baner cook&love wejście do sklepu

Przepisy na wyciskane soki




baner wyciskarka kuvings b6000

Zalecane środki ostrożności przed przygotowaniem soku

Prosimy zapoznać się z poniższymi wskazówkami przed przygotowaniem soku.
Wyciskarka służy do wyciśnięcia soku z warzyw i owoców oraz wyciągnięcia z nich błonnika i soku.

A. Warzywa liściaste – seler, kapusta włoska, pietruszka, szpinak, kapusta
1. Umyć i zanurzyć warzywa w zimnej wodzie na 5-10 minut, aby je odświeżyć.
2. Pociąć warzywa na 5 cm -7,5 cm kawałki.
3. Powoli dodawać je do sokowirówki.

B. Owoce niesoczyste, owoce z mniejszą zawartością błonnika, orzechy – banany, brzoskwinie, mango, awokado, aloes, orzechy i wiele innych
1. Zdjąć skórę i pociąć na małe części.
2. Powoli dodawać je do sokowirówki.
3. Dodawać do sokowirówki dodatki (mleko, jogurt, woda).
4. Wypicie soku i zjedzenie pulpy znajdującej się w pojemniku na pulpę to wspaniały sposób na cieszenie się sokiem.
Wybierając owoce z dużą zawartością soku oraz warzywa o dużej zawartości błonnika może skorzystać ze wspaniałych funkcji sokowirówki.
Ponadto pestki owoców i orzechy można wykorzystać do zrobienia przekąsek lub rożnych potraw. Zrozumienie zasad działania sokowirówki oraz ich efektywne wykorzystywanie pomoże Wam cieszyć się wspaniałymi sokami.

Jak wybrać najlepsze warzywa do wyciskania?

Pomidor
Wybierać pomidory o bardzo intensywnym kolorze. Intensywny kolor nie tylko oznacza, że pomidor ma doskonały smak, ale również, że jest wspaniałym źródłem prozdrowotnego fitoskładnika o czerwonym kolorze – likopenu. Pomidory powinny mieć prawidłowy kształt, gładką skórkę, nie powinny być pomarszczone, popękane, poobijane ani nie powinny mieć miękkich miejsc.

Marchew
Marchew powinna być twarda, gładka, stosunkowo prosta i jasna. Im bardziej pomarańczowy kolor, tym więcej beta-karotenu zawiera marchew. Jeżeli marchew ma łodygę, wówczas powinna być jasna, piórkowa i niezwiędnięta.

Kapusta
Kapusta powinna być twarda, gęsto pokryta jasnymi, świeżymi i kolorowymi liśćmi, które nie będą popękane, poobijane ani poplamione. Nie kupować kapusty przeciętej na pół lub poszatkowanej, ponieważ po przecięciu kapusty, zaczyna ona tracić cenną witaminę C.

Szpinak
Wybierać szpinak, którego liście są żywe, ciemnozielone a łodyga nie jest żółta. Liście powinny być świeże i mocne oraz nie powinny być zwiędłe lub poobijane. Unikać szpinaku, który jest pokryty oślizgłym nalotem, ponieważ jest to oznaka procesu gnicia.

Ogórek
Ogórek powinien być twardy, zaokrąglony na krawędziach, a jego kolor powinien być od średnio jasnozielonego do ciemnozielonego. Unikać ogórków, które są jasnożółte, opuchnięte, mają miejsca z wodą lub są pomarszczone na końcach. Cieńsze ogórki będą zazwyczaj miały mniej nasion niż te grubsze.

Seler
Wybierać seler, który wygląda świeżo i łatwo pęka podczas rozdzielania. Powinien być stosunkowo zwarty i spójny oraz nie powinien mieć łodygi, która się rozchodzi. Liście powinny być blade do jasno zielonego oraz nie powinny mieć żółtych lub brązowych plam.

Papryczka chili
Papryczki czyli powinny być świeże i niezniszczone.

Kapusta włoska
Kapusta włoska powinna mieć małe liście, które będą delikatniejsze oraz będą łagodniejsze w smaku niż większe liście.

Rzodkiewka
Rzodkiewki muszą być twarde i pozbawione plam.

Brokuł
Wybierać brokuł, którego różyczki są zwarte i niepoobijane. Powinny mieć jednolity kolor, ciemnozielony, szałwiowy lub purpurowo-zielony, w zależności od rodzaju brokułu oraz nie powinny być żółte.

Cebula
Cebule powinny być czyste, mieć dobry kształt, nie powinny mieć otworu na górze cebuli, a skórka powinna być świeża i sucha na zewnątrz.

Jak wybrać najlepsze owoce do wyciskania?

Winogrona
Wybierać winogrona, które są pulchne i niepomarszczone. Winogrona powinny być nienaruszone, nie powinien wyciekać z nich sok oraz powinny być solidnie przytwierdzone do zdrowo wyglądającej łodygi.

Mango
Szukać owocu o intensywnym słodkim i tropikalnym zapachu. Niedojrzałe owoce mango mają mniej intensywny zapach lub w ogóle nie pachną. Świeże mango powinno być lekkie w dotyku, ale należy unikać owoców, które są bardzo miękkie lub poobijane.

Awokado
Wybierać owoce o ciemnobrązowej skórce. Jasnozielona skórka oznacza, że awokado nie jest świeże ani twarde.

Kiwi
Wybierając owoce kiwi, należy przytrzymać je kciukiem i palcem wskazującym oraz delikatnie ścisnąć. Najsłodsze owoce będą delikatnie ustępowały pod wpływem nacisku.

Cytryna
Szukać ciężkiej cytryny o gładkiej i wilgotnej skórce.
Najwięcej antyutleniaczy zawierają całkowicie dojrzałe owoce.

Arbuz
Arbuz musi być ciężki, biorąc pod uwagę jego rozmiar, a jego skóra powinna być stosunkowo gładka, nie powinna być ani zbyt jasna, ani zbyt ciemna. Ponadto po jednej stronie arbuza powinno być miejsce, które wyraźnie różni się kolorem od reszty skóry. Powinno być żółtawe lub kremowe.

Melon
Najlepszym sposobem na wybranie owocu o pełnym smaku jest przyjrzenie się kolorowi i jakości miąższu, którego kolor powinien być ciemny i nie powinien mieć białych pasków. Jeżeli melon ma nasiona, wówczas powinny mieć ciemny kolor.

Brzoskwinia
Zanim wybierzemy dobrą brzoskwinię, należy sprawdzić, czy jest miękka, dojrzała i niepoobijana.

Pomarańcza
Wybierać pomarańcze, których skórka jest gładka i które są twarde i ciężkie, biorąc pod uwagę ich wielkość. Takie owoce będą miały w sobie więcej soku niż owoce o porowatej skórce i niższej wadze.

Truskawki
Wybierać kwaskowate i twarde truskawki z zielonymi szypułkami.

Jabłko
Szukać twardych owoców o intensywnych kolorach. Najlepsze są żółte i zielone jabłka z niewielkim zarumienieniem.

Banany
Banany powinny być twarde, ale nie za twarde, jasne oraz niepoobijane i pozbawione innych uszkodzeń. Ich trzon oraz końce nie powinny być naruszone.

Przepisy na wyciskane świeże soki z wyciskarki i sokowirówki owocowe i warzywne

Smaczne, orzeźwiające i zdrowe mogą być cenionym napojem i wspaniałą alternatywą dla napojów pełnych słodzików i barwników. Ze względu na swe wyjątkowe właściwości stały się cennym uzupełnieniem programów leczniczych, a kuracje sokowe oraz diety oczyszczające z ich udziałem cieszą się coraz większym uznaniem. Nic w tym dziwnego. Świerze soki owocowe i warzywne to cenne składniki zdrowej diety, dzięki którym łatwiej nam zachować dobrą formę. Są pełne witamin i składników mineralnych, a sporządzone samodzielnie w domu nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Jakie owoce i warzywa można wykorzystać w ich produkcji? Liczne przepisy na takie soki sprawiają, że ciekawych pomysłów nie brakuje.
Owocami, które świetnie sprawdzają się jako składnik naturalnych soków są jabłka oraz wiśnie. Sporządzone z nich napoje mają bardzo dobry wpływ na przemianę materii, mogą też skutecznie wzmocnić serce. Sok ze śliwek to kolejna propozycja, z której warto skorzystać, szczególnie w przypadku powracających problemów z zaparciami. Jako źródło wielu cennych składników mineralnych dużym uznaniem cieszą się truskawki, które dodatkowo zawierają sporo witaminy C. I one mogą być wykorzystane jako składnik soku, który nie tylko orzeźwi, ale i pomoże naszym nerkom oraz wątrobie. Czarne porzeczki to kolejne cenne składniki soków owocowych, dzięki którym można wspierać naturalną odporność organizmu dostarczając mu porcji tak cennej witaminy C.
Soki z warzyw również mogą wyśmienicie smakować i wspierać nasz organizm. Sok z pomidorów może stać się cennym dodatkiem do diety osób borykających się z anemią, z kolei sok z marchwi pomaga wzmocnić cały organizm i walczyć z dolegliwościami żołądkowymi. Sok z marchwi jest też ceniony jako naturalny lek pomagający w walce z niektórymi schorzeniami skóry. Dla wątroby i jelit cennym napojem okazuje się sok z buraków, z kolei sok z ogórków pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Ma on jednocześnie bardzo dobry wpływ na nerki, a to ze względu na moczopędne właściwości ogórków. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że cennym składnikiem soków warzywnych może stać się również szpinak. Sporządzony z niego napój jest doskonałym źródłem żelaza, dostarcza też tak cennych witamin, jak witamina C oraz witaminy z grupy B.
Wspaniałe przepisy na soki owocowe i warzywne sprawiają, że każdy z nas może sięgać po nie do woli ciesząc się ich rozmaitością. Można też łączyć owoce i warzywa, tworząc ciekawe mieszanki – pełne witamin i składników mineralnych, dzięki którym odporność naszego organizmu stanie się jeszcze większa.