baner cook&love wejście do sklepu

Przepisy na rybę

  • Porcje : 2
  • Porcje: 2
  • Czas gotowania : 20 Min



Ryby najczęściej wykorzystywane w kuchni

Ryby generalnie są bardzo smaczne i zdrowe. Jest jednak pewien kanon gatunków ryb, które najbardziej nadają się do przyrządzania w kuchni, ponieważ mają wyjątkowy smak i zapach i są dość proste do zrobienia. W kuchni polecam przyrządzać następujące ryby:
1). Tilapia – jest rybą słodkowodną pochodzącą z Chin. Posiada bardzo delikatne mięso białe. Przyrządzać ją możemy wszystkimi metodami obróbki termicznej.
2). Sola – jest rybą morską przebywającą głównie w Morzu Czarnym i Śródziemnym. Posiada mięso białe, które jest delikatne i jędrne. Przyrządzać możemy ją praktyczne na wszystkie sposoby: do smażenia, gotowania, duszenia i faszerowania.
3). Panga – jest rybą słodkowodną występującą głównie w rzece Mekong. Jej mięso nie posiada zapachu, jest chude i bardzo delikatne. Ryba posiada kilka odcieni kolorów: śnieżnobiały, jasnoróżowy i kremowy. Ryba ta najlepiej współpracuje z bardzo wysoką temperaturą i świetnie sprawdza się podczas smażenia, grillowania czy pieczenia. Dodatkowo, jeżeli ktoś ma taką ochotę, można ją wykorzystywać do gotowania.
4). Miruna – ryba morska występująca głównie w rejonie Nowej Zelandii i Tasmanii oraz na zachodzie i wschodzie Atlantyku. Posiada mięso chude, białe i bardzo delikatne. Zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy decydujemy się ją smażyć lub grillować. Można wykorzystywać też do gotowania.
5). Mintaj – jest rybą morską, która przeważnie ma mięso białe lub leciutko różowe. Ta ryba jest generalnie krucha i bardzo delikatna. Również jak miruna wyjątkowo smakuje, gdy ją smażymy czy grillujemy. Niektórzy jeszcze gotują ją na parze.
6). Łosoś – jest rybą morską, która jest bardzo tłusta. Posiada mdławy, różowaty kolor. Można ją wykorzystywać do zrobienia zupy rybnej oraz nadzienia, które później zapiekamy w piekarniku. Oczywiście nadaje się też do smażenia.
7). Makrela – jest rybą morską. Bardzo delikatna, krucha o kolorze szaro-białym. Najlepiej smakuje w postaci wędzonej oraz zrobionej pasty, którą możemy posmarować pieczywo. Można ją też wykorzystywać jako nadzienie do zapiekania.
8). Pstrąg – jest rybą słodkowodną. Posiada delikatne i jędrne mięso białe, różowe bądź czerwonawe. Zdecydowanie najlepiej smakuje gdy jest pieczony lub smażony.
9). Halibut – jest rybą morską o mięsie białym, tłustym i delikatnym. Zdecydowanie najlepiej smakuje gdy jest duszony lub pieczony na ruszcie.
10). Dorsz – jest najmniej kaloryczną rybą morską. Posiada mięso białe i chude. Znakomity smak osiąga podczas pieczenia i smażenia. Wykorzystywany jest też do duszenia w warzywach i gotowania.
11). Dorada – jest rybą morską występującą głównie w basenie Morza Śródziemnego. Posiada mięso białe, twarde i chude. Jest wykorzystywana do zrobienia sushi. Nadaje się też do pieczenia i grillowania.

Dlaczego warto sięgać po ryby?

Są jednym z najważniejszych składników zdrowej diety. Ryby powinny pojawiać się na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, choć jeszcze lepszym sposobem na zapewnienie sobie dobrej formy jest sięganie po trzy razy w tygodniu. Dlaczego zdrowa dieta wymaga tak częstej obecności ryb w naszym menu? Ryby to danie zdrowe i smaczne, a wspaniałe przepisy pozwalają na przygotowanie z nich wielu wspaniałych potraw. Dzięki nim nasza dieta staje się bardziej wartościowa, tym bardziej, że ryby mogą z powodzeniem zastąpić mniej zdrowe dania mięsne. Same ryby to ważny dla zdrowia przysmak, jednak warto pamiętać i o tranie. Już w XVIII stuleciu tran został doceniony jako skuteczny lek, pozwalający walczyć z uciążliwym reumatyzmem. Ryby doceniono też dość szybko za ich korzystny wpływ na ludzki mózg oraz na ogólny stan zdrowia. Dieta, w której pojawiają się tłuste ryby morskie, każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Najzdrowsze są te ryby, które zawierają spore ilości tak cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Przepisy na dania ze śledziem i łososiem powinny zatem przyciągnąć naszą uwagę, podobnie jak przepisy na dania z makrelą. Te ryby są najwyżej oceniane przez dietetyków, a ich częste spożywanie może zapewnić nam doskonałą formę.
W jaki sposób ryby mogą poprawić ogólny stan naszego zdrowia? Ryby mają bardzo dobry wpływ na nasze tętnice, obniżają też skutecznie ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Sięganie po dania rybne pozwala nam jednocześnie zminimalizować ryzyko pojawienia się chorób serca oraz udaru mózgu. Potrawy rybne mogą też zmniejszyć problemy z astmą, chorobami kości oraz ze zbyt niską odpornością organizmu.
Jaki sposób podawania ryb jest najzdrowszy? Największym błędem jest smażenie panierowanych ryb w głębokim tłuszczu. Najlepiej sięgać po te przepisy, dzięki którym można sporządzić rybę pieczoną lub grillowaną. Zdrowe i smaczne są też potrawy z rybą gotowaną na parze. Podana z surówkami ryba z pewnością zapewni nam dobrą formę.

Lecznicze właściwości tranu i zalecenia do spożywania

Wyjątkowe właściwości wielu naturalnych składników są znane nie od dzisiaj. Już nasze prababcie wykorzystywały zioła do domowej produkcji leków, czy wzmacniających naparów, których skuteczność jest wciąż doceniana i stosowana. Nieocenionym surowcem którego zbawienne oddziaływanie na organizm potwierdzono licznymi badaniami, jest tran. Te ciekły tłuszcz otrzymywany jest z wątroby dorsza atlantyckiego. I choć tłuszcze pozyskiwane od innych ryb, między innymi od rekina czy mniejszych kuzynów dorsza, również określa się mianem tranu, to tak naprawdę nazwa ta jest zarezerwowana głównie dla drapieżnika z Atlantyku. Tran, o którym mowa, zawiera najwięcej ze wszystkich tłuszczów dobroczynnych witamin, mikroelementów, oraz kwasów omega 3. Nie jest wiec tajemnicą, dlaczego ludy zamieszkujące arktyczne rejony świata takie jak Czukcze, Lapończycy czy Eskimosi, które regularnie żywią się rybami i rybim tłuszczem, nie znają wielu chorób np. zawału serca, które w pozostałych częściach globu są tak powszechnie spotykane. Zawarte w tłuszczu rybim składniki skutecznie hamują rozwój stanów zapalnych, wzmacniają odporność na wszelkiego rodzaju bakterie, a także sprawiają że duże komórki z grupy krwinek białych, dosłownie pożerają bakterie w organizmie. Tran będzie najbardziej wskazany w okresie jesienno zimowym kiedy organizm jest szczególnie osłabiony i podatny na choroby, dla dzieci, dojrzewających nastolatków, osłabionych starszych osób, a także nałogowych palaczy. Najczęściej spotykaną w sprzedaży formą tego tłuszczu jest płyn, lub kapsułki. Płynną postać tranu zaleca się podawać dzieciom które mają problem z połknięciem tabletki. Należy także pamiętać, że po otworzeniu opakowania tranu, bez względu na to w jakiej jest on postaci, należy przechowywać go w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Jeżeli chodzi o przyjmowanie tranu, według producentów i dystrybutorów, dwie kapsułki tranu dziennie powinien przyjmować człowiek dorosły, natomiast dzieci powyżej trzeciego roku życia, jedną kapsułkę, lub jako zamiennik, jej płynną postać wyciśniętą ze środka i podaną z posiłkiem. Kobiety w ciąży powinny skonsultować przyjmowanie tranu ze swoim lekarzem, co nie oznacza że nie mogą go przyjmować.

Jak dobrze przyrządzać filety rybne?

Wbrew pozorom przyrządzanie ryb na wiele sposobów nie jest takie proste. Aby ryba miała delikatny i soczysty smak, aromatyczny i intensywny zapach, nie była rozgotowana (płatki ryby delikatnie się rozdzielały) potrzebna nam będzie do użycia odpowiednia wiedza i pewne zasady. Przedstawię teraz cenne porady dla każdego miłośnika kuchni:
1). naczelną główną zasadą jest to, iż ryby smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
2). filety, które smażymy najlepiej wysuszyć papierowym ręcznikiem, wtedy na pewno będą bardziej zarumienione.
3). gdy wyciągamy z zamrażalnika zamrożone filety, wtedy najlepiej pozostawić je w temperaturze pokojowej na około 15-20 minut (mogą być tylko lekko rozmrożone, aby po obróbce termicznej się nie rozpadły). Można też włożyć do woreczka foliowego i zanurzyć w zimnej wodzie.
4). doprawiamy ryby solą na krótko przed smażeniem. Gdy robimy to dużo wcześniej odbieramy rybie soczystość, ponieważ ryba ma to do siebie, że pochłania dużo wody.
5). szczególnie delikatny smak ryby sprawia to, kiedy przed panierowaniem moczymy je w schłodzonym mleku.
6). kiedy mamy smażyć rybę to oprócz soli, używać najlepiej pieprzu cytrynowego i gotowej przyprawy do ryb.
7). gdy chcemy gotować ryby na parze, najpierw najlepiej pokropić je sokiem z cytryny i oprószyć ziołami. Mają wtedy delikatny smak i zapach.
8). przeważnie pod przykryciem gotujemy filety około 12-16 minut na bardzo minimalnym ogniu.
9). aby utrzymać delikatny jasny kolor ryby aby nie zżółkła, to najlepiej gotować ją w wywarze z dużą ilością cebuli i pietruszki.
10). gdy dusimy rybę, najlepiej jakby wywar tylko lekko ją pokrywał.
11). nie lubimy bardzo kiedy ryba w smaku jest sucha. Wtedy najlepiej podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu, owinąć je mocną folią aluminiową. Można też folię zastąpić liśćmi sałaty lub szpinaku.
12). aby zachować klarowność wywaru z ryb i warzyw, najlepiej wszystko gotować bez przykrycia.
13). wyostrzony smak oraz konsystencję filetów, możemy poprawić dodając tarty żółty ser do sosów i panierowania. Aromat smaku i zapachu poprawią nam warzywa: seler, cebula, natka pietruszki, koperek, pietruszka; do wywarów i sosów.