Przepis na chleb
Jak upiec chleb?
Statystyczny Polak zjada 60 kg chleba rocznie. Ten produkt stanowi istotny element codziennego jadłospisu. Półki z pieczywem są pełne – można na nich znaleźć pieczywo żytnie, pszenne oraz mieszane, luzem bądź pokrojone znajdujące się w foliowych opakowaniach. Świetnym wyborem jest chleb żytni – zwarty, ciężki, który zawiera mało glutenu, dzięki czemu chleba nie można „napompować”. Skórka powinna być twarda, gruba, nawet z charakterystycznymi pęknięciami. Chleb musi się łatwo kroić, a kromka po naciśnięciu powinna wrócić do wyjściowego kształtu. Prawdziwy chleb jest wytworzony tylko z czterech składników: mąki, drożdży lub zakwasu, wody i soli. Inne składniki są zbędne, jednak często dodawane przez producentów. Stosują oni np. karmel amoniakalny lub amoniakalnosiarczynowy, aby chleb miał ciemniejszą barwę i stwarzał wrażenie wytworzonego z lepszej mąki. Dodatki te mogą powodować nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni, a nawet prowadzić do białaczki. Warto więc zwracać uwagę na skład chleba, zwłaszcza tego w foliowych torebkach. Trzeba też pamiętać, że chleb w folii szybko pleśnieje, więc lepiej przechowywać go w papierowej torebce bądź lnianej ścierce. W produkcji chleba duże znaczenie ma typ użytej mąki. Im wyższy numer (typ) tym mąka jest zdrowsza i bogatsza w błonnik. Mąka pełnoziarnista ma typ 3000, żytnia 2000, a pszenna 480. Nie warto kupować chleba, do którego dodano emulgatory: E472e (podejrzewany o rakotwórczość) oraz E412 (zagęszczacz, powodujący bóle brzucha). Zbędna jest także obecność mąki sojowej – polepszacza powodującego, że do chleba można dodać więcej wody i go „pompować”. Najmniej kaloryczny jest chleb razowy, natomiast chleb tostowy zawiera dużo polepszaczy. A co z chlebem zwanym tekturką? Lepiej wybrać razowy, gdyż chleb tekturka jest wysuszony i pozbawiony wody, a żeby się nim najeść trzeba zjeść co najmniej kilka kromek – wtedy okaże się, że wcale nie był niskokaloryczny, jak producent zapewniał na opakowaniu.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze