Sok z gruszki jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, ma świetny smak i mnóstwo prozdrowotnych zalet.
Gruszka zawiera witaminy minerały oraz błonnik, które ułatwiają trawienie i oczyszczają organizm z toksyn.
Zaleca się również łączenie soku z gruszki z sokami z innych owoców i warzyw.
Warto wiedzieć:
Gruszki zawierają mnóstwo wody, dlatego też świetnie gaszą pragnienie i łagodzą ból gardła. Picie soku gruszkowego przygotowanego z ugotowanych na parze owoców pomaga przy silnym kaszlu i bólu gardła. Sok z gruszki zawiera również ligninę, leczącą zaparcia.
Sok z gruszki
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (4.2 /5)
- (5 Rating)
Składniki
- Gruszka
Wartość odżywcza (kalorie)
-
58 kcal (w 100g)
Instrukcje
- 1. Umyj pod woda organiczne gruszki. Gruszki nieorganiczne należy umyć sokiem cytrynowym, octem lub sodą oczyszczoną.
- 2. Pokrój nieobrane ze skórki gruszki na kawałki (wraz z nasionami, tak, by kawałki owoców mieściły się w wyciskarce).
- 3. Włóż kawałki gruszki do wyciskarki.
- Danie gotowe w 5 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na wyciskane soki
- Składniki :Gruszka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
5 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(4.2 / 5)
1 komentarzy o Sok z gruszki
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Te smaczne i soczyste owoce są cenionym przez wielu z nas przysmakiem. Po gruszki sięgamy chętnie, a nasza dieta staje się dzięki nim znacznie bardziej wartościowa. Dlaczego po te owoce powinien sięgać każdy z nas? Gruszki są cenione przede wszystkim jako doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Dieta, która uwzględnia obecność tych owoców, to dieta korzystna dla naszego układu pokarmowego. Owoce te są jednocześnie skutecznym i w pełni naturalnym lekiem dla tych, którzy borykają się z zaparciami. Lepsza praca jelit to największa zaleta, która wynika z sięgania po gruszki. Może to chronić przed rakiem jelita grubego, na którego wystąpienie są narażone osoby mające problemy z regularnym wypróżnianiem się. Są to jednocześnie owoce pełne cennych witamin. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, gruszki skutecznie wspierają naszą odporność. Ich spożywanie jest jednocześnie korzystne dla serca, a to dzięki zawartości potasu. Lepsze trawienie oraz większa odporność to główne powody, dla których warto po nie sięgać. Zdrowa dieta dzięki nim staje się również słodsza i smaczniejsza. Gruszki, cenny dodatek do deserów, to słodki owoc o niepowtarzalnym smaku. Pyszny i zdrowy, jest jednym z najpopularniejszych dodatków do naszego menu.