baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia łotewska

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Kuchnia łotewska przepisy kulinarne

Jest jeszcze dość mało znana, jednak z roku na rok o jej specjałach mówi się coraz więcej. Ukształtowana pod silnym wpływem diety i kultury niemieckiej, z pewnością może zaskoczyć swymi przysmakami. Kuchnia łotewska to ciekawa dieta, którą z pewnością warto się zainteresować. Jakie przepisy cieszą się tu największą popularnością? Jakie potrawy stały się symbolami tej tradycji kulinarnej?

Kuchnia łotewska znana jest z zamiłowania do mięsa wieprzowego, które przepisy bardzo często wskazują jako jeden z najważniejszych składników tutejszego menu. Zazwyczaj ma ona formę kiełbas i kotletów, choć kuchnia łotewska znana jest też z ogromnej fascynacji golonkami. Tu właśnie wpływy niemieckie objawiają się najpełniej. Oprócz wieprzowiny bardzo ważnymi składnikami diety łotewskiej są ziemniaki oraz kapusta i groch. Z przypraw największym uznaniem otaczany jest kminek, po który sięga się tu bardzo chętnie. Na łotewskim stole bardzo ważnym produktem jest też chleb, który otoczony jest tu ogromnym szacunkiem.

Najbardziej popularnym gatunkiem chleba jest w tym kraju chleb czarny na zakwasie, będący bez wątpienia najważniejszym produktem sprzedawanym w łotewskich piekarniach. Znanym, cenionym i bardzo popularnym elementem kuchni łotewskiej są również tutejsze browary. To właśnie piwa cieszą się największym zainteresowaniem odwiedzających Łotwę turystów, co dziwić nie powinno. Znane gatunki kuszą swym oryginalnym smakiem, a jako dodatki do posiłków sprawdzają się doskonale.

Kuchnia łotewska to również wspaniałe sery, które bardzo często podawane są z dodatkiem ziół. Ich obecność uwzględnia też niejeden przepis na pyszną sałatkę w iście łotewskim stylu. Z pewnością warto się też zainteresować łotewskimi specjałami, których głównymi składnikami są ryby morskie. Liczne przepisy pozwalają na stworzenie bogatego menu w tym zakresie, co w kraju nadbałtyckim dziwić nie powinno. Karpie, minogi czy szczupaki często pojawiają się na łotewskich stołach. Smażone, grillowane lub podawane w zalewie mogą każdego oczarować swym niezwykłym smakiem oraz wysoką wartością odżywczą. Innym danem, do którego Łotysze mają wyjątkowy sentyment, są pierożki. Ich szeroki wybór jest jedną z najbardziej charakterystycznych dla tutejszej tradycji kulinarnej cech.

Potrawy w kuchni łotewskiej

Potrawy narodowe kuchni łotewskiej cechują się przede wszystkim tym, że są bardzo łagodne w smaku – przypraw używa się tam bardzo oszczędnie, co nie wszystkim może przypaść do gustu (jednak niektórzy kucharze w jadłodajniach liczą się z tym i nie wzbraniają się przed mocniejszym doprawianiem potraw dla swoich gości, choć czasem trzeba o to specjalnie poprosić).
Do popularnych na Łotwie dań należą: zupa mleczna z kluskami ziemniaczanymi, krupnik z grzybami i grochówka z wędzonką. Szczególną specjalnością kuchni łotewskiej, której naprawdę warto spróbować, jest kapusta „po widzemsku”, naprawdę wyśmienita, oraz przekładaniec przyrządzany z razowego chleba i bitej śmietany. Łotyszom trudno się też obejść bez ciasteczek z twarożku.
Wielką popularnością w tym kraju cieszy się bita śmietana, którą podaje się przeważnie z konfiturami, czekoladą lub z orzechami. Do deseru podaje się najczęściej czarną kawę z tzw. „balsamem”. Ów „balsam” to wyjątkowa nalewka z 45 gatunków ziół i choćby z tego powodu warto je spróbować.