Kuchnia chorwacka nie należy do tych najbardziej znanych. Mimo to naprawdę zasługuje na uwagę. To kuchnia aromatyczna, sycąca, pełna pysznych mięs. Chętnie sięga się tutaj po jagnięcinę. I to właśnie z niej przygotować można przepyszny gulasz pasterki, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych smaków. Jest to potrawa wywodząca się ze Slawonii. Tradycyjnie przygotowuje się ją w żeliwnych kociołkach.
Chorwacki gulasz pasterski
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- około osiemdziesiąt dekagramów jagnięciny
- dwie ostre papryczki;
- oliwa;
- przyprawy: ostra mielona papryka, sól, pieprz, lister laurowy;
- kilka pomidorów;
- kilka ziemniaków;
- sto mililitrów białego wina.
Instrukcje
- 1. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę, a następnie podsmażenia na złoto cebuli. Następnie mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy, aby zyskało piękny, rumiany kolor. Dodajemy listek laurowy, papryczki pokrojone w paski oraz zalewamy całość gorącą wodą. Gotujemy przez około trzydzieści minut. Dodajemy mieloną paprykę, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy przez około dwadzieścia minut. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do gulaszu. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Do gulaszu można tuż przed podaniem dodać odrobinę kwaśnej śmietany.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Jagnięcina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3 / 5)
Brak komentarzy.