Morele
Morele przepisy kulinarne
Morele (Prunus armeniaca) to małe pomarańczowe owoce o słodkim smaku. Choć nie zawsze, bo czasem są nieco cierpkie. Morele spożywamy w postaci świeżo zebranych owoców, ale również możemy je spotkać w takich produktach spożywczych jak dżemy, galaretki czy przetwory.
Pochodzenie owoców jest mocno kwestionowane. Niektórzy mówią, że pierwsze morele pochodziły z Chin, później przybyły do Azji i Europy, a następnie rozprzestrzeniły się na inne części świata. Drudzy znowuż przypisują Armenię jako miejsce, gdzie po raz pierwszy uprawiano morele. Dla zwykłych odbiorców jest to małe ważne, gdyż morele skrywają w sobie wiele zalet.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia moreli
Morele przynoszą wiele korzyści, nie tylko w trudnych chorobach, ale również w utrzymaniu w dobrym stanie naszego zdrowia ogólnego.
Morele dla skóry:
Morele mają mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią skórę przez wolnymi rodnikami. Wolne rodnik to związki, które mogą powodować przedwczesne starzenie się. Poza tym morele to dobre źródło witaminy A i witaminy C, które są niezbędne dla dobra naszej skóry. Regularne spożywanie moreli pomaga w otrzymaniu gładkiej skóry. Jednakże jest również użyteczny w trudnych warunkach, takich jak świerzb czy wypryski.
Olej morelowy po naniesieniu na skórę pomaga w utrzymaniu elastycznej i miękkiej skóry. Absorbuje ona olej dość szybko, dzięki temu nasza skóra nie pozostaje tłusta. Maski kosmetyczne i peelingi wykonane z moreli są dobre do stosowania, ponieważ ich efekt jest bardzo delikatny dla naszej skóry.
Morele na raka:
Morela jest owocem uważanym jako pomocny w walce z rakiem. Przeciwutleniacze zapobiegają mutacji zdrowych komórek organizmu poprzez neutralizowanie wolnych rodników.
Morele dla chorych na cukrzycę:
Większość słodkich owoców nie jest zalecana dla osób cierpiących na cukrzycę, ale istnieje wiele owoców, które mogą być bezpiecznie spożywane w i takiej sytuacji. Morele są jednymi z takich owoców, które są lekkie słodkie, a jedna porcja (ok. cztery morele) owych owoców może zapewnić pożywną porcję owoców dla osób z cukrzycą w ciągu dnia.
Morele na niedokrwistość:
Morele są dobrym źródłem żelaza i miedzi, a tym samym mogą pomóc chorym w leczeniu niedokrwistości.
Morele na astmę:
Olejek z owocu moreli korzystnie wpływa podczas leczenia astmy i związanych z nią objawów. Suszone morele są również stosowane w leczeniu przypadków nie tyko astmy, ale również innych chorób oskrzeli i płuc.
Morele dla oczu:
Są dobrym źródłem karotenoidów, korzystnie wpływają na problemy związane z oczami, które nasilają się z wiekiem.
Morele dla serca:
Owoce moreli są dobrym źródłem dietetycznego błonnika, który sprawia obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. A w końcu niski poziom cholesterolu to dobrze funkcjonujące i zdrowe serce.
Morele w ciąży:
Spożywanie z umiarem zarówno suszonych jak i świeżych moreli jest dobre dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Suszone morele są uważane za korzystne podczas niepłodności.
Morele dla niemowląt:
Owoce moreli są doskonałym źródłem żywności dla niemowląt. Te, który skończyły już szósty miesiąc (i starsze) mogą spożywać świeże i suszone morele. Podawać je możemy na kilka sposobów. Jeden z nich to oczywiście gotowanie na parze owoców. Możemy również je podać w postaci morelowego puree – dzieci mogą je spożyć szybko i łatwo. To bardzo pożywne rozwiązanie, które dostarcza naszym maluchom wiele składników odżywczych oraz pomagają w procesie zdrowego wzrostu.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze