pamiętać o tym, że w chorobie powinno się jeść niewielkie porcje, ale za to częściej. I o tym, że nie tylko odpowiednia dieta jest ważna. Powinno się w tym czasie leżeć w łóżku, żeby szybciej się wyleczyć i uniknąć powikłań.
Okres ciąży u kobiet może być niezwykle niebezpieczny poprzez obniżoną odporność organizmu, przez co łatwiej nabawić się wszelkiego rodzaju infekcji. Bezwzględnie zakazane jest sięganie w chorobie po popularne leki na przeziębienie np. Ibuprom. Więc rezygnujemy z tych leków i kiedy pojawią się pierwsze objawy infekcji należy bezwzględnie położyć się do łóżka i porządnie wygrzewać. A oto kilka domowych kuracji na przeziębienie dla kobiet w ciąży:
1). Kanapka z czosnkiem – czosnek to świetny naturalny antybiotyk, który zawiera allicynę. Ten naturalny antybiotyk działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Jeżeli odpycha nas bardzo zapach zjedzonego czosnku, proponuje dla złagodzenia bólu skonsumować czubatą łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, która również przy okazji wspomaga delikatnie układ odpornościowy, ponieważ zawiera w sobie witaminę C.
2). Syrop z cebuli – cebula posiada właściwości, które szczególnie wspomagają odporność organizmu (zawiera w sobie związki siarki). Jak przyrządzić syrop z cebuli? Należy posiekać drobno dwie lub trzy duże cebule, włożyć do słoika i zasypać je trzema czubatymi łyżkami cukru drobnego. Powstały w ten sposób sok przepuszczamy przez gazę i delikatnie przelewamy do szklanki. Syrop należy pić minimum dwa razy dziennie po jednej czubatej łyżce. Syrop ten zacznie łagodzić również powstający kaszel.
3). Rozgrzewające, zdrowotne herbatki – w celu wypocenia się i dobrego rozgrzania organizmu, nie ma to jak wypić gorące herbaty z czarnego bzu, lipy czy malin. Gotowe mieszanki można zakupić np. w sklepach zielarskich. A jak zrobić własną, domową herbatę imbirową? Obrany ze skóry imbir kroimy na plastry i zalewamy wrzątkiem wody. Do tego możemy dodać kilka kropel cytryny i miodu.
4). Na ból gardła – złagodzić ból gardła możemy poprzez jego płukane naparem z szałwii.
5). Mleko z miodem i masłem – do szklanki zagotowanego ciepłego mleka należy dodać czubatą łyżkę miodu oraz łyżkę trzymanego wcześniej przez 15 minut w temperaturze pokojowej masła. Kiedy miód i masło dobrze się wchłoną w mleku należy odczekać jeszcze minutę i można zacząć pić. Ten napój świetnie rozgrzewa organizm, a miód działając przeciwzapalnie pobudza go do walki z chorobą.
W porę zimową, aby mieć zdrowy organizm oraz sporo energii, warto wypić 1 szklankę dziennie naturalnego soku. Taka szklanka powinna zawierać szereg witamin oraz minerałów. Oto najważniejsze składniki jakie powinny się znaleźć w naszej szklance:
1). Witamina A – wpływa na prawidłowe widzenie. Stymuluje nam produkcję kolagenu oraz opóźnia procesy starzenia i wiotczenia skóry.
2). Witaminy z grupy B – pomagają utrzymać skórę oraz włosy i paznokcie w dobrej kondycji.
3). Witamina D – ma ogromny wpływ na utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów.
4). Witamina C – wzmacnia odporność organizmu. Bardzo pomaga w walce z grypą i przeziębieniem.
5). Witamina E – bardzo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu komórek nerwowych.
6). Potas – bardzo pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz jest pomocna w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
7). Magnez – pozytywnie wpływa na poprawę koncentracji, pamięci oraz nastroju. Jest istotnym regulatorem układu nerwowego.
8). Witamina K – odgrywa dla organizmu ogromną rolę w procesie zachowania prawidłowej krzepliwości krwi.
Kilka moich sposobów:
– weź gorącą kąpiel
Wirus powodujący przeziębienie rozwija się znacznie wolniej w temperaturze 32-34 st. C, więc dzięki kąpieli powstrzymasz znacznie rozprzestrzenianie się go. A do spania załóż grube skarpety, co pomoże utrzymać ukrwienie nóg.
– pij herbatę z sokiem malinowym
– zażywaj dużo witaminy C
Witamina ta uszczelnia naczynia krwionośne, co bardzo utrudnia rozprzestrzenianie się infekcji. Bez obaw, że przedawkujesz – nadmiar tej witaminy wydalany jest po prostu wraz z moczem, bez konsekwencji dla organizmu.
Przeziębieniu towarzyszy kaszel i katar. Temu pierwszemu możesz stawić czoła poprzez zażywanie syropów (jednak uważaj – należy kończyć przyjmowanie syropu wczesnym wieczorem, ponieważ powodowany przez niego odruch odkrztuszania skutecznie pozbawi cię snu).
W walce z przeziębieniem pomaga także sen, także nie żałuj go sobie – szybciej wyzdrowiejesz.
Warto sięgnąć po przepisy naszych babć, by zażegnać chorobę nim rozwinie się ona na dobre. W kuchni znajdziemy wiele produktów, które wspomogą nasza walkę z chorobą.
Miód jest nieodzowny w walce z infekcją. Jest pyszny i słodki dzięki zawartości cukrów takich jak glukoza, fruktoza oraz maltoza. Smak zawdzięcza również zawartości kwasów organicznych takich jak kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas glukonowy oraz olejków eterycznych. Swoje lecznicze właściwości miód zawdzięcza zawartości enzymów i flawonoidów dzięki którym miód ma właściwości bakteriobójcze. Zawiera również substancje takie jak witaminy, sole mineralne. Miód znakomicie działa na chrypkę i ból gardła, a także wspomoże kurację. Można podawać go dzieciom powyżej 1 roku życia.
Czosnek to prawdziwa skarbnica substancji czynnych, wśród których znajdują się również takie, które działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie, a także napotnie, jak również wiele innych działających w innych schorzeniach. Najskuteczniejszy jest świeży sok, ale intensywny smak i zapach mogą niestety skutecznie zrazić do tego leku. Skuteczne jest ciepłe mleko z czosnkiem, masłem i miodem.
Cebula ma właściwości podobne do czosnku. Skutecznym sposobem na kaszel towarzyszący przeziębieniu jest syrop z cebuli. Dwie duże cebule kroimy na plasterki i wrzucamy do słoika przesypując warstwami cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Już po paru godzinach cebula puści sok który popijamy kilka razy dziennie po łyżce. Taki syrop można podawać również dzieciom.
Chrzan świetnie działa na katar. Można wąchać chrzan, a także możemy jadać go na kanapkach. Już to wystarczy aby udrożnić zatkany nos.
Imbir znany jest ze swojego działania przeciwbakteryjnego, przeciw wymiotnego. Przy przeziębieniu warto popijać herbatkę z dodatkiem imbiru słodzoną miodem. Na ból gardła działa również płukanka z imbiru tzn. 2 łyżeczki imbiru zalać szklanką gorącej wody i po przestudzeniu płukać gardło.
Soda oczyszczona ma właściwości łagodzące i ściągające. Znakomicie sprawdza się płukanka na ból i podrażnienie gardła.
Sól również odgrywa ważną rolę w leczeniu infekcji. Niektórzy wykorzystują ją do sporządzenia płukanki na ból gardła, ale znacznie lepiej działa ona jako inhalacja, wspomagająca leczenie kataru i oczyszczająca górne drogi oddechowe.
Woda utleniona wykorzystywana jest w odkażaniu ran. Bardzo dobrze działa płukanie bolącego gardła roztworem wody utlenionej w proporcjach z 1 łyżki wody utlenionej na1 szklankę wody. Nie wolno wypijać tej mieszanki i nie nadaje się ona dla dzieci.
Sok malinowy zawiera witaminę C a także salicylany co sprawia, że działa jak aspiryna. Można podawać go również dzieciom. Podobnie jak sok z malin działa herbatka z dzikiej róży.
Ważnym elementem terapii jest odpoczynek, ponieważ zmęczenie i stres znacznie obniżają nasza naturalną zdolność zwalczania infekcji.
W okresie grypy i przeziębień warto wzbogacić nasz jadłospis o produkty zawierające żywe kultury bakterii. Warto jadać kefiry, maślanki i jogurty, a także kiszone ogórki i kapustę.
Okres jesienno- zimowy sprawia, że spada odporność organizmu i często zapadamy na rozmaite infekcje. Trzeba zatem z tym walczyć. Poniżej więc będą wymienione objawy przeziębienia, oraz kilka sposobów jak sobie radzić z przeziębieniem. Otóż jednym z jego objawów jest ból gardła, który naprawdę bywa uciążliwy. Utrudnia on przełykanie śliny, ciężko jest wówczas także mówić i spożywać posiłki. Przydatne więc będą zioła, a zwłaszcza szałwia ( jeśli mamy zakażenie bakteryjne), które zmniejsza przekrwienie śluzówki i łagodzi ból. Jeżeli natomiast ból gardła spowodowany jest wirusami i grzybami, wtedy warto sięgnąć po nagietek, rumianek. Kolejnym objawem przeziębienia jest katar i kaszel. Gdy mamy kaszel ciężko jest oddychać, a więc trzeba sobie jakoś pomóc, dobrym wyjściem jest nawilżenie powietrza w pokoju. Utrzymanie wilgotności powietrza, sprawia że będzie się lepiej oddychać. Natomiast sposobem na uporczywy mokry kaszel będą takie substancje, które pozwalają odksztusić zaległą wydzielinę. I tak będzie to stary, dobry poczciwy sok z cebuli. Na pewno to „lekarstwo” pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, jak leczyły nas nasze mamy. Warto do niego dodać miód. Albo można też przygotować specyfiku, z czosnku i cytryny- równie dobrze będzie on skuteczny na przeziębienie. Zalecany jest także rosół, który zawiera substancje ułatwiające odksztuszanie i ma działanie przeciwzapalne. Natomiast na kaszel suchy trzeba stosować napar z prawoślazu lekarskiego, który stymuluje produkcje wydzieliny w organizmie. Następnym z towarzyszących przeziębieniu objawów jest gorączka. Temperatura do 38 stopni może być zmniejszana przez działanie herbatek z lipy, podobne działanie ma również herbatka z czarnego bzu. Lecz jeżeli pojawi się temperatura wyższa niż 38 stopni, wtedy skutecznym sposobem będzie stosowanie zimnych okładów, także kąpiel w chłodnej wodzie. Powyższe sposoby pokazują w jaki sposób można sobie radzić z przeziębieniem. Są to sposoby naturalne, domowe. Warto z nich skorzystać, gdy poczujemy się źle. Bo warto dbać o zdrowie i wyeliminować bakterie i wirusy z organizmu.
Ten problem zdrowotny dotyczy każdego z nas, szczególnie w okresie wczesnej wiosny oraz jesieni. Przeziębienie nie jest wprawdzie groźną chorobą, może być jednak bardzo dokuczliwym problemem. Brak odpowiedniego postępowania w jego przypadku może też sprawić, że niegroźne przeziębienie przemieni się w grypę lub stanie się początkiem poważniejszej infekcji. Jakie leczenie warto zatem zastosować w chwili, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia? Oto kilka metod, z których najchętniej korzysta medycyna alternatywna.
Czym właściwie jest przeziębienie?
Przeziębienie to nic innego, jak infekcja wirusowa, która przenosi się z człowieka na człowieka droga kropelkową. Kontakt z osoba kaszlącą lub kichającą staje się w efekcie najczęstszą przyczyną naszych problemów ze zdrowiem. Rozwijające się przeziębienie sprawia, że pojawia się kaszel oraz kater, częste są też bóle głowy, mięśni oraz ogólne osłabienie organizmu. Wypoczynek jest najważniejszym elementem w walce z przeziębieniem, podobnie jak przyjmowanie większej ilości płynów. Wiele osób stara się też pokonać uciążliwe dolegliwości za pomocą leków przeciwbólowych. A z jakich środków mogą skorzystać ci, dla których medycyna alternatywna jest najlepszym rozwiązaniem?
Przeziębienie kontra medycyna alternatywna: z jakich środków można skorzystać?
Medycyna alternatywna skutecznie radzi sobie z takim problemem, jakim jest przeziębienie. Leczenie polega tu przede wszystkim na wprowadzeniu drobnych zmian w diecie, do której koniecznie trzeba wprowadzić większą ilość produktów zawierających witaminę C. to ona pozwala wzmocnić odporność organizmu, dzięki czemu przeziębienie przebiega łagodniej. W walce z objawami przeziębienia pomaga też aromaterapia. Szczególnie wielkim uznaniem ciszy się tu olejek eukaliptusowy, stosowany jako dodatek do inhalacji. Skuteczny może się też okazać krzew herbaciany oraz olejek zapachowy z mięty pieprzowej. Pomocne są też zioła, w gronie których za szczególnie skuteczne w walce z przeziębieniem uchodzą takie rośliny lecznicze, jak mięta pieprzowa, krwawnik, kocimiętka oraz kwiat czarnego bzu.
Przeziębienie nie musi być dokuczliwym problemem. Sięgając po te leki, z których tak chętnie korzysta medycyna naturalna, można złagodzić przebieg tej choroby i skutecznie wzmocnić naturalną odporność swego organizmu. Dzięki temu lepiej poradzimy sobie z infekcjami oraz z tymi zagrożeniami, które mogą wiązać się ze szkodliwą działalnością wirusów odpowiadających za przeziębienie.
Lato minęło, nadchodzi jesień. Pogody w naszym kraju są w kratkę. Raz ciepło, raz zimno i wietrznie. W taki czas bardzo łatwo nabawić się przeziębienia czy grypy. Jeżeli nie chcesz szpikować się lekami, wypróbuj domowe sposoby naszych prababć.
Czosnek. Ma właściwości lecznicze i bakteriobójcze. Niektórzy biorą go na nadciśnienie, inni by wspomóc swoją odporność czy też wyleczyć się z choroby. Wystarczy ząbek czosnku drobno posiekać ( wyciągnąć ze środka najbardziej „gorzką” część) i posmarować nim kawałek chleba z masłem. Smak nie jest zbyt przyjemny, ale można położyć na to wędlinę, ser czy pomidor z ogórkiem, aby nie czuć smaku. Najlepiej jeść czosnek codziennie, ale wieczorem, gdyż jego intensywny zapach zniknie przez noc. A w dzień, wszyscy dookoła nas będą go czuć.
Na przeziębienie – grzaniec (piwo) z miodem, cytryną i malinami. Miód oczywiście musi być naturalny. Sztuczny nic nam nie pomoże. Prawdziwy miód poznamy po tym, że się krystalizuje. Grzaniec również najlepiej wypić wieczorem i od razu wskoczyć do łóżka by się wypocić. Jak go zrobić? Do garnka wlać piwo, dodać sok z cytryny, dwie łyżki miodu i maliny (według uznania) i zagotować. W ciągu dnia najlepiej pić herbatę z miodem i cytryną. Nie rozgrzewa aż tak, ale jest to duża dawka witamin.
Ból gardła – woda z solą. Na szklankę sypiemy dwie łyżeczki soli i płuczemy gardło. Smak nie jest przyjemny, ale będziemy mieć pewność, że bakterie i zarazki zostaną zabite i nie złapiemy anginy.
Bańki – kto ma babcie, ciocię, która ma starodawne bańki to może je „postawić” chorej osobie. Są to małe szklane naczynka ( owalne), które podgrzewa się podpalonym spirytusem i kładzie na piersiach i plecach. Taka „bańka” przyssiewa skórę. Jest po niej owalny czerwony bądź czarny kształt. Po zrobieniu ich należy leżeć plackiem trzy dni. Starsi uważają, że wyleczą grypę, przeziębienie, choroby płuc czy zbiją gorączkę. Jeżeli miejsce po postawionej bańce jest czarne, to ta osoba jest bardzo ciężko chora i wyciągnęły one na wierzch wszystko, co najgorsze.
Cebula. Ma podobne właściwości, co czosnek. Nie każdy ją lubi, ale można ją przyrządzać na wiele sposobów. Syrop z cebuli pomaga na odkrztuszanie flegmy, gardło i kaszel. Jak go zrobić? Pokroić cebulę w piórka, dodać kilka łyżeczek cukru i odstawić w ciepłe miejsce na jakiś czas. Sok, który powstanie wypijamy od razu.
Zdrowo dla nas jest również, gdy jemy cebulę na codziennie. Nie każdy ją lubi, ale można zrobić np. cebulę po wiedeńsku. Drobno posiekaną cebulę wrzucamy do garnka, na to wylewamy parę łyżeczek koncentratu pomidorowego, keczup pomidorowy (dość dużo), pokrojoną kiełbasę, sól, pieprz i na małym ogniu gotujemy przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty żółty ser ( by roztopił się w gorącej i miękkiej cebuli). Według uznania można dodać również surowe jajko, które zetnie się w gorącej potrawie.
Choroba towarzyszy człowiekowi przez całe życie. Po prostu chorujemy. We współczesnym świecie nie ma jednak na nią czasu. Dlatego pierwszym wyborem przy walce z przeziębieniem jest zakup leku w najbliższej aptece. Powszechnie dostępne leki na grypę i przeziębienie są skutecznym narzędziem w naszych rękach, ale coraz częściej stają się jedyną opcją, nawet przy niewielkim złym samopoczuciu. Lekką ręką połykamy tabletki, bo sądzimy, że skoro można je kupić bez recepty, to nie mają one prawa nam zaszkodzić. Takie myślenie jest błędem, za który niejedna osoba zapłaciła pogorszeniem zdrowia. Leki na grypę i przeziębienie, które z łatwością kupujemy w aptece, mogą powodować zaburzenia rytmu serca, bezsenność, a niektóre mogą nawet doprowadzić do udaru mózgu. Ryzyko jest niewielkie, ale rośnie z chwilą, kiedy przekraczane są dozwolone dawki leku. A takie sytuacje niestety zdarzają się, bo niewiele osób czyta ulotki załączone do leku.
Istnieje jednak alternatywa dla tego typu niebezpiecznego leczenia na własną rękę. Naturalne sposoby zwalczania przeziębienia są dużo bardziej bezpieczne, nie zagrażają przedawkowaniem i są skuteczne. Warto zatem zapoznać się choć z niektórymi z nich.
Zacznijmy zatem od syropu z cebuli. Na początku należy zaznaczyć, że smak tego domowego specyfiku daje dużo do życzenia. Cała reszta to same korzyści. Przede wszystkim to naturalne lekarstwo zwalcza bakterie i wirusy, a dodatkowo cebula jest źródłem kwasu foliowego, mikroelementów i witamin A, B i C. Żelazo zawarte w syropie skutecznie przeciwdziała anemii. Ponadto syrop z cebuli wspomaga naszą odporność, zmniejsza kaszel i ból gardła, jak również sprawdza się w walce z chorobami dróg moczowych. Przyrządzenie tej niemal magicznej mikstury jest bardzo proste. Siekamy drobno dwie cebule. Sok z cytryny mieszamy z kilkoma łyżkami miodu. Na koniec cebulę zalewamy sokiem z miodem. Tak przyrządzoną miksturę należy odstawić na dobę. Przed spożyciem przelewamy całość przez małe sitko lub gazę. Łyżkę syrop pijemy 2-3 razy dziennie. Nie każdy jest jednak miłośnikiem cebulowego antybiotyku. Innym środkiem, który posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe jest syrop z buraka. Picie tego specyfiku wzmaga odporność organizmu, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, pomaga przy leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego. Syrop z buraka polecany jest też kobietom w ciąży. Buraki bowiem posiadają dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także w błonnik. Ponadto burak ćwikłowy zawiera potas, żelazo, mangan kobalt i witaminy A oraz C. Przygotowanie syropu jest proste. Wystarczy tylko obciąć czubek buraka, wydrążyć w nim dziurę, do której wsypujemy cukier. Tak przygotowane warzywo wstawimy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu buraka z piekarnika należy odczekać 3 godziny, a potem zlać powstały sok.
Kolejnym darem natury, który wspomaga nasz organizm jest pigwa. Owoce pigwy posiadają bardzo dużo witaminy C, witaminę B, prowitaminę A i pierwiastki mineralne. Surowe owoce pigwy są wyjątkowo kwaśne i twarde, dlatego należy owoc odpowiednio przyrządzić. Przy suchym kaszlu, przeziębieniu i ogólnym osłabieniu należy spożywać owoce pigwy w postaci soku z miodem. Przyrządzenie soku nie jest trudne. Wystarczy 1 kilogram pigwy, 0, 5 kilograma cukru i trochę cierpliwości. Każdy owoc należy bowiem przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki i gniazda nasienne, a następnie pokroić na cieniutkie części. Pigwy nie obieramy ze skórki. Kolejnym krokiem jest układanie owocu warstwami. Każdą z nich zasypujemy cukrem. Tak przygotowane słoje należy odstawić na 5 dni. Pamiętać należy o codziennym wymieszaniu zawartości. Sok, który w tym czasie powstanie przelewamy do mniejszych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. Pasteryzowanie służy przedłużeniu trwałości naszego przetworu. Można to zrobić poprzez gotowanie lub w piekarniku.
Tym prostym, choć czasochłonnym sposobem otrzymamy sok z pigwy, który najlepiej spożywać z miodem.
Z przeziębieniem możemy też walczyć poprzez inhalacje. Można powiedzieć, że są one lekiem w postaci lotnej. Przy męczącym katarze są niezastąpione. Działają nie tylko miejscowo, ale również docierają do wnętrza organizmu. Do miski z bardzo ciepłą wodą należy wrzucić zioła i dodać kilka kropli olejku eterycznego. W przypadku suchego kaszlu istotne jest nawilżenie śluzówki, dlatego do inhalacji wystarczy użyć soli morskiej, rozmarynu i rumianku. Jeśli dokucza nam mokry kaszel, to wskazane jest użycie podczas inhalacji ziół wykrztuśnych. Z ręcznikiem na głowie, wdychamy opary przez około 15 minut. Opary wdychamy nosem, a wydychamy ustani. Taki zabieg możemy stosować dwa razy dziennie przez około tydzień.
Jeśli naszemu przeziębieniu towarzyszy gorączka, to należy wypić herbatki ziołowe. Herbatka z czarnego bzu ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwbólowe. Kwiaty bzu czarnego są skutecznym środkiem w zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu. Podobne właściwości posiada herbatka z lipy oraz z malin.
Walcząc z katarem możemy zastosować sposób, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Nasi dziadkowie dość często stosowali go, aby ulżyć wnukom podczas nieprzyjemnego przeziębienia. Czosnek do nosa to wypróbowana i skuteczna metoda. Pamiętać należy, żeby ostrożnie obierać ząbki czosnku, w przeciwnym razie może on podrażnić błonę śluzową nosa. Wkładamy po jednym ząbku do każdej dziurki. Wdychany aromat powinien udrożnić drogi oddechowe i przynieść ulgę w przypadku męczącego kataru.
Wywar z pietruszki jest natomiast naszym sojusznikiem w przypadku męczącego kaszlu. Pietruszka ma właściwości wykrztuśne. Świeży korzeń pietruszki ( 200 g ) należy drobno pokroić i zalać wodą (1 litr). Następnie gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę. Szklankę takiego wywaru należy pić codziennie wieczorem.
Wymienione powyżej sposoby to jedynie niektóre naturalne możliwości walki z męczącym przeziębieniem. Warto o nich pamiętać. Natura zaopatrzona jest bowiem w skuteczną broń przeciw wirusom i bakteriom, którą każdy z nas może bezpiecznie wykorzystać.
Jak dla mnie najlepsze są sposoby przekazywane przez dziadków i rodziców 🙂 Do tej pory leczę się takimi miksturami jak mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Jeśli chodzi o gardło to najczęściej wykorzystuję płukanki ziołowe na bazie szałwii lub rumianku. Gdzieś widziałam ostatnio nawet gotowe mieszanki ziół do parzenia. Swoją drogą przepis z tego artykułu z pewnością zaraz wypróbuję, niestety sezon grypowy zaczął się na dobre 🙂
Takie mikstury faktycznie są najlepsze 🙂 Można też jeszcze wspomagać się suplementami z wyciągiem z grasicy cielecej, podobno ten składnik ma bardzo dobroczynny wpływ na naszą odporność. Są już takie preparaty na rynku np. Pepthym X thymus 60 kaps. suplement diety z wyciągiem z grasicy i witaminą C, znalazłam go w Langsteiner.
Dzięki za wszystkie komentarze! 🙂
a ja znalazlam kilka ciekawych przepisow na nalewki – zrobilam kilka , i popijam od czasu do czasu na wzmocnienie i rzeczywiscie widac roznicę – nie choruje 😀