Kuchnia chińska jest jedną z bardziej zróżnicowanych kuchni świata. Jednocześnie jest kuchnią barwną, kolorową i niezwykle aromatyczną. Wśród baz, które Chińczycy wykorzystują niezwykle często znajduje się makaron chow mein. I to właśnie na nim bazuje zaprezentowana przez nas poniżej potrawa.

Makaron chow mein z warzywami i wołowiną
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (1 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki potrzebne do przygotowania dania na dwie osoby:
- około osiemdziesięciu gramów makaronu chow mein;
- około dwustu gramów wołowiny – najlepsza jest polędwica;
- czosnek;
- świeży imbir;
- por;
- pół czerwonej papryki;
- kilka pieczarek;
- sos sojowy;
- olej sezamowy.
- Dodatkowo potrzebne będą przyprawy: odrobina cukru, biały pieprz, a także szczypiorek i natka pietruszki.
Instrukcje
- 1. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania makaronu. Chow mein gotuje się we wrzącej wodzie przez około cztery minuty, a następnie zalewa zimną wodą. Po ugotowaniu makaronu zabieramy się za wołowinę. Kroimy ją w cienkie paski. Obieramy czosnek oraz imbir. W przypadku tego drugiego warto skorzystać ze zwykłej łyżeczki do herbaty, którą idealnie ściąga się skórkę. Następnie zarówno imbir, jak i czosnek siekamy w drobne paseczki. Obrane pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski.
- 2. Na rozgrzany wok wrzucamy na początku czosnek oraz imbir. Całość smażymy mniej więcej minutę po czym dorzucamy mięso. Po mniej więcej dwóch minutach dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy około pięciu minut, regularnie mieszając. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i doprawiamy. Wlewamy sos sojowy, który uprzednio mieszamy z odrobiną wody, aby go nieco rozcieńczyć. Przesmażamy jeszcze parę minut, aby smaki się połączymy. Dodajemy szczypiorek i natkę, skrapiamy olejem sezamowym i serwujemy póki gorące.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne, Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Wołowina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(1 / 5)
Brak komentarzy.