Wołowina
Wołowina przepisy kulinarne
Do znanych, ale jednocześnie dość rzadko wybieranych przez Polaków gatunków mięs zaliczana jest wołowina. Za to, że tylko czasami gości na naszych talerzach odpowiada jej wysoka cena. Tymczasem wołowina jest jednym z najzdrowszych gatunków mięs.
Wartości odżywcze:
Wołowina dostarcza ogromnych ilości:
białka;
witaminy B12;
żelaza;
cynku;
witaminy D.
Jeśli chodzi o białko, to wołowina zapewnia nam proteiny pełnowartościowe, które zawierają wszystkie aminokwasy. Łącznie z tymi, których ludzi organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Przyjmuje się, że w surowym mięsie wołowym zawartość białka dochodzi nawet do 23%. Wołowina polecana jest także wszystkim tym, którzy chcą uchronić się przed anemią lub właśnie z nią walczą. Wszystko za sprawą ogromnych ilości żelaza. Warto pamiętać, że ten gatunek mięsa jest również doskonałym źródłem kolagenu, który buduje naszą tkankę łączność. Jedząc regularnie wołowinę, możemy być pewni, że nasze stawy, włosy, skóra oraz paznokcie będą w idealnym stanie.
Jaką wołowinę kupować?
Polscy hodowcy bardzo rzadko dysponują mięsnymi rasami krów. W efekcie nasza krajowa wołowina nie zachwyca jakością. Ci, którym zależy na mięsie o wyjątkowym smaku i aromacie powinni poszukiwać wołowiny argentyńskiej, brazylijskiej lub amerykańskiej. Ogromne znaczenie ma również świeżość kupowanego mięsa. Wystrzegać należy się zakupu wołowiny, która ma czarny kolor. Świeże mięso wołowe jest idealnie czerwone i lekko błyszczące.
Co można z niej przyrządzić?
Wołowina jest mięsem niezwykle uniwersalnym. Idealnie nadaje się do duszenia i smażenia. Świetnie smakuje również gotowana. Jedną z najbardziej aromatycznych, a jednocześnie tradycyjnych potraw kuchni polskiej jest wołowina w sosie chrzanowym. Ten gatunek mięsa doskonale sprawdza się także podczas grillowania. Na bazie wołowiny można ugotować również pyszny i niezwykle rozgrzewający rosół. Niewątpliwą zaletą wołowiny jest wyjątkowy aromat i smak, który w sposób naturalny wydobywa się z mięsa. Jest to mięso najbardziej aromatyczne i jednocześnie najsmaczniejsze. Wołowe sosy i gulasze świetnie komponują się zarówno z tak popularnymi w Polsce ziemniakami, jak i ryżem, makaronem oraz kaszą gryczaną.
Elementy wołowe, czyli jakie rodzaje mięsa wołowego można znaleźć w sklepie
W sprzedaży dostępne są:
karkówka;
łopatka;
szponder;
mostek;
łata;
rozbratel;
antrykot;
rostbef;
polędwica;
rumsztyk;
udziec.
Za jeden z najlepszych kawałków mięsa wołowego uważany jest rozbratel. Charakteryzuje się wyjątkową soczystością oraz kruchością. Idealny, jeśli chcemy przyrządzić stek. Antrykot jest jakością bardzo do niego zbliżony. Również można sięgnąć po niego, kiedy zamierzamy przygotowywać pyszne steki. Polędwica jakością przewyższa jeszcze oba opisane przed chwilą gatunki mięsa wołowego. Można przygotować z niej stek, pieczeń, ale jest także niezastąpiona wówczas, gdy chcemy zjeść pysznego tatara. Dość dobrą jakością charakteryzuje się również rumsztyk, który jednak przed pieczeniem należy zamarynować. Wówczas mięso będzie bardziej delikatne i aromatyczne. Udziec doskonale nadaje się do pieczenia oraz smażenia. Można przygotowywać z niego również zrazy, które w kuchni polskiej cieszą się ogromną popularnością. Jeśli chcemy przyrządzić wywar, najlepiej sięgnąć po karkówkę lub szponder, który jest doskonały na rosół. Wszystko za sprawą dużej ilości tłuszczu oraz włókien, czyli wyjątkowych nośników smaku i aromatu.
Wołowina to mięso nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. Warto więc włączyć je do swojego menu.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze