baner cook&love wejście do sklepu

Przepisy na Boże Narodzenie




Przepisy kulinarne na Boże Narodzenie (Wiglię)

Z roku na rok sposób spędzania Wigilii przez Polaków coraz bardziej ewoluuje. Z racji, że nasze gospodynie, zwłaszcza te młode, mają tendencję do wprowadzania różnego rodzaju modyfikacji, aby „przebić” na kulinarnym polu babcię, czy mamę, zmieniają się też coraz bardziej potrawy goszczące na wigilijnym stole. I tak coraz częściej słyszy się o zamianie karpia na łososia, czy pierników na muffinki z przyprawą do piernika i bakaliami.
Mimo, że z natury jesteśmy narodem dość konserwatywnym i w większości należymy do zwolenników kultywowania tradycji, warto się przyjrzeć niektórym nowatorskim propozycjom na wigilijny stół, gdyż mogą być one ciekawą alternatywą w zestawieniu z karpiem, czy grochem z kapustą.
Jedną z ciekawych modyfikacji tradycyjnego karpia jest podanie go w sosie piernikowym. Sos przygotowuje się na wywarze z uprzednio ugotowanego w nim karpia i dodaje pokruszony piernik, miód oraz cynamon. Inną propozycję jest otoczenie ryby płatkami migdałów uprzednio podsmażonymi z masłem i miodem. Karp na słodko zdecydowanie okaże się sporym świątecznym zaskoczeniem, jednak to czy będzie szczycił się w rodzinnym gronie poparciem, czy też wręcz przeciwnie, zależy chyba od indywidualnych preferencji naszych gości. Mniej ekstremalną odmianą tradycyjnego smażonego karpia okaże się na pewno zapieczenie go z żółtym serem i cebulą, czy też upieczenie karpia faszerowanego pieczarkami.
Inną rybą proponowaną na wigilijny stół jest łosoś, który coraz częściej występuje jako zamiennik karpia. Łososia możemy podać w cieście francuskim z sosem koperkowym na bazie jogurtu i majonezu, doprawionego wedle smaku solą i cukrem, czy też pieczonego ze szpinakiem i serem feta.
Tradycja głosi, że w Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Co jeśli jednak za śledziami nie przepadamy, lub nie służy nam połączenie go ze śmietaną? Rozwiązań jest wiele. Można wypróbować śledzia z rodzynkami, gdzie słodki smak rodzynek stanowi ciekawe połączenie ze smakiem kwaśnego śledzia. Inną interesującą alternatywą jest śledź nadziewany suszonymi pomidorami, czy tzw. śledź pod pierzynką, czyli po prostu warstwowa sałatka warzywno-owocowa ze śledziem jako najważniejszym jej komponentem.
Wigilia świąt Bożego Narodzenia nieodzownie kojarzy nam się z pierogami z kapustą i grzybami. Jeśli jednak zajadanie się nimi każdego roku już nieco nam spowszedniało, możemy sięgnąć po inne ciekawe przepisy na pierogowy farsz. Kapustę kiszoną można zastąpić kapustą słodką z białym serem. Ciekawym i akceptowanym niemal przez każdego łasucha rozwiązaniem jest także farsz ze szpinaku i sera feta. Jeszcze bardziej wymyślną alternatywę stanowią pierogi z ryżem jaśminowym i dynią, które można podawać ze śmietaną, czy miodem.
Każdy z nas próbował też zapewne klusek z makiem, czyli zwykłego makaronu wymieszanego z makiem, koniecznie na słodko. Dość popularnym daniem stanowiącym alternatywę dla klusek z makiem są makiełki, również podawane na słodko, w którym zamiast makaronu znajdziemy bułkę rozmoczoną uprzednio w mleku. Jeśli jednak, ktoś nie lubi maku, śmiało może przygotować makaron na słodko ze śliwkami.
Jak widać, jeśli chodzi o wigilijne potrawy, pole do manewru jest ogromne. Nawet jeśli ktoś nie lubi wigilijnego jedzenia, może je łatwo zmodyfikować w bardziej przyswajalną formę dla wybrednych, nie odchodząc tym samym zbyt daleko od tradycji.

Wigilijne przysmaki

Karp, pierogi z kapustą i grzybami, serniki i makowce – istnieją wigilijne smaki, które znają wszyscy. Istnieją jednak również takie, które znane są jedynie mieszkańcom konkretnego regionu Polski. Jakie to przysmaki? Oto kilka ciekawych przykładów:
– Wigilia na Górnym Śląsku. Typowo śląskimi potrawami, bez których Wigilia nie może się odbyć, są moczka i makówki. Przepisów na moczkę jest tyle, ile rodzin, jednak najczęściej przysmak ten przygotowuje się z rozmoczonego piernika, czekolady, bakalii i kompotów z owocami. Gotowa moczka jest słodka i ma dosyć płynną konsystencję tak, że można ją wypić lub zjeść łyżeczką. Makówki z kolei to układane na przemian warstwy namoczonej w mleku bułki i maku z bakaliami.
– Wigilia w Małopolsce. Tradycja wymaga, aby Wigilia odbyła się z karpiem po żydowsku i łamańcami na stole. Karp po żydowsku to gotowana ryba podawana z wywarem przygotowanym z rodzynkami i słodkimi migdałami. Łamańce to z kolei kruche ciastka podawane najczęściej z zapożyczoną z Podkarpacia kutią.
– Wigilia na Podkarpaciu. Wigilia w tym regionie kojarzy się z kutią oraz kaszą jaglaną ze śliwkami. Kutia to potrawa przygotowywana z maku, bakalii i pszenicy. Do kaszy jaglanej z kolei dodaje się wędzone śliwki.
– Wigilia na Podlasiu. Wigilia w tym regionie jest równoznaczna m. in. z przygotowaniem racuchów i kulebiaka. Racuchy wigilijne przygotowuje się z lekkiego ciasta drożdżowego i posypuje cukrem. Kulebiak natomiast to rodzaj ciasta nadziewanego głównie kiszoną kapustą i grzybami.
– Wigilia w Wielkopolsce. Tutaj jedną z potraw, bez których Wigilia nie może się odbyć jest kompot z suszu. Najczęściej przygotowuje się go przy użyciu suszonych śliwek i fig.
– Wigilia na Kujawach. W tym regionie zamiast barszczu podaje się zupę owocową z kluskami. Zupa taka tradycyjnie robiona jest z wysuszonych śliwek, jabłek, gruszek i fig.
– Wigilia na Kresach. Tutaj jednym z ciekawszych smaków jest zupa migdałowa. Zupę tę przygotowuje się z dodatkiem mleka i araku.
Tradycyjnych potraw, które powinny znaleźć się na stole podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście znacznie więcej. Warto zdawać sobie z tego sprawę i kultywować regionalne, często pyszne, tradycje.

Jak urządzić udane spotkanie wigilijne?

W Polsce spotkania wigilijne odbywamy w gronie rodzinnym. Najczęściej jest tak, że to seniorzy zapraszają do siebie dorosłe dzieci z wnukami oraz swoje rodzeństwo czy dalszych krewnych, gdy ci nie mają z kim spędzić wigilii. Bywa także i tak, że to młodzi, świeżo po ślubie w nowym mieszkaniu chcą przyjąć u siebie rodziców i rodzeństwo. Urządzenie takiej wigilii, szczególnie po raz pierwszy wiąże się z niemałym stresem. Nie ma się jednak czego bać, bo wigilia odbywa się u nas wedle tradycyjnych zasad. Jej najważniejszą częścią jest wieczerza wraz z tradycyjnymi potrawami i dzieleniem się opłatkiem. Warto także zadbać o odpowiedni wystrój mieszkania, choinkę i udekorowanie wigilijnego stołu. Jeśli chodzi o potrawy wigilijne to najbardziej popularne są: barszcz z uszkami, zupa grzybowa, postna kapusta, karp w galarecie, śledzie, kutia i kluski z makiem. Do picia warto podać kompot z owocowego suszu. Na wigilii nie powinno przede wszystkim zabraknąć serdecznej, rodzinnej atmosfery. Liczą się tutaj nie tylko prezenty, z których najbardziej cieszą się dzieci ale przede wszystkim miła atmosfera. Warto wspólnie odśpiewać kolędy a później udać się na pasterkę.