baner cook&love wejście do sklepu

Krewetki

  • Czas gotowania : 90 Min
  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 30 Min
  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 15 Min



Krewetki przepisy kulinarne

Za najpopularniejsze owoce morza powszechnie uważane są krewetki, które charakteryzują się wyśmienitym smakiem. Na uwagę zasługują jednak nie tylko z uwagi na niezwykłe walory smakowe, ale również bardzo małą zawartość kalorii, a dużą składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak je kupować? Jak jeść? Z czym serwować?

Właściwości odżywcze

Krewetki dostarczają przede wszystkim białka w łatwo przyswajalnej postaci. Z powodzeniem można zastępować nimi mięso. Niestety, muszą na krewetki uważać alergicy. Wszystko z uwagi na zawartość tropomiozyny, czyli specyficznej odmiany protein. To właśnie tropomiozyna odpowiada za pojawienie się silnej reakcji alergicznej.

Krewetki – podobnie jak wiele innych owoców morza – dostarczają:

selenu;
jodu;
potasu;
fluoru;
magnezu;
miedzi.
Skutecznie wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Magnez i potas sprawiają, że są niezwykle korzystne dla naszego serca. Jod to natomiast solidne wsparcie dla gruczołu tarczycowego. Jeśli chodzi o witaminy, to najwięcej w krewetkach jest tych z grupy B. Krewetki dostarczają ogromnych ilości witaminy B6, która wspomaga pracę układu nerwowego oraz witaminy B12, która uczestniczy w procesie produkcji erytrocytów.

Krewetki zawierają bardzo mało kalorii. Sto gramów tych niewielkich skorupiaków to niespełna sto kalorii. W związku z tym sięgać mogą po nie osoby, dla których smukła sylwetka ma ogromne znaczenie.

Co można z nich przygotować?

Krewetki charakteryzują się bardzo szerokim zastosowaniem kulinarnym. Idealnie nadają się na szaszłyki, świetnie smakują smażone w cieście. Można je grillować i zapiekać. Dodajemy je do zup, sosów, jadamy z makaronem, ryże. Często znaleźć można je w sałatkach. Serwować można je z przeróżnymi dipami, traktując wówczas jako wyśmienitą przekąskę. Za najprostszy przepis na wyśmienite danie z krewetek uważa się krewetki obgotowane w wodzie, do której dodano odrobinę soku z cytryny i garść pełnych aromatu ziół.

Krewetki doskonale smakują z:

świeżymi ziołami: dodawać można do nich oregano, estragon, tymianek, bazylię oraz kolendrę;
przyprawami takimi, jak imbir, chilli, curry;
owocami, zwłaszcza ananasem oraz cytrusami;
mlekiem kokosowym.
Świetnie komponuje się z nimi również tak lubiany przez Polaków czosnek.

Jak przyrządza się krewetki?

Aby krewetki zachwycały smakiem, należy je odpowiednio przygotować. Trzeba pamiętać, że zbyt długie poddanie ich działaniu wysokiej temperatury sprawi, że staną się twarde i w smaku będą przypominały raczej gumę. Krewetki wrzuca się zawsze na wrzącą wodę. Te świeże należy gotować nie dłużej, jak pięć minut. W przypadku mrożonych zupełnie wystarczą trzy minuty. Częścią jadalną krewetek jest ogon. Pancerzyk idealnie nadaje się do przygotowania wywaru na zupę lub sos. Trzeba pamiętać, aby przed obróbką usuwać głowę oraz układ pokarmowy, który w przypadku krewetek ma postać ciemnej nitki widocznej wzdłuż grzbietu.

Jak kupować krewetki?

Najlepsze są oczywiście te świeże, które dostępne są między sierpniem a październikiem. To wówczas przypada pełnia sezonu na te wyśmienite owoce morza. Trzeba jednak pamiętać, aby do zakupów podchodzić z ogromną ostrożnością. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na zapach. Świeże krewetki pachną morzem i wodorostami. Zapach nieprzyjemny, drażniący, wręcz duszący to sygnał, że należy poszukać innych krewetek.

Krewetki to prawdziwy rarytas, który powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. Na szczęście dzisiaj te popularne owoce morza są coraz tańsze, co sprawia, że pozwolić na ich zakup może sobie coraz więcej osób.