baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia portugalska

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 10 Min



Zdrowa i smaczna kuchnia portugalska może zachwycić każdego smakosza. Jakie przepisy cieszą się tu największym zainteresowaniem? Jakie potrawy najczęściej pojawiają się na stołach mieszkańców Portugalii? Kuchnia portugalska to wyjątkowe połączenie kulinarnej tradycji rejonu śródziemnomorskiego z produktami, które zagościły w tym kraju w czasach wielkich odkryć geograficznych. Znani przede wszystkim jako odkrywcy i wielcy podróżnicy, Portugalczycy dość szybko wzbogacili swe tradycyjne przepisy. Pojawiły się w nich zatem i egzotyczne produkty, i orientalne przyprawy. Jakimi walorami dziś może nas oczarować dieta mieszkańców tego kraju? Kuchnia portugalska może oczarować przede wszystkim stosowanymi tu przyprawami. To dzięki nim tradycyjne dania mają wyjątkowy smak, przyciągają też wyjątkowym aromatem. Wielką popularnością cieszy się tu cynamon, którego obecność uwzględniają niemal wszystkie przepisy na portugalskie desery i wypieki. Vasco da Gama zapoczątkował też wielką miłość Portugalczyków do curry, dzięki której portugalskie przysmaki mają wyjątkowy smak. Inną przyprawą, po którą wyjątkowo chętnie sięga kuchnia portugalska, jest pieprz.
W gronie tych produktów spożywczych, dzięki którym dieta portugalska zyskuje wyjątkowy charakter, wyróżniają się portugalskie ziemniaki. Swym smakiem przypominają one orzechy. Popularnym składnikiem wielu tradycyjnych potraw są też pomidory, które często podaje się z dodatkiem cebuli oraz czosnku. I te rośliny przyprawowe są ważnymi składnikami wielu potraw. Kuchnia portugalska może się też wykazać dość silnymi wpływami arabskiej tradycji kulinarnej. To dzięki Arabom w menu Portugalczyków pojawił się ryż, będący dziś ważnym składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Brzoskwinie, figi oraz migdały to kolejne produkty, które pojawiły się w diecie portugalskiej właśnie dzięki kontaktom w ludnością arabską.
Kuchnia portugalska kojarzona jest jednak przede wszystkim z rybami. Ciekawych dań z rybą w roli głównej tu nie brakuje, choć największą popularnością cieszą się przepisy na dania z dorsza. Solony i suszony w tradycyjny sposób dorsz jest w tym kraju wyjątkowo cenionym składnikiem diety. Sposobów podawania dorsza jest w tym kraju wiele, zatem znudzić tą rybą się nie można. W gronie tych dań, które cieszą się największa popularnością, znajduje się dorsz gotowany z ziemniakami i cebulą, chętnie spożywany jest też solony dorsz w śmietanie wraz z tłuczonymi ziemniakami. Kulki z mielonego dorsza stanowią tu z kolei jedną z najbardziej popularnych przystawek. W gronie najpopularniejszych ryb, obok dorsza, znalazły się również sardynki.
Z mięs w kuchni portugalskiej najczęściej pojawia się wieprzowina. Powstające z niej szynki oraz kiełbasy cieszą się wielkim uznaniem na całym świecie. Dlaczego? Bo hodowla świń w Portugalii ma swą specyfikę, a dzięki stosowaniu się do tradycyjnych zasad, można otrzymać wyjątkowo smaczne i delikatne mięso. Zazwyczaj podawana jest ona jako składnik zup lub potraw duszonych, które w diecie portugalskiej zajmują bardzo ważne miejsce. W potrawach tych pojawiają się również takie warzywa, jak kapusta, szpinak czy cieciorka. Cennymi składnikami portugalskiej diety są również sery oraz wypiekany w tradycyjny sposób chleb. Ma on wyjątkowy smak, dzięki czemu jest wyjątkowym rarytasem dla każdego smakosza.

Kuchnia portugalska przepisy kulinarne: