baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na chleb

  • Porcje: 3
  • Czas gotowania : 25 Min



Jak upiec chleb?

Statystyczny Polak zjada 60 kg chleba rocznie. Ten produkt stanowi istotny element codziennego jadłospisu. Półki z pieczywem są pełne – można na nich znaleźć pieczywo żytnie, pszenne oraz mieszane, luzem bądź pokrojone znajdujące się w foliowych opakowaniach. Świetnym wyborem jest chleb żytni – zwarty, ciężki, który zawiera mało glutenu, dzięki czemu chleba nie można „napompować”. Skórka powinna być twarda, gruba, nawet z charakterystycznymi pęknięciami. Chleb musi się łatwo kroić, a kromka po naciśnięciu powinna wrócić do wyjściowego kształtu. Prawdziwy chleb jest wytworzony tylko z czterech składników: mąki, drożdży lub zakwasu, wody i soli. Inne składniki są zbędne, jednak często dodawane przez producentów. Stosują oni np. karmel amoniakalny lub amoniakalnosiarczynowy, aby chleb miał ciemniejszą barwę i stwarzał wrażenie wytworzonego z lepszej mąki. Dodatki te mogą powodować nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni, a nawet prowadzić do białaczki. Warto więc  zwracać uwagę na skład chleba, zwłaszcza tego w foliowych torebkach. Trzeba też pamiętać, że chleb w folii szybko pleśnieje, więc lepiej przechowywać go w papierowej torebce bądź lnianej ścierce. W produkcji chleba duże znaczenie ma typ użytej mąki. Im wyższy numer (typ) tym mąka jest zdrowsza i bogatsza w błonnik. Mąka pełnoziarnista ma typ 3000, żytnia 2000, a pszenna 480. Nie warto kupować chleba, do którego dodano emulgatory: E472e (podejrzewany o rakotwórczość) oraz E412 (zagęszczacz, powodujący bóle brzucha). Zbędna jest także obecność mąki sojowej – polepszacza powodującego, że do chleba można dodać więcej wody i go „pompować”. Najmniej kaloryczny jest chleb razowy, natomiast chleb tostowy zawiera dużo polepszaczy. A co z chlebem zwanym tekturką? Lepiej wybrać razowy, gdyż chleb tekturka jest wysuszony i pozbawiony wody, a żeby się nim najeść trzeba zjeść co najmniej kilka kromek – wtedy okaże się, że wcale nie był niskokaloryczny, jak producent zapewniał na opakowaniu.